Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Одбрана окривљених за паљење куће новинара тражи изузеће судије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

11. 01. 2021.

Аутор: Ј.П. Извор: УНС

Одбрана окривљених за паљење куће новинара тражи изузеће судије

Oдбрана окривљених за паљење куће новинара Жиг инфа Милана Јовановића тражила је данас изузеће судије Другог основног суда у Београду Славка Жугића, оптужујући га за пристрасност у овом процесу.

Судија Жугић претходно је одлучио да се поступак против Игора Новаковића води одвојено од осталих окривљених, јер се његов адвокат на рочишту није појавио.

Одлука о изузимању судије одложена је из техничких разлога, а првобитно је планирано да она буде саопштена у подне. Његово изузеће тражила је Зора Добричанин Никодијевић, адвокатица другооптуженог Владимира Михаиловића, која је изјавила да је судија данас показао пристрасност у овом поступку.

Ова адвокатица је наиме тражила да тужилаштво одбрани достави интегралну оптужницу, која је мењана, јер је према њеној оцени она „збуњујућа“ и за њу, али и за окривљеног Михаиловића, који жели да изнесе нове доказе.

Заменик тужиоца Предраг Миловановић објаснио је да оптужница није битно чињенично мењана, те да сматра да овакав предлог служи како би се „пролонгирао“ процес. Судија је одбио предлог одбране, а затим закључио доказни поступак.

Расправа је настала када је адвокатица Добричанин Никодијевић изјавила да је пре него што је судија закључио доказни поступак, она навела да ће Михаиловић изнети нове доказе и без достављања интегралне оптужнице, а да судија Жугић то није узео у обзир.

Тражећи изузеће судије, навела је да он није питао окривљене да се изјасне о измењеној оптужници, иако они на то имају право, да се судији „из неког разлога жури“ у овом процесу, као и да раздвајање поступка од окривљеног Игора Новаковића управо на то указује.

Одбрана је, подсетимо, у октобру прошле године оспоравала и рад заменика тужиоца Миловановића због чега је тражила његово изузеће, али је тај захтев одбијен.

На данашњем суђењу, који се води против бившег председника општине Гроцка Драгољуба Симоновића, окривљеног за подстрекивање на паљење куће новинара, одбрана је тврдила да судија убрзава поступак, док је тужилац изјавио супротно – да је реч о одуговлачењу процеса.

Одбрана је на рочишту обавестила судију да се Горан Пејић, адвокат окривљеног Игора Новаковића налази у самоизолацији јер је, навели су, био у контакту са зараженим клијентом због чега се на рочишту није појавио. Судија је, међутим, био у дилеми због недоласка адвоката Новаковића зато што је, рекао је, на једном од претходних рочишта то и најавио.

„Опет се вртимо у круг. Зашто се није појавила замена адвоката Пејића, која га је раније у овом поступку мењала. Реч је о опструкцији“, био је изричит заменик тужиоца Предраг Миловановић.

Одлука судије била је да се поступак који се води против Игора Новаковића, трећеоптуженог за паљење куће новинара раздвоји у односу на друге окривљене. „Ако је адвокат спречен да дође, био је дужан да обезбеди замену. Указујем да бранилац није поступио у складу са законским процедурама и кодексом професионалне етике адвоката“, оценио је судија Жугић.

Суђење за паљење куће новинара Жиг инфа Милана Јовановића, којем је 12. децембра 2018. године изгорела имовина, ушло је у трећу годину, а претходна пет рочишта су одложена. Осим Драгољуба Симоновића, бившег председника општине Гроцка, за ово дело оптужени су и Владимир Михаиловић, бивши полицајац из Гроцке, Игор Новаковић и Александар Маринковић, којем се суди у одсуству.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси