Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Суд: Стављање пиштоља са муницијом пред новинарa није угрожавање безбедности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

29. 12. 2020.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Суд: Стављање пиштоља са муницијом пред новинарa није угрожавање безбедности

Виши суд у Зајечару потврдио је пресуду Основног суда у Бору којом се Зоран Максић, некадашњи главни уредник телевизије Бор ослобађа оптужбе да је прошле године у локалу у Бору угрозио сигурност Владана Нововића, директора Радио-телевизије Бор. Максић је спорне ноћи извадио пиштољ и ставио га на сто.

Првостепени суд прихватио је исказе сведока да Нововић те ноћи у борском локалу није деловао „уплашено“, „узнемирено“, нити се понашао „неуобичајeно“, те да се изведеним доказима не може тврдити да је Максић извршио кривично дело угрожавање сигурности особe којa обавља посао у области јавног информисања, наводи се у пресуди у коју је УНС имао увид.

Максић је пред судом негирао да је Нововићу претио због новинарског рада, да није „махао“ већ извадио пиштољ који је био на суседном столу у односу на Нововића петнаестак секунди, после чега га је вратио у џеп јакне, што је суд у целости прихватио. 

Нововић је, међутим, навео да му се Максић спорне ноћи у више наврата обраћао, критикујући рад Радио-телевизије Бор јер не објављује прилоге о јавним скуповима у том граду, те да он на те „провокације“ није одговарао. Он је истакао да је због пиштоља који је Максић, под дејством алкохола, извадио био уплашен за своју безбедност.

Основно јавно тужилаштво у Бору је, наиме, подигло оптужницу против Максића да је 9. фебруара прошле године у локалу „Антић“ у Бору, угрозио сигурност директора Радио-телевизије Бор који обавља посао у области јавног информисања, јер му се више пута те ноћи обраћао због уређивачке политике те телевизије.

Нововића је према оптужници, који је у том тренутку био у локалу са пријатељима, Максић спорне ноћи питао „да ли зна да у граду постоје протести“, те је напустио локал. Вратио се за двадесетак минута сео за сто, извадио из џепа јакне пиштољ марке „Црвена застава“ у чијој цеви се налазио метак, а у оквиру пиштоља још пет.

У пресуди стоји да је тужилаштво навело да је Максић био свестан да ће особе које су седеле са Нововићем видети пиштољ и пренети му, што су и учиниле. Директор РТВ Бор је то схватио као „претњу нападом на тело и живот“, навело је тужилаштво, уз осећај угрожености и страха, те је позвао полицију.

Суд је, међутим, оценио да је за ово кривично дело потребно да „претња буде јасна, недвосмислена и да се ради о квалификованој претњи“, односно „оној којом се ставља у изглед тачно одређено зло – да ће напасти на тело или живот“. 

Осећај угрожености, узнемирености и страха Нововића те ноћи суд је одбацио, прихвативши исказе сведока који нису приметили „ништа неуобичајeно“ код њега, након што је Максић ставио пиштољ на сто - ни уплашеност, нити узнемиреност.

Увидом у списе суд је утврдио да је Максић крив због неовлашћеног ношења оружја, те да је према мишљењу вештака био под дејством алкохола на стадијуму „средње тешког пијанства“, а „способност управљања поступцима и схватања дела била је смањена, али не битно“.

Поводом жалбе на првостепену пресуду, Виши суд у Зајечару закључује да из изговорених речи Максића, који је код себе имао пиштољ, не може се тврдити да је „конкретно“ претио Нововићу, што се потврђује из изјава сведока.

„То што жалба наводи да је било вербалне комуникације и доношење пиштоља у локал, стављање истог на сто, не значи да је оптужени на тај начин угрозио сигурност и изазвао осећај угрожености и страха код Нововића“, наводи Виши суд у Зајечару.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси