Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Суђење за паљење куће новинара одложено за 2021: Драгољуб Симоновић се опет није појавио
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

16. 12. 2020.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Суђење за паљење куће новинара одложено за 2021: Драгољуб Симоновић се опет није појавио

Недолазак Драгољуба Симоновића, оптуженог за подстрекивање на паљење куће новинара Милана Јовановића, данас је поново одложио суђење. Иако је намера судије била да се судски поступак настави крајем децембра, што је изазвало бурну реакцију одбране, следеће рочиште заказано је за 11. јануар 2021. године.

На данашњем рочишту, петом у низу које је одложено, нису се појавили ни оптужени бивши председник општине Гроцка, нити његов адвокат Ивица Вуковић, који је јуче овакав сценарио у судници најавио. Суђење је јуче одложено, подсетимо, зато што Симоновић није дошао јер му се, како су рекли његови адвокати, после вађења зуба „слошило“.

Други адвокат оптуженог Виктор Гостиљац доставио је лекарски налаз из Дома здравља Гроцка да Драгољуб Симоновић због здравственог стања данас није дошао у суд, те да му је опет позлило и има главобољу. 

Како би проверио лекарски налаз из Врчина који су јуче доставили адвокати Симоновића, судија Славко Жугић затражио је од комисије судских вештака на Стоматолошком факултету у Београду да саставе извештај како би се утврдило да ли је бивши председник општине Гроцка због зубобоље заиста био оправдано одсутан.

Следеће рочиште судија Жугић првобитно је заказао за 28. децембар ове године, а бурна реакција одбране ни овај пут није изостала. Адвокати су рекли да им тај дан не одговора.

Из адвокатске канцеларије Зоре Добричанин Никодијевић, која заступа другооптуженог Владимира Михаиловића, речено је да истог дана имају заказано суђењу у случају „Јовањица“, као и да не могу да обезбеде замену за овај судски процес. „Нећу променити датум. Ваша је обавеза да обезбедите замену и у интересу је вашег клијента“, био је изричит судија Жугић.

У међувремену, судија је добио информацију да ни у судницама тога дана не постоји могућност тонског снимања суђења, те је наредно рочиште заказао за 11. јануар следеће године и најавио завршетак овог кривичног процеса.

Милану Јовановићу, седамдесетогодишњем новинару Жиг инфа, којем је имовина изгорела у подметнутом пожару у децембру 2018. године, живот се у претходне две године, како наводи, претворио у пут од болнице до суда.

„Од кардиолога и неуропсихијатра због трауме коју ми је жена преживела, до Вишег суда у Катанићевој и Палате правде. То је сада мој живот“, каже за УНС Јовановић и додајте да се Бојана Цветковић Шијачки, која је признала кривицу, јуче по четврти пут није појавила пред београдским Вишим судом у поступку за накнаду штете за спаљену кућу. 

Певачица Цветковић Шијачки је, иначе, признала да је оптуженог Александра Маринковића спорне ноћи довезла до Јовановићеве куће. Непосредно после напада на кућу Јовановића склопила је с тужилаштвом споразум о признању кривице којим је осуђена на шест месеци кућног затвора и новчану казну од 50.000 динара.

У Палати правде данас су била двојица оптужених за саучесништво за паљење куће новинара - полицајац из Гроцке Владимир Михаиловић и Игор Новаковић. У судници поново није био Александар Маринковић, који се терети да је директни извршилац овог кривичног дела, а којем се са осталим оптуженима због бекства од правде суди у одсуству.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси