Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Суђење за паљење куће новинара опет одложено: Драгољубу Симоновићу због зуба позлило
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

15. 12. 2020.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Суђење за паљење куће новинара опет одложено: Драгољубу Симоновићу због зуба позлило

Бивши председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић који се терети да је подстрекивао паљење куће новинара Милана Јовановића данас се није појавио у Палати правде због, како је изјавила његова одбрана, гангрене на зубу. Отворено му је боловање до даљњег, навели су адвокати Симоновића, али је судија ипак заказао суђење за сутра.

У суботу, 12. децембра навршиле су се две године како је новинару Жиг инфа Милану Јовановићу у подметнутом пожару изгорела кућа у Врчину а извесно је да ће судски процес, који је почео у априлу 2019, ући у трећу годину.

На данашњем рочишту, адвокат бившег председника општине Гроцка изјавио је да је Драгољубу Симоновићу због „гангреозног процеса" извађен зуб, да га је обавестио да ће доћи, али да му је у међувремену позлило. Судији Славку Жугићу доставио је потврду Клинике за оралну хирургију Врчин да је „боловање“ Симоновићу „до даљњег отворено“.

Судија је прочитао да се у том лекарском налазу од 14. децембра наводи да је Симоновићу наложено мировање четири до пет дана, одсуство физичке активности, али је и сам имао недоумице у везу са Симоновићевим здравственим стањем.

„Не могу да оценим да ли је одсуство оправдано или није, немам медицинска знања“, рекао је судија Жугић, који је истакао да очекује да ће се Симоновић сутра на суђењу појавити, а да ће у међувремену проверити овај лекарски налаз.

Због оваквог закључка, бурно је реаговао један од адвоката Симоновића Ивица Вуковић, који је казао да је Симоновић очигледно оправдано одсутан, да судији није потребно медицинско знање, те да баш зато пред собом има лекарску потврду из Врчина.

Овај адвокат је најавио да се сутра на рочишту неће појавити ни Симоновић, нити он. „А да узмете мало у заштиту и још једну страну у процесу, која седи са леве стране?", питао је адвокат Вуковић судију, који је изразио сумњу због недоласка Симоновића.

„Не желим расправу. Симоновић има још једног адвоката", рекао је судија Жугић, који је објаснио да нема препреке да се сутрашње суђење не одржи уколико један од адвоката Симоновића не буде присутан. Осим Ивице Вуковића, бранилац Драгољуба Симоновића у овом судском процесу је и Виктор Гостиљац, иначе председник Адвокатске коморе Србије.

У Палати правде данас су, осим Симоновића, били остали оптужени за саучесништво за паљење куће новинара - полицајац из Гроцке Владимир Михаиловић и Игор Новаковић. Још увек се не зна где је Александар Маринковић, који се терети да је директни извршилац овог кривичног дела, а којем се са осталим оптуженима суди у одсуству.

Јовановићу је 12. децембра 2018. године мотоловљевим коктелом око 3.30 часова, који је убачен кроз прозор гараже, запаљена имовина у Врчину. У пожару је осим куће, изгорео и аутомобил. Он се у том тренутку са супругом Јелом Дељанин налазио у кући.

Новинар је после те ноћи изјавио да иза напада, због његовог новинарског истраживања, стоји тада још увек актуелни председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић, који је одбацио те тврдње.

Хапшење Симоновића уследило је 25. јануара 2019. године, који је до 7. марта прошле године био у притвору. Друго основно јавно тужилаштво у Београду је у марту исте године подигло оптужницу и због сумње да је наложио паљење куће за Драгољуба Симоновића тражило максималну казну – осам година затвора.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси