Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Суђење Симоновићу опет одложено, другооптужени имао преглед у дому здравља
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

07. 12. 2020.

Аутор: Ј.П. Извор: УНС

Суђење Симоновићу опет одложено, другооптужени имао преглед у дому здравља

Суђење Драгољубу Симоновићу и другим оптуженима за паљење куће новинара Милана Јовановића данас је поново одложено у Другом основном суду у Београду зато што се другооптужени Владимир Михаиловић није појавио јер је имао заказан лекарски преглед у Дому здравља Гроцка због лечења од ковида-19. Следећа рочишта заказана су за 15. и 16. децембар.

Милан Јовановић је новинарима рекао да је епидемија постала главни разлог за опструкцију овог поступка. Он каже да епидемиолошка ситуација „иде на руку“ оптуженима како би суђење трајало што дуже. „Да су савесни и поштени и да нису урадили то дело, оптужени би требало да инсистирају да се овај поступак оконча што пре, а не да опструишу судски поступак", каже новинар портала Жиг инфо, којем је пре две године, „молотовљевим коктелом“ запаљена кућа у Врчину.

За то кривично дело оптужени су бивши председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић, полицајац из Гроцке Владимир Михаиловић, Игор Новаковић и Александар Маринковић, који се терети да је директни извршилац кривичног дела. Маринковић је у бекству али му се осталим оптуженима суди у одсуству.

У овом судском процесу готово је једнак број одржаних и одложених рочишта – десет је одржано, а осам отказано. Због честих одлагања, код оштећеног Милана Јовановића остала је сумња да је циљ одбране опструкција и одуговлачење суђења, али и „игра живаца“ како се оно приближава крају.

Суђење је требало да почне 9. априла 2019. године али се тада ни Драгољуб Симоновић, нити његови адвокати нису појавили. Адвокатска приправница тада је образложила да Симоновић није добио ни оптужницу ни позив за рочиште, те да се зато није појавио пред судом.

Једно од рочишта отказано је и 27. јула прошле године када се Александар Маринковић и адвокати оптужених нису појавили на суђењу. Судија Славко Жугић новчано је казнио у износу од по 80.000 динара адвокате, који су морали да покрију и трошкове тог рочишта.

Оптужени Игор Новаковић 1. новембра 2019. године није дошао на суђење, што је било разлог одлагања рочишта. Његов адвокат пред судом је рекао да је оптужени болестан, те поручио присутнима да није реч о одуговлачењу поступка.

У овој години, 21. јануара, суђење је одложено на инсистирање одбране, јер нису постојали технички услови за тонско снимање рочишта. Због вируса корона још четири рочишта су овој години одложена, једно - зато што су адвокати Симоновића били у самоизолацији, а чак три - јер је оптужени Михаиловић оболео од короне.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси