Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Корона трећи пут одложила суђење за паљење куће Милана Јовановића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

27. 11. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Корона трећи пут одложила суђење за паљење куће Милана Јовановића

Скоро две године су прошле како је новинару Милану Јовановићу у подметнутом пожару у Врчину изгорела кућа, али правду пред судом његова супруга Јела Дељанин и он још увек чекају - данашње суђење је одложено јер је другооптужени Владимир Михаиловић оболео од короне.

Рочиште је данас одложено јер је оптужени Михаиловић изашао из болнице 20. новембра, а има право на изолацију од две недеље. Судија Славко Жугић следеће суђење заказао је за 7. и 8. децембар. Он је од адвоката Михаиловића тражио да му достави отпусну листу из болнице.

Те информације је испред суднице колегама пренео Милан Јовановић, јер новинари нису могли да уђу. „Судија је рекао да нема потребе да новинари улазе у судницу јер се рочиште одлаже, зато што Михаиловић због короне није дошао“, објашњава за УНС Јовановић, чији је утисак да је следеће суђење заказано „релативно брзо“, али да остаје страх да корона може да буде разлог за даљу опструкцију процеса.

Претходно суђење бившем председнику општине Гроцка Драгољубу Симоновићу, Владимиру Михаиловићу, Игору Новаковићу и Александру Маринковићу, које је било заказано за 10. новембар, такође је због короне одложено. Оптужени Михаиловић тада се пред судом није појавио јер се, рекли су његови адвокати, тестира на вирус.

Ово је трећи пут да се због короне суђење за паљење куће одлаже, јер су и у јулу адвокати Симоновића били у самоизолацији због наводног контакта са зараженима.

Да ће суђење бити завршено до краја године, верује Милан Јовановић који за УНС каже да се осећа уморно од судског процеса. Новинару је у ноћи између 11. и 12. децембра 2018. године око 3.30 сати мотоловљевим коктелом запаљена кућа у Врчину. Његова супруга Јела Дељанин га је те ноћи „лавовском снагом“, како је раније описала, извукла из црног дима.

Судски процес почео је у априлу 2019. године, а горак утисак Јовановићу и његовој супрузи оставила су рочишта на којима су адвокати Симоновића покушавали да умање вредност њихових ствари које су изгореле. 

„На суђењу нисмо чули негирање кривице оптужених. Адвокати одбране су се бавили процедуралним радњама и насталом материјалном штетом. Откуд то да се одбрана Драгољуба Симоновића бави једино материјалном штетом, док су остали адвокати одбране и оптужени врло пасивни, незаинтересовани за то?“, пита Јовановић.

Штета због изгореле куће, за Јовановића и његову супругу у реалности је другачија. И данас, каже новинар за УНС, две године после несреће у јутарњим часовима се у кући осећа паљевина. Новац троше пре свега, како истиче, за лекове, а недостаје им за обнову куће и гардеробу.

„Терасу још нисмо реновирали. Гаража је несређена. Немамо врата на свим просторијама, али ни кухињу. Имам пар ствари које облачим када долазим на суђења, али ми је прече да сваки динар уложимо да упристојимо кућу“, прича за УНС Јовановић.

Једно од првих суђења обележиле су присталице Драгољуба Симоновића, које су га аплаузима бодриле испред суднице. Међу њима су и комшије Јовановића из Врчина. Он каже да се оне сада стиде због тадашње подршке Драгољубу Симоновићу и да га зато погнутих глава избегавају.

„Чуо сам њихове коментаре да су морали да дођу да га подрже јер им је наређено“, наводи новинар Жиг инфа и бивши полицајац, који каже да га ипак већина суграђана из Врчина подржава у новинарском раду и истраживању о малверзацијама у Општини Гроцка. Драгољуб Симоновић је после спорне ноћи, наводи Јовановић, покренуо 16 тужби против Жиг инфа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси