Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Адвокати одбране - суд данас пресудио Драгољубу Симоновићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

22. 10. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Адвокати одбране - суд данас пресудио Драгољубу Симоновићу

Адвокат Драгољуба Симоновића изјавио је да је суд данас својим одлукама осудио Драгољуба Симоновића за паљење куће новинара Жиг инфа Милана Јовановића. „Нада, ипак, умире последња“, рекао је на суђењу адвокат бившег председника општине Гроцка, након што је судија одбио испитивање сведока који су били предлог одбране.

Да судија „испуњава нечији налог“, оптужио је адвокат Драгољуба Симоновића судију Славка Жугића, чијом одлуком је трајање суђења за паљење куће новинара знатно скраћено. У овом поступку неће се доказивати ни да ли је Жиг инфо медијска кућа, а Јовановић новинар, што је био један од предлога одбране.

Због одлуке судије Жугића да одбије предлоге одбране, пљуштале су оптужбе на рачун суда, медија, Верана Матића, опозиције и врха власти. Оцене су да је осуђујућа пресуда унапред донета, а да је све ово доказ да је суд „продужена рука власти“, а да се адвокати „боре са ветрењачама “.

Један од адвоката Симоновића Ивица Вуковић оценио је да је овакав потез судије „правно насиље“, те да je одбијањем испитивање њихових сведока знак да судија „испуњава нечији налог“. На ову изнету оптужбу, судија је упозорио адвоката да се „уздржи“ од таквих тврдњи, те да оцена представља „повреду части суда“.

Милан Јовановић сматра да је оваква одлука судије исправна. „Сведоци које је одбрана навела немају додирних тачака са учињеним кривичним делом. Не могу да кажу зашто је спаљена кућа, ко је наредио паљење, а ко су извршиоци. Шта може да изјави председница општине Гроцка, која је на то место постављена после Симоновића?“, пита Јовановић.

Судија Жугић донео је и одлуку да се материјална штета која је настала на кући новинара више не испитује, те да је довољно доказа изнето у Другом основном суду у Београду. И на данашњем суђењу говорило се о накнади штете на изгорелој кући новинара, а адвокати одбране су захтевали и да се судски вештак Александар Дупало изузме. Суд је и тај захтев одбио.

Дупало је данас изнео свој налаз о штети покретних ствари, на основу података из Републичког завода за статистику. То је суд наложио, након што је стручни саветник Симоновића на прошлом суђењу рекао да овај завод, на основу анкета грађана, има податке о статистичком просеку вредности ствари у домаћинству у неурбаном делу Београду.

Рачуница Дупала о штети покретних ствари, међутим, није била математички тачна. Он се правдао да је радио у excel табели, те да постоји могућност да је дошло до грешке. Адвокати одбране су зато тражили његово изузеће, оптужујући га за „пристрасност“ у овом поступку. Судија је, ипак, одбио изузеће Дупала уз констатацију да је такав налаз неупотребљив.

Уследило је још оптужби и критика адвоката одбране да је суђење Симоновићу за паљење куће новинара заправо последица сукоба који је бивши председник општине Гроцка имао са врхом власти.

Адвокат оптуженог Игора Новаковића тврди да је „права акција“ у случају за паљење куће новинара почела у јануару 2019. године када је председник Србије у Давосу, на Економском форуму, изјавио да ће за седам до десет дана бити завршена истрага у овом случају.

„Ми се од тада боримо и са опозицијом али и са домаћим и страним медијима, као да је све припремано да се ове одлуке донесу. Чак и Милан Јовановић води овај поступак у медијима“, рекао је адвокат Новаковића.

Да се из „неког разлога жури“ да се донесе „осуђујућа“ пресуда за паљење куће новинара, утисак је другог адвоката Симоновића Виктора Гостиљца, који је чак судији доставио текст Верана Матића под насловом „Зашто сте имали више завеса од прозора?“.

Навео да је тај текст представља прави доказ како специјални изасланик председника Србије утиче на суд, оптужујући одбрану да су „морално посрнули“.

„Оволики ниво понизности очекивао сам од политичара, а не од новинара Матића. Он чак признаје да је утицао на доказе у суђењу за убиство Славка Ћурувије, упоређујући га са овим процесом“, изнео је тај адвокат Симоновића, који је казао да сада једини савет који може да пружи бившем председнику општине Гроцка је да му откаже пуномоћје.

На поређење овог са суђењем Славка Ћурувије Зора Добричанин, адвокатица одбране у овом, али и у случају Ћурувије имала је свој коментар: „Апсолутно сам сагласна. Сада видите како је мени“.

Судија Жугић тврди да никаквих притисака на њега није било, а и да јесте, не би били „делотворни“. „Не читам штампу. Први пут чујем за тако нешто“, рекао је судија, који је истакао да он руководи поступком, те да има према закону право на слободно судијско уверење.

После суђење новинар Милан Јовановић изјавио је да га данас чега још једно, које Славко Симоновић из Врчина води против Жиг инфа и одговорног уредника тог портала Жељка Матрочевића.

„Сва срећа па су после пожара остали докази о писању Жиг инфа. Били су убеђени и да је то изгорело. Хајка против Жиг инфа не престаје до данас“, каже новинар Жиг инфа, портала против којег је Драгољуб Симоновић поднео десетак тужби.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси