Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Врховни касациони суд потврдио: Драган Торлаковић незаконито отпуштен из „Политике“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

12. 10. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Врховни касациони суд потврдио: Драган Торлаковић незаконито отпуштен из „Политике“

Врховни касациони суд потврдио је правноснажну пресуду да је Драган Торлаковић, новинар „Политике“ 2010. године био незаконито отпуштен и истовремено одбио захтев за ревизију те пресуде компаније Политике новине и магазини из 2018. године.

Према пресуди Првог основног суда у Београду, која је постала правноснажна када је исту потврдио Апелациони суд, тужена Политика НМ због незаконитог отказа новинару била је дужна да га у року од осам дана врати на посао. Суд је тада поништио незаконита решења којима је престао радни однос новинару.

Торлаковић 2010. године тужио је Политику НМ јер је сматрао да су незаконита решења генералног директора и заменика генeрaлног директора да је у Политици престала потреба за његовим радом. У тренутку када му је уручен отказ био је заменик шефа одсека у Викенд деску.

У одговору на тужбу Политика НМ је тврдила да је запосленима било упућено да се добровољно пријаве да буду проглашени за технолошки вишак, уз исплату стимулативне отпремнине, те да се новинар није пријавио иако су послови које је обављао били „укинути“. Укупно 75 запослених добровољно се пријавило за социјални програм.

Управа Политике НМ је 2010. године прогласилa је, међутим, за технолошки вишак још 18 запослених међу којима је био и Торлаковић, са образложењем не постоји могућност њиховог „премештаја на друге послове, преквалификацију и доквалификацију“.

Првостепени суд ипак је пресудио да је Политика НМ морала према закону да донесе програм решавања вишка запослених, са јасно дефинисаним критеријумима, који ће да обухвати све запослене. Запослене којима је престао радни однос, без обзира на то да ли су се добровољно пријавили за програм или не, требало је да буду посматрани у укупном броју – 93.

Политика НМ је пропустила тиме, наводи се у пресуди Врховног касационог суда, да применом критеријума утврди ко ће од запослених са укинутих радних места, међу њима и Торлаковић, бити распоређени на упражњена радна места у оквиру нове систематизације.

Закључак Врховног касационог суда у овом десетогодишњем процесу је да је Политикина НМ ревизија на правноснажну пресуду неоснована, а да је првостепени суд правилно закључио да је Политика НМ морала, према Закону о раду, да донесе овај програм.

„Одлука туженог о отказу уговора о раду тужиоца не садржи објашњење по којим критеријумима тужилац представља вишак запослених, односно како је утврђено да је баш за његовим радом престала потреба као вишком. У решењу којим је отказан уговор о раду није наведен разлог отказа“, закључак је Врховног касационог суда.

У пресуди овог суда из 2020. године потврђује се да су нижестепени судови правилно закључили да је „усвајање захтева за враћање на рад“ Торлаковића „нужна је правна последица“ незаконитог отказа.

____________________________________________________________________

Текст је настао у оквиру пројекта "Како суд суди новинарима и медијима" подржаног од стране Министарства културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства. 

Коментари (2)

Остави коментар
чет

15.10.

2020.

Rade Tanasković [нерегистровани] у 18:03

deset godina do presude - sramota

Sud "posebno mora da vodi računa o potrebi hitnog rešavanja radnih sporova.." Deset godina do okončanja spora ! - neoprostiva sramota srpskog sudstva.

Одговори
сре

14.10.

2020.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 02:51

Живот

Борис Тадић нам је обећао бољи живот одмах. Добили смо бољи живот, мало сутра.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси