Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Колика је цена живота новинара?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

25. 08. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Колика је цена живота новинара?

Која је цена бушилица, а колико кошта бунда? Шта је стандард за куповину намештаја у Врчину? И да ли ће накнада штете за половне ствари бити довољна да замени оне пре пожара у спаљеној кући новинара Милана Јовановића? То су питања која су изазвала бурну али и мучну расправу на данашњем суђењу, на којем су вештаци дали вредносну процену штете куће Јовановића.

Док је судски вештак Александар Дупало тврдио да је укупна штета покретних ствари у кући новинара Јовановића око два милиона динара, адвокати одбране бившег председника општине Гроцка Драгољуба Симоновића покушали су да умање тај износ, позивајући се на интернет сајтове за продају ствари.

Вештак Дупало је, по налогу тужилаштва јануара 2019. године, сачинио вредност ствари и предмета које су у кући новинара Јовановића 12. децембара 2018. године изгореле. Списак ствари му је доставио новинар, од којег није добио детаље – када су предмети купљени, годину производње, произвођаче, осим аутомобила новинара за шта је имао те информације.

Тако је вештак, тражећи на интернету која је вредност предмета са списка, дошао до њихове просечне вредности, а затим применио стопу аконтације од 50 одсто, што је еквивалентно половној роби. Рекао је да није тражио цену „луксузних“ ствари, већ „просечно минималну“ вредност робе.

Адвокат Симоновића довео је у питање налаз вештака јер је, каже, закључио да су поједине вредности предмета десетоструко увећане. „Бушилицу процењује да је 28.000 динара, а она на сајту КупујемПродајем кошта 1.500 динара. Цена бунде за вас кошта 70.000 динара, а да ли је она од нерца или је ‘фалш’, како сте рачунали?“, питао је адвокат.

Тај адвокат изнео је да је са сајтова, на којима се постављају огласи, просечна цена веш машине 3.000 динара, капута 1.500 динара, а плинске пећи око 6.000 динара. Једно од његових питања вештаку било је и да ли је новинар доставио рачуне за предмете који су изгорели.

Преокрет тезе адвоката одбране - да је вештак увећао цене предмета, био је када је заменик тужиоца Предраг Миловановић рекао да је ноторна чињеница да је просечан БДП у Србији по становнику 5.000 евра, те да је вештак заправо вредности предмета у спаљеној кући урадио у корист окривљених.

„Да ли је могуће да су за живота Јовановић и његова супруга у својој кући имали предмете чија је укупна вредност око 16.000 евра?“, питао је заменик тужиоца. Вештак је одговорио да ни у чију корист није радио, већ да је утврђивао вредност покретних предмета пре пожара.

И судија Славко Жугић довео је у питање ко стоји иза огласа на сајтовима и о каквој је роби реч, о чему је говорио адвокат Симоновића.

Адвокатица новинара Јовановића питала је вештака Дупала да ли је фер да накнада штете Јовановићу буде у вредности половне робе, а не тржишне. С тим је био сагласан и Јовановић, који је рекао да ће према оваквим проценама његова супруга и он имати живот у „половним стварима“.

Адвокат Симоновића, који је оптужен да је налогодавац паљење куће новинара, на суђењу је рекао и да поједине ствари у кући нису изгореле, попут веш машине, лустера, плинске боце, а да то вештак није узео у обзир. Рекао је и да је нејасно како су те ствари, ако је температура током пожара била висока, остале чађаве, а нису изгореле. Тврди да се и даље могу користити.

Међутим, сведок из сектора за ванредне ситуације, који је био вођа у гашењу пожара на кући Јовановића, рекао је да је то био „неконтролисани“ пожар, који је прво захватио гаражу и предњи део куће, да је минимална температура била од 800 до 1.000 степени, као и да би кроз пар минута све изгорело да нису дошли.

Тај сведок објашњавао је утицај угљен-моноксида на здравље угрожених током пожара и казао да се у пракси дешава да особе у дубоком сну или омамљене, из њега никада не изађу. Иначе, угљен-моноксид се 12. децембра 2018. године, према оптужници, раширио у приземљу где је спавао новинар Јовановић када му је кућа запаљена. Спасила га је супруга.

Новинар Јовановић и његова супруга Јела Дељанин кажу за УНС да су остали без ичега када им је кућа изгорела, а да им је најважније одузето. „Поклањамо им све ствари, само да нам здравље и мир буду враћени“, кажу они.

На суђењу је вештак електро-струке Ана Милосављевић рекла да је њена процена вредности материјала и радова за оштећену електричну инсталацију око 300 хиљада динара.

Драгољуб Симоновић је овластио стручне саветнике и за процену покретних ствари и оштећења електричне инсталације да изнесу сопствене налазе. Они ће бити испитивани на наредним рочиштима.

Вештаци који су утврђивали узрок пожара рекли су да остају при својим наводима да је пожар изазван, те да је температура бетона гараже била висока што, између осталог, доказује да је то изазвао бензин. Они тврде и да су нашли делове стакла испред гараже, који нису били чађави, те су закључали да је прозор био разбијен.

Судија Славко Жугић отказао је рочишта која су била заказана за наредне дане. Нова су заказана за 5, 6, 21. и 22. октобар.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси