Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Суђење за паљење куће новинара: Маринковићу се суди у одсуству
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

24. 08. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Суђење за паљење куће новинара: Маринковићу се суди у одсуству

Због бекства Александра Маринковића, који се сумњичи да је директан извршилац паљења куће новинара Милана Јовановића, судија је одредио да му се суди у одсуству са осталим оптуженима – бившим председником општине Гроцка Драгољубом Симоновићем, Владимиром Михаиловићем и Игором Новаковићем.

Према оптужници, Маринковић се сумњичи да је на кући у Врчину, на адреси Гробљанска 21 циглом разбио прозор гараже, запалио крпу и убацио отворену флашу са бензином, после чега је избио пожар. Угљен-моноксид раширио се у приземљу где је спавао новинар Јовановић.

Колика је новчана штете на кући после пожара, ко је стручан да то утврђује, да ли пар плочица на купатилу могу бити замењене, а остале да буду опране, само су нека у низу питања око којих су на данашњем суђењу одбрана и оштећени имали опречне ставове.

Да није било озбиљних оштећена на спрату куће новинара Јовановића тврди стручни саветник грађевинске струке Александар Ђорђевић, кога је ангажовао Драгољуб Симоновић, оптужени да је наложио паљење куће новинара. Проценио је да је укупна вредност штете око 17.000 евра.

Ђорђевић, који је после четири месеца од пожара отишао у кућу Јовановића како би утврдио грађевинску штету, рекао је да гаражу, у коју је нападач убацио мотоловљев коктел, није потребно рушити, па поново градити. Истакао је да купатило на спрату куће није претрпело озбиљно оштећења, те да га је потребно чистити, а пар плочица, које су отпале, заменити.

Произвољна процена Ђорђевића, истакао је, била је да је на спрату око пет одсто плочица оштећено на купатилу, у истој размери и малтер на зидовима, те да се то може решити „крпљењем“ тих површина. „Можда је пар плочица отпало и пре пожара, сумњам да је било после њега. Ипак, то не могу да тврдим“, рекао је Ђорђевић.

Ове тврдње стручњака Симоновића косе се са наводима Војислава Поповића, судског вештака грађевинске струке, чија је процена да је настала штета на кући око 30.000 евра. Међутим, у износ Поповића, како је речено на суду, урачунат је ПДВ, док Ђорђевић то није радио.

Судски вештак Поповић је у више наврата на суду оспоравао и стручност Ђорђевића, зато што нема завршен факултет, већ вишу школу, као и да нема ни лиценцу вештака, због чега није компетентан да процењује грађевинска оштећења на кући.

Да су плочице, пак, биле попуцале као паукова мрежа, тврди новинар Жиг инфа Јовановић, показавши фотографије које то и доказују.

„Ђорђевић је видео пар отпалих плочица, јер је у купатилу било радова на водоводу и канализацији“, каже Јовановић, који додаје да је намера судског вештака Симоновића да минимализује новчану накнаду за санацију куће, а да су јасни и разлози.

„Уколико се смањи штета на мојој изгорелој кући, мања је и затворска казна“, каже Јовановић и додаје да остаје нејасно зашто Симоновић тврди да није налогодавац паљења куће, а оштро се залаже да накнада штетe буде умањена.

Наводи да 17.000 евра није довољно како би се санирала штета на кући. До сада је за радове, каже, утрошено око 2,6 милиона динара, што је добио од Фондације Славко Ћурувија. „Задужен сам још 10.000 евра, а посао још увек није готов. Недостаје ми новац да заменим собна врата и обновим спољну фасаду куће, која је испуцала“, наводи новинар.

Ипак, каже Јовановић, задовољан је радом тужиоца и судије у овом случају, насупрот адвокатима обране којима је циљ, наводи новинар, да интересовање за суђење буде мање, да се одуговлачи, а паљење куће новинара заборави.

Суђење се наставља сутра.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси