Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  У понедељак наставак суђењa за паљење куће новинара Милана Јовановића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

22. 08. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

У понедељак наставак суђењa за паљење куће новинара Милана Јовановића

Суђење бившем председнику општине Гроцка Драгољубу Симоновићу, као и двојици оптужених за паљење куће новинара Жиг инфа Милана Јовановића наставља се у понедељак, 24. августа. Наредна рочишта заказана су за 25, 26 и 27. август у 9 сати у Другом основном суду у Београду.

Судија Славко Жугић најавио је да следи испитивање судских вештака који су утврђивали узрок пожара куће новинара, као и сведока. Претходно рочиште одложено је због вируса, али и адвоката Симоновића који су били у изолацији због контакта са оболелима.

Током овог судског поступка, који је почео у априлу 2019. године, последњи испитивани су супруга новинара Јела Дељанин и Војислав Поповић, судски вештак грађевинске струке, који је процењивао штету изгореле куће.

Супруга Дељанин је, због примедбе адвоката Симоновића, поново морала да проживи 12. децембар 2018. године када им је око 3.30 часова у Врчину запаљена породична кућа „мотоловљевим“ коктелом, који је нападач убацио кроз разбијени прозор гараже.

Да је „лавовском снагом извукла супруга“, да су јој „документа, ствари и новац за црне дане“ у трену изгорели, чули смо од супруге новинара, која се после „трауматичног“ догађаја лечи на психијатрији.

„Чула сам у 15 до 3 сати ујутру два, три пуцња. Звук је био сличан петарди. Изашла сам на терасу и видела аутомобил који одлази. Погледала сам ка гаражи. Видела сам пламен и дим. Појурила сам ка приземљу и кроз густи дим извукла супруга напоље“, описивала је Дељанин.

Супругу новинара тада су испитивали адвокати одбране. Тужилац Предраг Миловановић је испитивање оценио као „иживљавање над жртвом“.

Адвокат Симоновића је због пописа изгорелих ствари који је породица новинара приложила, инсистирао да супруга новинара до најситнијих детаља наведе шта су пре пожара у кући имали - од завеса, лустера, гоблена, до димензија витрина, боје кревета…

Новинар Јовановић је пред судом, у својству оштећеног, био на оптуженичкој клупи због текстова на порталу Жиг инфо. Адвокат Симоновића је доводио у питање да ли је Јовановић уопште новинар, а портал Жиг инфо медиј.

„Жиг инфо је ракеташка организација. Послују по принципу - писаћемо измишљотине. То је њихов ниво истраживачког новинарства“, казао је на једном од суђења адвокат Симоновића, оптуженог да је налогодавац паљења куће новинара.

Сличним аргументима водио се и Симоновић који је био изричит да није крив, нити је умешан у овај случај, као и да за то не постоји нити један материјални доказ.

Казао је да је у медијима представљен као кривац, а да је заправо реч о нападу на актуелну власт. Пред судом је вређао новинара користећи дисквалификације - „ноторни лажов“, „декица који нема утицаја“, „багериста, бивши полицијац, а не новинар“… Казао је и да УНС и НУНС из чланства треба да избаце „људе“ из Жиг инфа, јер је то портал који „рекетира“.

Симоновић је на суђењу тврдио да је на изборима од грађана Гроцке добио већу подршку када су текстови, „пљувачине“ на Жиг инфу, у којима се критикује, били објављивани и да немају никакав утицај. У исто време поднео је десетак тужби због истих текстова против уредника Жиг инфа Жељка Маторчевића, који ће такође пред судом сведочити о овом случају.

Двојица других оптужених Владимир Михаиловић и Игор Новаковић своје исказе су променили у корист Симоновића, јер су их претходно наводно дали услед застрашивања, претњи и уцена вископозиционираних званичника из Министарства унутрашњих послова.

Михаиловић, полицајац из Гроцке, рекао је да се са Симоновићем блиско не дружи, иако је био на прослави рођендана његове унуке. Рекао је да је са њим једино разговарао да би његова супруга пословно напредовала у општини, где је запослена. Новаковић је тврдио да лично не познаје Симоновића, нити новинара.

За Александром Маринковићем, који се сумњичи да је директан извршилац паљења куће новинара, расписана је потерница. Судија је његов предмет раздвојио у односу на остале оптужене. Сумњичи се да је циглом разбио прозор гараже на кући Јовановића, запалио крпу и убацио отворену флашу са бензином.

Певачица Бојана Цветковић Шијачки признала је тужилаштву да је довезла Маринковића до места напада. Склопила је споразум о признању кривичног дела. Осуђена је на шест месеци кућног притвора и новчану казну од 50.000 динара.

Новинар Јовановић je после паљења куће УНС-у рекао да му је плаћене убице послао председник општине Гроцка Симоновић, који је тада то негирао.

Министар полиције Небојша Стефановић, десетак дана од паљења куће, саопштио је да је полиција ухапсила осумњичене, као и да очекује „брзе судске поступке и осуђујуће пресуде“.

Председник Србије Александар Вучић је у априлу ове године изјавио да ће „ускоро“ бити пресуда за случај Милана Јовановића, као и да га „морамо решити што пре“. „Наше правосуђе има свој посао и оно зна како треба ураде то - ја не могу да им се мешам“, рекао је тада Вучић.

Тужилаштво је у марту 2019. године подигло оптужницу против Симоновића и тражило максималну казну, осам година затвора, због сумње да је налогодавац паљења куће.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси