Насловна  |  Конкурси  |  Остали конкурси  |  УНДП конкурс - "Јачање механизама одговорности у јавним финансијама"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Остали конкурси

02. 02. 2011.

УНДП конкурс - "Јачање механизама одговорности у јавним финансијама"


Фонд за грантове установљен од Програма Уједињених Нација за равој, кроз пројекат “Јачање мехнизама одговорности у јавним финансијама” који се спроводи у партнерству са Управом за јавне набавке, Канцеларијом Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, и Државном ревизорском институцијом Републике Србије, уз финансијску подршку Владе Краљевине Норвешке, објављује позив за доделу средстава организацијама цивилног друштва које су активне у праћењу употребе јавних средстава и борби против корупције.

За овај круг предлога алоцирано је око 120,000$ који ће бити донирани успешним кандидатима кроз грантове.

Општи циљеви Фонда су да подржи развој сталних механизама одговорности у јавним финансијама, да повећа транспарентност јавне потрошње и да допринесе борби против корупције. Конкретно, фонд ће покушати да ојача капацитете сектора цивилног друштва у Србији, створи партнерство између владиног и цивлног сектора у контроли јавне потрошње, и омогући организацијама цивилног друштва да активно учествују у јачању одговорности и транспарентности процеса како би постали стални део праћења и контролних механизама.

Правила и приоритети првог круга позива за достављање предлога су следећи:

(1) Буџет грант фонда. Према пројектном документу и буџету пројекта, на располагању је 125,000$намењених активностима оганизација цивилног друштвакоје ћесе финансирати из Фонда. Око 120,000$ треба да се искористи за грантове, док остатак треба да буде доступан за ревизију пројеката.
Максимални износ доступан по гранту је 18.000$. Буџети требају бити достављани у доларској вредности, иако ће сва плаћања бити извршена у динарима, по званичном курсу УНДП на дан уплате. УНДП задржава право да захтева модификације буџета у преговорима о грант споразуму. Као прималац гранта, организације цивилног друштва, одговорне су за постизање циља гранта на непрофитној основи.

(2) Трајање пројекта. Резултати пројекта треба да буду постигнути у року од 6 до 8 месеци реализације пројекта од дана потписивања споразума о гранту.

(3) Квалификоване организације. Свака непрофитна организација, укључујући, али не ограничавајући се на, професионална удружења, академске и истраживачке институције, друштвени покрети, организације најширих слојева или друштвене организације, развојно орјентисане организације и медијске организације имају право да се пријаве. Подносилац захтева мора да буде регистровано правно лице у складу са законима Републике Србије и мора да поднесе доказе о томе у пројектној пријави.

(4) Територијална покривеност. Организације регистроване у складу са националним законима у оквиру територије Србији, искључујући УНМИК-Косово имају право да се пријаве.

(5) Специфични циљеви и приоритетне области. Пројекти Грант фонда ће подржавати развој сталних механизама одговорности и повећање транспарентности јавне потрошње. Дакле, сви предлози треба да садрже активности „чувара“ везане за било који аспект одговорности државних органа у обављању својих функција и коришћења државног буџета.

Активности које могу бити уврштене (не по редоследу приоритета):
• Праћење ефикасности и ефективности у јавном сектору, укључујући права грађана и услуге које пружа јавни сектор, као и коришћење средстава из државног буџета и питања родно осетљивог буџета;
• Повећање транспарентности пословања јавног сектора;
• Иницијативе које омогућавају боље разумевање и активно учешће грађана у борби против корупције;
• Повезивање и унапређивање сарадње свих релевантних актера;
• Спровођење истраживања и проналажење најбољих пракси, организација тренинга, округлих столова, радионица;
• Кампање подизања свести, уличне и медијске кампање;
• Давање савета и подршке грађанима (посебно женама и маргинализованим групама), у случају да се суочавају са ћутањем администрације или корупцијом у остваривању својих права.

(6) Број предлога по организацији цивилног друштва. Организације цивилног друштва могу поднети више од 1 предлога и могу добити грант средства за више од 1 пројекта.

(7) Партнерство мора бити јано дефинисано у посебном споразуму који мора бити укључен у пријаву пројектне документације. Споразум о сарадњи треба да регулише следећа питања: јасну и конкретну поделу одговорности и задатака, расподелу средстава између подносиоца захтева и његових партнера, механизми који ће се користити као део напора да се информишу грађани о активностима корисника гранта, и механизме размене информација између подносиоца захтева и његових партнера.

(8) Суфинансирање. Средства из овог позива за подношење предлога не могу се користити за суфинансирање пројеката који су финансирани од стране других донатора.

(9) Статус рачуна: кандидати морају имати добру контролу над својим унутрашњим токовима новца обезбеђујући довољно средстава у свим приликама. Молимо вас да имате у виду да ће УНДП проверити стање рачуна подносиоца захтева пре одобравања исплате у складу са УНДП смерницама за управљање ризиком.

Захтев за извештавањем: Добитници гранта и њихове партнерске организације ће бити у обавези да подносе редовне извештаје УНДП, као што је предвиђено споразумом који ће бити потписан између добитника гранта и УНДП.

Како написати предлог пројекта: Сва документа треба да буду достављена на српском језику. Само оне пријаве које буду успешне (одабране) ће бити у обавези да се преведу на енглески језик од стране подносиоца захтева. Ово ће обезбедити да се потенцијалне организације не одврате од пријаве због захтева да документа буду на енглеском језику.

Пријаве морају бити попуњене у одговарајућој форми (могу се пронаћи на интернет страници УНДП – www.undp.org.rs/tenders) под Work with us/Tenders. Предлози пројеката писани руком, као и они који нису писани на одговарајућим формуларима, неће се узети у разматрање.

Временски оквир и начин достављања пројектних предлога: Заинтересоване организације треба да доставе своје предлоге пројеката до 15-ог фебруара 2011. године на „Фонд оговорност у јавним финансијама, УНДП, Интернационалних бригада 69, Београд“ препорученом поштом. Основна документација (попуњени анекси 1,2,3,4) се подноси у 2 (две) штампане верзије.

Следеће ставке морају бити написане на полеђини коверте: пун назив и адреса подносиоца захтева, назив пројекта и следећи текст: “Не отварати при пријему ”.

Транспарентност: УНДП ће учинити све да обезбеди транспарентност процеса селекције објављивањем информација о различитим фазама процеса на интернет страници www.undp.org.rs

Чек листа за комплетну документацију за подношење предлога:

1) Анекс 1 – Образац за предлога пројекта – мора бити попуњен,
2) Анекс 2 – Образац за буџет пројекта – мора бити попуњен,
3) Анекс 3 – Наративни буџет – мора бити попуњен,
4) Анекс 4 – Извршни резиме предлога пројекта– мора бити попуњен.
5) Анекс 5 – Предложени критеријуми за оцењивање и бодовање - за информативне сврхе.

Горе наведена документа могу се преузети са УНДП интернет странице - http://www.undp.org.rs/tenders

У случају да су Вам потребне било какве додатне информације, пишите на адресу: velibor.popovic@undp.org. Одговори на додатна питања биће објављени на УНДП интернет страници.

Пројекат се спроводи уз финансијску подршку Норвешког министарства иностраних послова.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси