Насловна  |  Конкурси  |  Остали конкурси  |  Позив за бесплатну онлајн обуку новинара на курсу правилног говора „Говори правилно - новинарско правило“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Остали конкурси

21. 07. 2015.

Позив за бесплатну онлајн обуку новинара на курсу правилног говора „Говори правилно - новинарско правило“

Удружење новинара Србије расписује КОНКУРС за бесплатну онлајн обуку 12 новинара на курсу правилног говора „Говори правилно - новинарско правило“. Курс је намењен радио и ТВ презентерима, водитељима и новинарима српских медија у региону и на Косову и Метохији.

Циљ курса је допунско образовање новинара, водитеља и презентера посебно информативног програма и промовисање језичке културе у српским медијима  у региону и на КиМ.

Биографију и кратко мотивационо писмо (не дуже од 1500 карактера) послати на мејл vesna.masalovic@uns.rs до 30. августа 2015. године.

Настава ће бити организована викендима у септембру и октобру.

Наставни план:

-Практични савети за припрему јавног наступа (пред камерама или микрофоном;

-Практичан рад на природи  акцената и њиховом разликовању по месту, јачини, дужини, висини, ознаци;

-Указивање на важност  доброг говорног и новинарског стила развојем елоквенције, богатства лексике, употребом синонима и домаћих речи наспрам туђица;

-Рад на основама правописа као кључног елемента правилног говора и изражавања;

-Анализа конкретних граматичких и стилских грешака које су новинари  изговорили пред микрофоном или камером или написали у штампаним медијима;

На крају сваког наставног блока организује се и практична вежба на којој полазници демонстрирају стечена знања и вештине.

Обуку је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије у оквиру пројекта: Говори правилно-новинарско правило.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

27.07.

2015.

Д.М.Петровић [нерегистровани] у 17:32

Правило

И ваш наслов "Говори правилно-новинарско правило" требало би написати правилно: "Говори правилно - новинарско правило".
Ако немате, а немате, по празно словно место испред и иза - (цртице), онда се речи: правилно и новинарско понашао као делови полусложенице, а то је, поштоване колеге, немогуће.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси