Насловна  |  Конкурси  |  Остали конкурси  |  Суфинансирање проjеката из области jавног информисања особа са инвалидитетом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Остали конкурси

02. 02. 2015.

Извор: Министарство културе и информисања

Суфинансирање проjеката из области jавног информисања особа са инвалидитетом

На основу члана 18. и члана 19. Закона о јавном информисању и медијима („Службени гласник РС“, бр.83/14) и Закона о буџету Републике Србије („Службени гласник РС“ бр. 142/14) Министарство културе и информисања (у даљем тексту: Министарство), расписуjе

К О Н К У Р С

за суфинансирање проjеката из области jавног информисања особа са инвалидитетом у 2015. години

I  НАМЕНА СРЕДСТАВА И ИЗНОС

Одлуком министра бр. 451-04-4/2015-04 од 19. 01. 2015. године, средства у износу од 8.000.000,00 динара,  намењена су за Конкурс за суфинансирање пројеката из области јавног информисања особа са инвалидитетом.   

Намена конкурса је суфинансирање производње медијских садржаја из области јавног информисања у циљу заштите интереса особа са инвалидитетом,  обезбеђивањa њиховог равноправног уживања на слободу мишљења и изражавања; омогућавања несметаног примања информација намењених јавности у примереном облику и применом одговарајуће технологије.  

II  ПРАВО УЧЕШЋА

На Конкурсу може учествовати:

 1. издавач медија, чији медиј је уписан у Регистар медија, односно Регистар јавних гласила у Агенцији за привредне регистре;
 2. правно лице, односно предузетник који се бави производњом медијских садржаја и који приложи доказ да ће суфинансиран медијски садржај бити реализован путем медија.

Право учешћа на Конкурсу немају издавачи који се финансирају из јавних прихода.

Право учешћа на Конкурсу немају лица која су у претходном периоду добила средства од Министарства намењена пројектном суфинансирању, а нису на време и у прописаној форми поднела наративни и финансијски извештај о реализацији пројекта.

Учесник Конкурса може конкурисати само са jедним проjектом.

Издавач више медија има право учешћа на Конкурсу с једним пројектом за сваки медиј.

Учесник конкурса може поднети захтев за суфинансирање највише до 80% вредности пројекта. Максимални износ који се одобрава по пројекту је 1.000.000,00  динара.

Учесник Конкурса коме су додељена средства за пројекат од Министарства, може у току исте календарске године да учествује са истим пројектом на конкурсима расписаним на свим нивоима власти, с тим да укупно додељена средства не прелазе 80% вредности пројекта.                                                         

III  КРИТЕРИЈУМИ ЗА ОЦЕНУ ПРОЈЕКАТА

Критеријуми на основу којих ће се оцењивати пројекти пријављени на Конкурс су:

1. Мера  у којој је предложена пројектна активност подобна да оствари јавни  интерес у области јавног информисања:

1.1.  у којој мери су предложена пројектна активност и изложени циљеви њене реализације релевантни за остваривање намене конкурса;

1.2.  у којој мери је вероватно да ће предложене пројектне активности довести до остваривања постављеног циља  (могу се утврдити  на основу начина на који је објашњена веза између активности и циљева, прецизности индикатора успеха, квалитета предложеног метода евалуације, претходног искуства кључних чланова пројектног тима и других чинилаца које може да одреди орган који расписује конкурс);

1.3.  у којој мери однос између предложених трошкова и очекиваних резултата указује да би коришћењем буџетских средстава на најрационалнији начин био остварен јавни интерес.

2. Мера  пружања веће гаранције привржености професионалним и етичким медијским стандардима:

2.1. да ли су учеснику конкурса изречене мере од стране државних органа,  регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана, због кршења професионалних и етичких стандарда.

2.2. доказ о томе да су након изрицања казни или мера предузете активности које гарантују да се сличан случај неће поновити.

Специфични критеријуми за оцењивање пројеката су:

 1. мера у којој предложени пројекат доприноси унапређењу положаjа особа са инвалидитетом;
 2. актуелност теме и доступност већем броју корисника;  
 3. мера у којој предложени пројекат доприноси развоју инклузивног друштва.                                           

  IV  РОКОВИ

Пријаве на Конкурс подносе се у року од 30 дана од дана обjављивања у дневном листу „Политика“:   од 02. 02. 2015. године  до  03. 03. 2015. године.

Одлука о расподели средстава доноси се најкасније у року од 90 дана од дана закључења конкурса.

Корисник средстава је дужан да извештај о реализацији утрошених средстава  достави до 31.12. 2015. године.

V  ДОКУМЕНТАЦИЈA

Учесник конкурса је обавезан да попуњен образац за учешће на Конкурсу достави  у четири примерка. Образац се преузима са сајта Министарства (може се преузети овде): Образац  1   (пријава  и табела).  

Учесник Конкурса је обавезан да приложи и копије следећих докумената у једном примерку:

 1. решење о регистрациjи правног лица или предузетника у  Агенциjи за привредне регистре;
 2. решење о регистрацији из Регистра медија односно Регистра јавних гласила у Агенцији за привредне регистре;
 3. дозвола за емитовање радио и/или ТВ програма издата од Регулаторног тела за електронске медије;
 4. оверена изjава/сагласност медија (или више њих) да ће програмски садржаj бити емитован/објављен у том медију (обавезно само за правна лица и предузетнике регистроване за продукциjу телевизиjског и радиjског програма);
 5. визуелни приказ предложеног медијског садржаја (трејлер, примерак   новина, џингл и сл);
 6. доказ о уплати Републичке административне таксе од 290,00 динара на рачун 840-742221843-57, модел 97, позив на броj 50-016 намена Тарифни броj 1. (Закон о републичким административним таксама, „Сл.гласник РС“, бр. 43/03, 51/03-испр., 61/05, 101/05-др.закон, 5/09, 54/09, 50/11 и 70/11-усклађени дин.изн., 55/12-усклађени дин.изн.,93/12,47/13-усклађени дин.изн., 65/13-др.закон и 57/14 – усклађени дин.изн.).  

VI  ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У РАДУ КОМИСИЈЕ

Позивају се новинарска и медијска удружења, регистрована најмање три године пре датума расписивања Конкурса, да предложе чланове конкурсне комисије. Позивају се и медијски стручњаци заинтересовани за учешће у раду комисије да се писаним путем обрате Министарству. Уз предлог за чланове комисије доставити и кратке биографије. Предлоге слати до закључења Конкурса.

VII ОПШТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Конкурс и Образац за пријаву обjављују се и на веб-сајту Министарства, где су видљиви и доступни све време трајања Конкурса.

Решење о суфинансирању пројеката по расписаном Конкурсу, биће обjављено на интернет страници Министарства  www.kultura.gov.rs, и достављено свим учесницима конкурса у електронској форми.

Конкурсни материјал се не враћа.

Пријаве које стигну ван прописаног рока, или на погрешном обрасцу, неће бити разматране.

Пријаве слати на адресу: Министарство културе и информисања, 11000 Београд, Влаjковићева 3, са назнаком: за Конкурс за суфинансирање проjеката  у области jавног информисања особа са инвалидитетом.

Додатне информациjе се могу добити радним даном од 11 до 14 часова на телефоне:  011/3398-671 и 011/3032-223.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси