Насловна  |  Конкурси  |  Остали конкурси  |  Онлајн тренинг – Фектчекинг и дигитална форензика током кризних ситуација
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Остали конкурси

08. 12. 2023.

Аутор: ЦРТА Извор: ЦРТА

Онлајн тренинг – Фектчекинг и дигитална форензика током кризних ситуација

Истиномер у партнерству с организацијом Transitions Online из Чешке вас позива на тренинг посвећен факт-чецкингу и дигиталној форензици у кризним ситуацијама, попут актуелних сукоба у Украјини и на Блиском Истоку.

У јеку рата између Хамаса и Израела, лажне и непроверене информације, стари снимци и графички садржај преплављују друштвене мреже одакле их повремено преузимају и традиционални медији. Овај тренинг ће вам помоћи да будете ефикаснији у провери информација и њихових извора, а пружиће вам алате за критичко процењивање информација које ће вам бити од користи у свакодневном новинарском раду и пласирању вести заснованим на чињеницама.

Током сат и по времена тренинга новинари ће се упознати са основама такозваног истраживања обавештајних података отвореног кода (Open Source Intelligence — OSINT), дигиталне форензике и фект-чекинга. Иза ових наизглед компликованих назива, стоје технике без којих новинарски рад данас губи борбу са дезинформацијама, пропагандом и лажним вестима.

Кроз практичне примере, полазници ће се ближе упознати са коришћењем јавно доступних извора информација за проверу тачности података.

Посветићемо се и усвајању вештина анализе садржаја са друштвених мрежа, верификовања садржаја креираног уз помоћ генеративне вештачке интелигенције, раду са алатима за геолокацирање и дигиталне форензике, истраживању онлине база података и придобијања веродостојних информација како бисмо унапредили квалитет новинарског рада и медијских извештаја.

Тренинг сесија ће се одржати онлине путем Зум платформе у трајању од по 90 минута, 13. децембра, са почетком у 15 часова. Предавачица ће бити Наташа Килибарда, фектчкерка у Истиномеру и екперткиња за дигиталну форензику. Ако сте новинар или студент новинарства позивамо вас да се региструјте се за догађај путем линка.

Тренинг се организује уз подршку Министарства спољних послова Републике Чешке.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси