Насловна  |  Конкурси  |  Остали конкурси  |  Фонд Истраживачко новинарство за Европу oтвара нове конкурсе за прекограничне пројекте истраживачког новинарства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Остали конкурси

03. 09. 2022.

Аутор: Investigativejournalismforeu.net Извор: Investigativejournalismforeu.net

Фонд Истраживачко новинарство за Европу oтвара нове конкурсе за прекограничне пројекте истраживачког новинарства

Грантови у износу до 50 хиљада евра за прекограничне пројекте у Европској унији и земљама кандидатима за чланство. За грантове се могу пријавити редакције и слободни (freelance) новинари. Рок за пријаве до 13. октобра 2022.

 

Фонд “Истраживачко новинарство за Европу” (IJ4EU) отворио је 1. септембра, два нова конкурса за прекограничне пројекте истраживачког новинарства у Европској унији и у земљама кандидатима за чланство.

IJ4EU Investigation Support нуди грантове у износу од 5 до 50 хиљада евра за прекограничне новинарске тимове било које врсте и састава за истраживачке пројекте од јавног интереса.

Крајњи рок за пријаве је 1. октобар до 23.59 часова.

Следећи конкурс из овог програма се отвара у јануару 2023.

.Истовремено, отворен је и програм за слободне (фрееланце) новинаре, ИЈ4ЕУ- IJ4EU Investigation Support Freelancer Scheme , који нуди грантове у износу до 20.000 евра за прекограничне истраживачке тимове у чијем саставу већину чине слободни (фрееланце) новинари. Овај програм такође нуди додатни пакет подршке кроз тренинге, стручно усавршавање и прилике за провезивање и сарадњу са колегама.

Крајњи рок за пријаве за Freelancer Support Scheme програм је такође 1. октобар до 23.59 časova. Следећи конкус у оквиру овог програма ће такође бити отворен у јануару 2023. 

Укупна вредност директних грантова из IJ4EU фонда за подршку истраживачком новинарству на транснационалне теме за 2022/23. годину износи 1,23 милион евра.

Оквирно 900.000 евра ће бити подељено кроз Investigation Supppot Scheme програм док ће 330.000 евра бити одвојено за програм подршке слободним новинарима (Freelancer Support Scheme).

IJ4EU програм је до сада кроз грантове за прекограничне пројекте доделио преко 2,5 милиона евра, омогућивши тако стотинама новинара да спроведу амбициозне истраге које покривају теме од значаја за јавност у Европи и шире.

Географски домет и доступност фондова је исти за оба програма. Право пријављивања имају тимови новинара са седиштем у барем две земље Европске уније или најмање у једној земљи чланици и једној са статусом кандидата за чланство у ЕУ, а то су: Албанија, Молдавија, Црна Гора, Северна Македонија, Србија, Турска и Украјина.

Пројекти се морају бавити темама од прекограничног значаја. Теме истраживања нису ограничене и сви предлози ће бити разматрани.

Freelancer Support програм је осмишљен за тимове новинара који углавном раде ван медијских кућа и редакцијских структура.

Осим финансирања, програм пружа подршку и кроз различите програме менторства и тренинга.

Investigation Support прогам је отворен за тимове новинара било које врсте (све комбинације слободних новинара и оних који раде у редакцијама), а којима је потребна финансијска помоћ да спроведу истраживање.

Оба програма нуде уредничку подршку, правну помоћ и прилику за учествовање на стручним конференцијама.

Разматраће се пријаве тимова из свих врста медија, укључујући штампане, електронске и онлине медије, продукције документарних филмова и мултимедијане пројекте (извештавање на више медијских платформи). Предложени пројекти морају имати у плану емитовање/објављивање истраживања у барем две земље.

IJ4EU грантовима могу бити покривене скоро све врсте трошкова у продукцији новинарског садржаја, укључујући плате стално запослених и хонораре за ангажовање слободних новинара, трошкове истраживања и превођења, путне и административне трошкове.

Грантови оба програма ће бити додељени по одлуци независног жирија сачињеног од угледних и искусних уредника, истраживачких новинара и медијских стручњака. Више о процесу избора кандидата и условима конкурса можете прочитати овде.

Сви детаљи о оба програма подршке и процесу пријављивања, као и информације о претходно финансираним пројектима, могу се наћи на IJ4EU веб-сајту.

Како је све више претњи слободи и плурализму медија, IJ4EU фонд је посвећен пружању подршке истраживачком ижвештавању као јавном добру у Европској унији и шире.

Истраживачко новинарство за Европу  је фонд подршке прекограничном истраживачком новинарству. Додељујемо грантове тимовима новинара у Европи који истражују теме од јавног значаја.

Фондом управља конзорцијум три организације: Међународни институт за медије (International Press Institute - IPI), Европски центар за новинарство (European Journalism Centre  – ЕЈC) и Европски центар за слободу медија (European Centre for Press and Media Freedom - ECPMF). На челу конзорцијума је IPI који уједно управља и програмом Investigative Support.

EJC води програм подршке слободним новинарима (Freelancer support Scheme). ECPMF је задужен за награду за прекогранично истраживачко новинарство и за редовну годишњу IJ4EU конференцију #UNCOVERED. ECPMF такође управља фондом за правну помоћ добитницима грантова.

IJ4EU програм се кофинансира као пилот пројекат Европске комисије (DG-Connect). Додатну финасијску подршку пружају и Фондација за отворено друштво, Фондација Фрит Орд, Фондација Николас Пуеч и Град Лајпциг. Избор пројеката који ће бити финансирани из овог фонда је потпуно независан од донатора, а независност уређивачке политике свих примаоца грантова је потпуно гарантована.

Пријавите се на IJ4EU мејлинг листу како бисте редовно добијали најновије објаве и информације о IJ4EU конкурсима.

Питања

Заинтересовани за пријаве се упућују на интернет страницу фонда IJ4EU и посебно на секцију са често постављаним питањима у вези са конкурсом. Уколико имате додатних питања слободно нас контактирајте. 

Контакт

Контакт особа за опште информације или питања у вези са програмом Инвестигативе Суппорт је Милица Милетић, координатор IJ4EU пројекта у IPI(grant@ipi.media).

Питања у вези са програмом подршке слободним новинарима (Фрееланцер Суппорт Счеме) можете слати Златини Сидеровој која води ЕЈЦ програме (Златина Сидерова, siderova@ejc.net).  

Више информација о конкурсу могуће је пронаћи на сајту фонда.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси