Насловна  |  Конкурси  |  Остали конкурси  |  Отворен нови конкурс: грантови за прекограничне пројекте истраживачког новинарства из фонда IJ4EU
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Остали конкурси

23. 08. 2021.

Извор: investigativejournalismforeu.net

Отворен нови конкурс: грантови за прекограничне пројекте истраживачког новинарства из фонда IJ4EU

IJ4EU објављује други конкурс у оквиру Инвестигатион Суппорт програма нудећи грантове у износу до 50 хиљада евра.

Фонд “Истраживачко новинарство за Европу” (IJ4EU) отворио је 23. августа нови  конкурс за пријаве за Investigation Support Scheme, нудећи грантове у износу од 5 до 50 хиљада евра за прекограничне пројекте истраживачког новинарства у Европској унији.

Други по реду конкурс овог фонда у 2021. години је отворен за тимове свих врста, укључујући сарадњу више редакција и тимове сачињене искључиво од слободних новнара (freelance). 

Крајњи рок за пријаве је 4. октобар до 23:59 CEST. Више информација и листа често постављаних питања доступни овде.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ОВДЕ

Програмом Investigative Support Scheme управља Међународни институт за медије (International Press Institute – IPI). У претходном конкурсу овог фонда и првом кругу финансирања независни жири је доделио 420 хиљада евра финансирајући 14 прекограничних тимова које су углавном водиле редакције. Посебним конкурсом за слободне новинаре (Freelancer Support Scheme), који је сада затворен, обезбеђено је 262 хиљада евра за 15 тимова који су углавном сачињени од слободних новинара.

Конкурс је отворен за све тимове, укључујући и оне које нису прошли селекцију на конкурсу за Фрееланце суппорт сцхеме или претходном кругу конкурса за Investigation Support Scheme.

Укупна вредност директних грантова из IJ4EU фонда за подршку прекограничног истраживачког новинарства у јавном интересу за 2021. годину износи 1,1 милион евра.

Оквирно, 835.000 евра ће бити подељено кроз Investigation Support програм док ће 265.000 евра бити одвојено за програм подршке слободним новинарима (Freelancer Support Scheme). Више информација о ИЈ4ЕУ фонду и разлозима за овакву подршку истраживачком новинарству можете наћи овде.

Ови грантови су наставак успешног пилот финансирања у 2018. години, којим је било подржано 12 истраживачких пројеката, а затим и другог круга грантова у 2020. години када је финансирано 49 истраживања.

Листу претходно финансираних истраживања можете наћи овде.

Географски домет и доступност конкурса остаје исти. Право пријављивања имају тимови новинара са седиштем у барем две земље Европске уније или у једној земљи чланици и Британији. (Британски новинари ће имати потпун приступ IJ4EU грантовима за 2021. годину.)

ИЈ4ЕУ је такође отворен за пријаве новинара из земаља са статусом кандидата за чланство у ЕУ, или других земаља без тог статуса (“third countries”), који би при том морали да у свој тим укључе колеге из најмање две земље чланице ЕУ.

Пројекти се морају бавити темама од прекограничног значаја. Теме истраживања нису ограничене и сви предлози ће бити разматрани.

Разматраће се пријаве тимова из свих врста медија, укључујући штампане, електронске и онлине медије, продукције документарних филмова и мултимедијане пројекте (извештавање на више медијских платформи). Предложени пројекти морају имати у плану емитовање/објављивање истраживања у барем две земље.

ИЈ4ЕУ грантовима могу бити покривене скоро све врсте трошкова у продукцији новинарског садржаја, укључујући плате стално запослених и хонораре за ангажовање слободних (фрееланце) новинара, трошкове истраживања и превођења, путне и административне трошкове.

Грантови оба програма ће бити додељени по одлуци независног жирија сачињеног од угледних искусних уредника, истраживачких новинара и медијских стручњака. Више о процесу избора кандидата и условима конкурса можете прочитати овде.

Сви детаљи о оба програма подршке и процесу пријављивања, као и информације о претходно финансираним пројектима, могу се наћи на IJ4EU веб-сајту. Погледајте листу често постављаних питања о пријављивању овде.

IJ4EU фонд је посвећен пружању подршке истраживачком новинарству у овом кључном и посебно изазовном периоду за новинарство и медије, јер је истраживачко новинарство изузетно важно током актуелне здравствене кризе. 

О фонду IJ4EU

Истраживачко новинарство за Европу (Investigative Journalism for Europe – IJ4EU) је фонд подршке прекограничном истраживачком новинарству. Додељујемо грантове тимовима новинара у Европи који истражују теме од јавног значаја.

Фондом управља конзорцијум три организације: Међународни институт за медије (International Press Institute – IPI), Европски центар за новинарство (European Journalism Centre  – EJC) и Европски центар за слободу медија (European Centre for Press and Media Freedom – ECPMF). На челу конзорцијума је IPI који уједно управља и програмом Investigative Support.

EJC води програм подршке слободним новинарима (Freelancer Support Scheme). ECPMF је задужен за награду за прекогранично истраживачко новинарство и за редовну годишњу IJ4EU конференцију #UNCOVERED. ECPMF такође управља фондом за правну помоћ добитницима грантова.

IJ4EU програм се кофинансира као припремна активност Европске комисије (DG Connect). У 2020. години програм су додантно финасијски подржали и Фондација за отворено друштво, Фондација Фрит Орд, Луминате и Град Лајпциг. Избор пројеката који ће бити финансирани из овог фонда је потпуно независан од донатора, а независност уређивачке политике свих примаоца грантова је потпуно гарантована.

Питања

Заинтересовани за пријаве се упућују на интернат страницу фонда ИЈ4ЕУ и посебно на секцију са често постављаним питањима у вези са конкурсом. Уколико имате додатних питања слободно нас контактирајте.

Контакт

Контакт особа за опште информације и питања у вези са програмом Investigative Support је Тимоти Ларџ, координатор IJ4EU програма у IPI (Timothy Large, grants@ipi.media).

Питања у вези са програмом подршке слободним новинарима (Freelancer Support Scheme), слати Златини Сидеровој, ЕЈЦ пројектној менаџерки (Златина Сидерова, siderova@ejc.net). 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси