Насловна  |  Конкурси  |  Остали конкурси  |  Конкурс за фотографије и илустрације које доприносе етичном извештавању о насиљу према женама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Остали конкурси

08. 04. 2021.

Извор: www.rs.undp.org

Конкурс за фотографије и илустрације које доприносе етичном извештавању о насиљу према женама

Група „Новинарке против насиља према женама“, Повереник за заштиту равноправности и Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији отварају конкурс за фотографије и илустрације које ће допринети етичном медијском извештавању о проблему насиља према женама.

Циљ конкурса је формирање базе фотографија и илустрација које на одговоран, етичан и нестереотипан начин приказују проблем насиља према женама, његове облике, реакцију околине и надлежних институција на насиље, подсећају на кажњивост насиља и усмерене су ка солидарности са особама које су изложене насиљу и њиховом оснаживању. Базу ће бесплатно моћи да користе медији у Србији како би кроз одговорно извештавање допринели бољем разумевању и превенцији насиља према женама. 

На конкурсу могу учествовати фотографкиње и фотографи, илустраторке и илустратори, радовима који одговарају задатим пропозицијама у вези са квалитетом и садржајем. Фотографије и илустрације треба да буду засноване на принципима одговорног и професионалног извештавања, и да се руководе Смерницама за медијско извештавање о насиљу према женама групе Новинарке против насиља према женама, посебно делом који се односи на фотографије и видео записе.

Текст конкурса, спецификације, смернице и детаљна правила можете прочитати овде. Осим достављања својих радова, учеснице и учесници треба да попуне пријавни формулар/изјаву о ауторским правима и (уколико је потребно) доставе попуњену изјаву модела на фотографији. Пријаве, као и евентуална питања шаљу се електронским путем на адресу photovaw.rs@undp.org

Конкурс је отворен до 30. априла 2021. године.

Одлуку о најбољим радовима, најкасније 30 дана од затварања конкурса, донеће жири у саставу:  

·         Александар Келић, професор фотографије, Факултет примењених уметности у Београду

·         Никола и Ненад Радојчић (Браћа Буразери), графички дизајнери

·         Марија Јанковић, фотографкиња, уредница фотографије у недељнику „Време“

·         Марија Чечен, чланица групе „Новинарке против насиља“ и директорка Фонда Б92

·         Данијела Шеган, саветница за медије у канцеларији Повереника за заштиту равноправности

·         Маја Бранковић Ђундић, руководитељка Сектора за родну равноправност, УНДП у Србији

·         Александра Ивановић, асистенткиња за дигиталне медије, УНДП у Србији

Аутори 30 најбољих радова по избору жирија биће награђени комплетима који се састоје од графичке табле и екстерног хард диска. Сви радови пристигли у оквиру конкурса који одговарају задатим критеријумима чиниће део базе фотографија и илустрација које доприносе етичном медијском извештавању о насиљу према женама.

Медији су важни савезници у указивању на распрострањеност насиља према женама, као и када је реч о препознавању да је оно сложен друштвени проблем који не утиче само на особу која је насиљу изложена, већ и на њену децу, породицу, пријатеље, на безбедност целе заједнице.

Ипак, и поред те важне улоге, истраживања у Србији указују на сензационализам и стереотипно медијско извештавање о овој теми. Анализа групе Новинарке против насиља утврдила је да се у медијима често користе фотографије и видео записи који на неадекватан и стереотипан начин приказују насиље, и то у 28% медијских објава. Ту спадају и фотографије и снимци који приказују симулацију насиља, физичке повреде и жену као немоћну жртву насиља.

Неадекватним извештавањем насиље се нормализује у јавном мњењу, а женама жртвама насиља наноси се додатна штета, угрожавањем њихове безбедности и приватности, и додатном виктимизацијом. Одговорно извештавање може бити подршка женама да из насиља изађу, а у друштву подстиче апсолутну неприхватљивост насилног понашања. Поред одговорног извештавања о насиљу према женама, потребно је и визуелним средствима послати поруку о неприхватљивости насиља, о кажњивости дела и показати солидарност са онима који су били изложени насиљу.            

Организатори конкурса овим путем позивају све фотографкиње и фотографе, илустраторке и илустраторе да својим радовима учествују у промени медијске слике када је у питању перцепција насиља према женама и тако допринесу његовом заустављању.

Конкурс се спроводи у оквиру пројекта „Интегрисани одговор на насиље над женама и девојчицама у Србији ИИИ“, који заједно спроводе УНДП, УНИЦЕФ, UN Women и УНФПА у партнерству са Владом Републике Србије, на челу са Координационим телом за родну равноправност, уз подршку Владе Шведске. Ова иницијатива усмерена је на развој друштвеног и институционалног окружења које ће допринети нултој толеранцији и искорењавању насиља над женама у Србији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси