Насловна  |  Конкурси  |  Остали конкурси  |  Позив на тренинг о деконструкцији дезинформација
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Остали конкурси

06. 10. 2020.

Извор: novinarska-skola.org.rs

Позив на тренинг о деконструкцији дезинформација

Новосадска новинарска школа организује тренинг о деконструкцији дезинформација за новинаре свих медија, фриленсере и студенте новинарства из било ког града у Србији.

Тренинг ће се одржати 16. и 17. октобра у Новом Саду и трајаће један и по дан. Услов за пријаву је да особа ради у неком медију или је студент/киња новинарства. Биће примљено максимално до 15 учесника. Водиће се рачуна о једнакој територијалној заступљености учесника.

Учесници ће на тренингу стећи практичне вештине у идентификацији дезинформација и мониторингу извора лажних информација. Учесници ће бити оспособљени да идентификују мреже дезинформација, да пронађу аутентичан извор неке изјаве, приче и тврдње, да препознају лажне налоге на друштвеним мрежама, да верификују аутентичност фотографија и видео записа и да извештавају о лажним вестима. Тренинг је дизајниран тако да учесницима пружи знања о овој теми кроз примере, доступне онлајн алате и искуства новинара који раде на деконструкцији лажних вести.

Предавачице на тренингу биће сараднице Новосадске новинарске школе и новинарке редакције Fake News Tragač.

Новосадска новинарска школа покриће трошкове пута за учеснике ван Новог Сада, као и трошкове смештаја за учеснике из Београда (петак увече), Ниша и удаљенијих места (петак увече и субота увече). Оброци и освежење за учеснике биће организовани такође на тренингу. Учешће је бесплатно.

Тренинг ће бити организован у складу са мерама против ширења пандемије, које је прописао град Нови Сад. Учесници тренинга се пријавом обавезују да ће поштовати поменуте мере у циљу спречавања ширења пандемије Ковида-19. Учесници се обавезују да ће пристати да на тренингу носе маске, перу и дезинфикују руке и држе одстојање од најмање 1, 5 метар. Учесници се пријавом на тренинг обавезују и да ће на тренингу потписати изјаву да су свесни ризика који носи овакав јавни догађај и да уколико дође до заражавања Ковид-19 вирусом у периоду трајања тренинга неће сматрати организатора одговорним.

Рок за пријаву на тренинг је 7. октобар.

Заинтересовани студент и новинари могу се на тренинг пријавити овде.

Сва питања у вези са тренингом се могу поставити електронским путем на мејл valentina@novinarska-skola.org.rs.

Тренинг се организује у оквиру пројекта “Promoting Media Information Literacy and strengthening independent media in the Western Balkans” који реализује организација Albany Associates из Велике Британије и Медиацентар из БиХ са другим организацијама из региона међу којима је Новосадска новинарска школа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси