Насловна  |  Конкурси  |  Награде  |  Конкурс за младе еко-репортере до 1. априла
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Награде

29. 01. 2018.

Аутор: Танјуг Извор: РТС

Конкурс за младе еко-репортере до 1. априла

Струковно удружење Амбасадори одрживог развоја и животне средине је, уз подршку ЕПС-а, отворило конкурс за младе - "Енергетска ефикасност очима Младих еко-репортера", објавио је ЕПС.

Конкурс је отворен до 1. априла, а тема је "Како ефикасније користити енергију?".

Удружење Амбасадори одрживог развоја и животне средине је национални оператер програма Млади еко-репортери.

Програм се спроводи више од 20 година и тренутно у њему учествује 35 земаља у којима се организују национална такмичења, док се првопласирани радови прослеђују на међународно такмичење.

Еко-репортери у својим репортажама, које могу да буду у виду писаног есеја, фотографије или видео записа, треба да се баве питањима смањења потрошње енергије, односно коришћењем енергије на ефикасан начин, попут употребе штедљивих уређаја и сијалица, побољшањем изолације, променама навика при кувању, прању и боравку у дому уопште (гашење сијалица и електронских уређаја када се не користе). 

Млади се позивају и охрабрују да се баве питањима како ефикасније користити енергију, живети квалитетније и плаћати мање (на пример на нивоу школе или у свом домаћинству). 

Еко-репортери могу да учествују на конкурсу самостално или у групи, преко својих школа, факултета или омладинских група.

Национални жири ће изабрати најбоље и наградиће првопласиране радове према старосним категоријама (11-14 година, 15-18 година и 19-21 године) и свим категоријама радова (писани есеј, видео запис, фотографије).

Међународни програм Млади еко-репортери (Young Reporters for the Environment - YRE) намењен је оспособљавању младих да заузму став и да извештавају о локалним питањима и проблемима у животној средини.

Програм нуди младим ентузијастима могућност да се њихов глас чује, јер се најбољи радови промовишу на локалном и међународном нивоу.

Такмичења се организују сваке године како би охрабрили младе из целог света да напредују, уче, истражују и кроз писани, фото или видео запис укажу на реалне и тренутне проблеме у животној средини.

Радови најбољих Младих еко-репортера са међународног такмичења биће објављени у часопису "Хафингтон пост" и на међународном YРЕ веб-сајту.

Млади еко-репортери треба да истакну проблеме у животној средини и да мотивишу локалну заједницу на њихово решавање, а крајњи циљ је да се решавањем локалних проблема покрену иницијативе за решавање глобалних проблема животне средине.

Радови се достављају се на адреси: yre@feeserbia.com.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси