Насловна  |  Конкурси  |  Награде  |  Годишња медијска награда Повереника за заштиту равноправности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Награде

01. 06. 2017.

Извор: Повереник за заштиту равноправности

Годишња медијска награда Повереника за заштиту равноправности

Поводом 16. новембра Међународног дана толеранције, Повереник за заштиту равноправности уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији, трећу годину за редом додељује Годишњу медијску награду за најбоље медијске текстове и прилоге на тему борбе против дискриминације и промовисања равноправности и толеранције.

Циљ конкурса је медијско промовисање вредности као што су: равноправност, толеранција, затим сузбијање предрасуда и стереотипа према мањинским, маргинализованим и угроженим групама, као и подизање видљивости институције Повереника.

Право на учешће на конкурсу имају новинари и новинарке свих штампаних и електронских, локалних и националних медија регистрованих у Србији, који су објавили текстове/прилоге на тему конкурсa, у периоду од 5. септембра 2016. до 5. септембра 2017. године.

Више новинара/новинарки из исте медијске куће може да учествује на конкурсу, али са само једним прилогом/текстом по особи.

Критеријуми на основу којих ће се учесници оцењивати су: препознавање феномена дискриминације, допринос смањивању стереотипа и предрасуда, афирмативно извештавање, промовисање равноправности и употреба родно осетљивог језика. У обзир ће се узимати радијски и телевизијски прилози у трајању  од најдуже 3 минута, и најдуже 30 минута за репортаже.

Медијске текстове и прилоге потребно је послати у периоду од 5. јуна до 5. септембра 2017. године на: poverenik@ravnopravnost.gov.rs.

Пријава за конкурс треба да садржи медијски прилог/текст и краћу биографију са контактима аутора/ауторке.

Формат пријаве: за радио и телевизију – линк са емитованим прилогом, за штампане и интернет медије – линк и објављен текст у ПДФ формату. 

Добитници/цe прве награде посетиће једну од европских медијских кућа која има добре праксе у извештавању о људским правима. 

Награде се додељују у три категорије:

-       прва, друга и трећа за радијски/ТВ прилог;

-       прва, друга и трећа за штампани/текст на интернету;

-       прва, друга и трећа за радио/ТВ репортажу у трајању до 30 мин.

Стручни жири чине: добитнице прве награде у све три категорије за 2016. годину Биљана Радуловић (РТС), Надежда Гаће (Нови магазин), Бојана Миловановић (агенција Бета), шефица Одељења за медије Мисије ОЕБС-а у Србији Гордана Јанковић и шефица Кабинета Повереникa за заштиту равноправности Антигона Андонов.

Од прошле године, право учешћа имају и студенти и студенткиње новинарства са акредитованих државних и приватних факултета у Србији, који су објавили текстове/прилоге у студентским медијима на тему и у форми која је задата на конкурсу, у периоду од 5. септембра 2016. до 5. септембра 2017. године. Они ће се такмичити ван наведених категорија, а победницима ће бити додељена посебна захвалница.

Најбољи медијски прилози на конкурсу и имена аутора и ауторки биће проглашени 16. новембра 2017. године, а потом ће имена добитника и добитница бити објавњени на сајту и фејсбук страници Повереника за заштиту равноправности и Мисије ОЕБС-а.

Верујемо да ће Ваш медиј препознати значај и важност овог конкурса, те да ћете охрабрити своје колеге и колегинице да се пријаве на конкурс. За све додатне информације можете се обратити Тамари Влашкалин tamara.vlaskalin@ravnopravnost.gov.rs или на телефоне 011 243-64-64 и 011 243-80-20.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси