Насловна  |  Конкурси  |  Награде  |  Организација ARTICLE19 расписала конкурс за награде за етичко новинарство
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Награде

19. 03. 2024.

Аутор: article19.org Извор: article19.org

Организација ARTICLE19 расписала конкурс за награде за етичко новинарство

ARTICLE19 покреће Награде за етичко новинарство у склопу кампање #CheckItFirst.

Kампања  #CheckItFirst се промовише усвајање етичког новинарства као виталне одбране од дезинформација у регији. Као дио ове кампање, позивамо новинаре у те четири земље да се пријаве за наше новинарске награде и јавно покажу своју подршку професионалним стандардима које су потписали када су постали новинари – стандардима који су укоријењени у принципима етичког новинарства. Рок је 12. април.

Позивамо вас да као новинар пошаљете вијести које илуструју примјену и прихватање принципа етичког новинарства. Ваше приче требају зорно демонстрирати позитиван утицај придржавања ових стандарда у смислу тачности, објективности и поузданости ваших прича. Приче би такођер требале нагласити ригорозне процесе потврде информација и провјере чињеница које сте користили у извјештавању.

У причи се треба одражавати пет темељних принципа етичког новинарства:

Учешће у наградном програму ће вам пружити прилику да преиспитате професионалне етичке кодексе у својој земљи и размислите о томе како они одражавају принципе етичког новинарства.

Тематска подручја чланака:

Позивамо новинаре да поднесу чланке на сљедеће теме: социјална правда и неједнакост, јавно здравље и сигурност, извјештавање о животној средини, права жена, различитост и инклузија, приче с људским интересима и било које друге теме релевантне за вашу земљу.

Како се пријавити за награде за новинарство:

Пријавите вијест у којој се одражава пет наведених принципа етичког новинарства (можете их наћи и на Ethical Journalism Network). Пријаве требају покривати само период између 1. марта 2023. и 7. марта 2024. Прихватамо само чланке из онлине и штампаних медија. Имајте на уму да се приче приказане на ТВ-у, радију или у видео формату неће разматрати.

Пошаљите попратно писмо са својим чланком. Објасните коју су улогу имали етички стандарди новинарства у вашем извјештавању и како су подржали процес провјере информација. Будући да је професионални етички кодекс у вашој земљи вођен овим принципима, такођер вас потичемо да се посебно референцирате на њега у попратном писму.

Чланке прихватамо на језику на којем су изворно објављени. Попратно писмо може бити на енглеском или једном од језика регије.

Водите рачуна да се пријавите за награде до 12. априла 2024.

Наш жири:

Жири ће се састојати од представника организација цивилног друштва фокусираних на медијска питања, стручних новинара и припадника академске заједнице.

Жири ће одабрати оне чланке који најефикасније демонстрирају примјену етичких новинарских стандарда. Чланови жирија ће анализирати и чланак и попратно писмо достављено уз причу. Позивање на професионалне стандарде у земљи и њихове елаборација у попратном писму ће представљати предност.

Временски оквир подношења пријава:

14. март: отварање новинарских награда

12. април: рок за подношење пријава

29. април: доношење одлука и објављивање добитника

Награда:

Петодневна студијска посјета Бриселу и Лондону, гдје се налази сједиште организације ARTICLE19. Током студијске посјете, побједници ће присуствовати одабраним сесијама конференције Европског партнерства за демократију (European Partnership for Democracy) те округлим столовима с особљем организације ARTICLE19 и члановима новинарске заједнице како би разговарали о проблемима везаним уз етичко новинарство, дезинформације и слободу медија у својој земљи, као и о међународном развоју. Побједници ће такођер имати прилику да се састану с новинарима како би разговарали о изазовима које дезинформације намећу у њиховом раду и размијенили приступе за њихово савладавање.

Четири победника (по један по земљи) ће такође добити новчану награду од 1.000 евра (сваки) у замену за уредничке и друге ауторске текстове у којима се анализирају ставови победника о решењима за борбу против дезинформација у региону Западног Балкана, као и за подржавање промоције и ширења кампање.

Више информација доступно на сајту Article19.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси