Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  После вишегодишње Трампове демонизације медија: Брутални обрачуни полиције са новинарима на улицама САД
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 06. 2020.

Аутор: Марија Шајкаш (Њујорк) Извор: Цензоловка

После вишегодишње Трампове демонизације медија: Брутални обрачуни полиције са новинарима на улицама САД

Сцене насиља над новинарима – њиховог хапшења, пребијања и рањавања током протеста у Сједињеним Америчким Државама – сличне су, па у неким случајевима и бруталније од оних које смо виђали на уличним протестима у Србији или у државама познатим по аутократским режимима

Сједињене Америчке Државе, познате по високим стандардима када су у питању слобода говора и штампе, последњих година су доживеле огромне промене у третману новинара и медија. Посебно од када је председник САД Доналд Трамп покренуо свој лични рат против медија и новинара који га критикују, непрестано их прозивајући, вређајући или називајући их „лажним вестима“ или чак „непријатељима народа“.

Кулминација бруталног односа државе према новинарима догађа се управо ових дана на улицама градова у којима грађани протестују пошто је полицајац Дерек Шовин готово девет минута гушио и на крају убио Афроамериканца Џорџа Флојда.

279 инцидената са новинарима за недељу дана

Напада на новинаре током протеста у Сједињеним Америчким Државама толико је много и толико су учестали да ће се бројеви сигурно променити док читате овај текст.

У последњих недељу дана забележено је укупно 279 инцидената у којима су новинари физички повређени или су били онемогућени да раде.

Новинари су 45 пута привођени или хапшени, 180 пута су нападнути. Од тога, 149 пута од стране полиције, док им је 40 пута оштећена или уништена опрема.

Када су напади у питању – 67 пута су представници медија били мета физичког насиља (од тога, 42 пута су нападачи били припадници полиције), 69 новинара је погођено гуменим мецима, док су остали пријавили тегобе изазване сузавцем, бибер-спрејом или сличним хемијским оружјем које се користи за растеривање демонстраната.

Шокантно – или можда више и не – тек ово нису подаци са демонстрација на пекиншком Тјенанмену, чија се годишњица обележава управо ових дана, већ са места које себе сматра колевком слободе изражавања – Сједињених Држава.

На овогодишњој табели слободе медија Репортера без граница САД су већ биле на не посебно високом 45. месту, одмах испред Папуа Нове Гвинеје и Сенегала, а испод, рецимо, Буркине Фасо, Словеније и Намибије, али и поред тога, број и разноликост напада на новинаре у последњих недељу дана шокира и искусне дописнике из ратних зона.

Тирадо изгубила око

Уз екипу CNN-а која је ухапшена уживо, док је извештавала, о чему је Цензоловка већ писала, посебно брутални били су и напади на слободну фотографкињу Линду Тирадо, која је, након што ју је гумени метак погодио у око на протестима у Минеаполису, изгубила вид, на новинарку ЛА тајмса Моли Фриске, коју је гумени метак погодио у грло, или премлаћивање радио-новинара Даријуса Радијуса, који је пратио протесте у њујоршком Бруклину.

Њихови искази, као и снимци и сведочења колегиница и колега, показују како је полиција намерно таргетирала новинаре.

Према извештајима које бележи USPress Freedom Tracker, нису поштеђени ни страни новинари. Тако је Аустралија упутила Белој кући званичну ноту, затраживши хитну истрагу третмана телевизијске екипе популарног Канала 7, која је на снимку забележила како им полиција током протеста у Вашингтону удара по камери, а потом и новинара по леђима. На снимку се такође јасно чује: „Ми смо новинари“.

Канадска новинарка Ана Слатз ухапшена је због тога што је била на улици након полицијског часа у Њујорку и задржана је у притвору без обзира на то што је као новинарка имала право да извештава током полицијског часа. У току је међународна онлајн кампања за прикупљање новца како би јој се помогло да плати судске трошкове.

„Доживљавам флешбекове који ме враћају у Египат“, изјавио је за Њујорк тајмс Асраф Халили, новинар који је за ту кућу пратио дешавања током тзв. Арапског пролећа, коментаришући нереде на улицама САД и нападе на новинаре.

„Ово што се догађа у САД је ужасно“

На свом Твитер налогу, Лаурен Волфи, бивша уредница у Комитету за заштиту новинара, пренела је сличну асоцијацију, рекавши како брзина којом појединци и медијске организације пријављују нападе на новинаре у Америци подсећа на дане током којих је Комитет обрађивао сличне нападе током демонстрација на Тргу Тахрир у Каиру.

Коментаришући поменуто хапшење екипе CNN-а, Сузан Носел, извршна директорка америчког ПЕН центра, у недавној изјави назвала га је „изобличењем демократије“.

САД је упоредила са „дистопијским спектаклом“, у коме полиција хапси новинаре који мирно раде свој посао, закључивши да је у питању нешто што се до сада могло видети само у државама са ауторитарним режимима, као што су Турска и Египат, или у Хонгконгу.

„Ово што се тренутно дешава у Сједињеним Државама је ужасно“, рекла је Носел.

Атмосфера све више заиста подсећа на извештавање из аутократских земаља које су на ивици грађанског рата. У том смислу, америчке организације чији је читав кноњ-хоњ био изградња демократских плуралистичких медија у прекоокеанским земљама, или заштита новинара на ратишту, сада могу нешто да понуде и домаћој публици.

Савети се крећу од упутства како да новинари у Америци прате протесте у тренуцима повећане полицијске активности до препорука како заштитити телефон током протеста (користи само апликацију Сигнал, не сликај своје и туђа лица у крупном плану…), те како, корак по корак, пријавити незаконите акције полиције.

И кад смо код замењених улога, светски лидери, међу којима су представници Турске, Немачке и Кине, изразили су забринутост због кршења медијских слобода у Америци.

Представница Репортера без граница Паулина Адес-Мевел за Њујорк тајмс је изјавила да је насиље над новинарима у Америци „алармантно на више нивоа“, додавши како је Америка дуго била модел слободе говора, али да је са доласком Трампа на власт почела „демонизација медија“ и називање новинара „непријатељима народа“, што је створило климу некажњивости напада на новинаре.

ТУЖБА ПРОТИВ ПОЛИЦИЈЕ ЗБОГ ПРВОГ АМАНДМАНА

Како су САД још увек правна држава, много тога ће добити свој епилог на суду.

За почетак, најугледнија америчка организација која се бави очувањем слобода АЦЛУ већ је најавила да ће због кршења Првог амандмана тужити полицију Минеаполиса.

То је најпре објављено на Твитеру у драматичном видео-прилогу који се састоји од снимака новинара које полиција удара, шиканира и гура, а завршава се поруком полицији у целој Америци да их – посматрају.

Према најновијим вестима, АЦЛУ је, скупа са партнерским организацијама, управо подигао још једну тужбу – против Доналда Трампа и његових сарадника због употребе хемијског оружја над демонстрантима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси