Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  IN MEMORIAM: Мирјана Тешевић (1951-2020)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 06. 2020.

Извор: foruminfo.rs

IN MEMORIAM: Мирјана Тешевић (1951-2020)

Наша пријатељица и драга колегиница Мирјана Тешевић преминула је синоћ после краће болести. Памтићемо је као благу али одлучну уредницу, феминисткињу, али пре свега као несебичну жену великог срца.

У новинарским питањима увек одлучна, са дозом достојанства којe се среће само код оних који знају да у новинарском послу нема компромиса и да је истина једино мерило стварности. Брусила је новинарско перо младих новинарки и новинара који су долазили у Телевизију Форум, несебично преносећи искуство и знање новинарског заната.

У борби за женска права њен глас надјачавао је непрестане намере већине да се женама ускрати оно што им припада – достојанствен живот и прилика да одлучују о својој судбини. Таква је била наша Мира.

За њу су новинарство и женски активизам били неодвојиви.

Учествовала је у оснивању прве телевизије цивилног сектора у Србији и прве телевизије на Балкану коју су основале жене – Телевизије Форум, у којој је од 2008. до 2018. године била запослена као уредница информативног програма и новинарка.

Из студија Телевизије Форум прва емисија вести емитована је 15. октобра 2008. године. Водитељка у, тада импровизованом, студију била је Мира.  

Њена новинарска каријера почела је марта 1981. године у Јавном информативном предузећу „Полимље“. Радила је на пословима новинарке листа „Полимље“ и  Радио Полимља. На месту уреднице Радио Полимља  била је од 1991. до 1995. године и у периоду септембар 2001- мај 2005. године. Била је сарадница Радио Београда, Програма Удружених радио станица Србије, Радио Ужица, „Вечерњих новости“, Локал преса.

У дугогодишњој новинарској каријери радила је на многим пројектима Форума жена Пријепоља. Издавајају се серијал радио емисија „Наш глас, глас разума“ емитованих четири  године на радио станицама у 10 градова Србије, серијал радио емисија „Додир пријатеља“,  намењен особама са инвалидитетом, циклус  емисија „Грађани у акцији“  и циклус емисија „Време промена“ посвећених развоју демократског и грађанског друштва након 2000. године.

Ауторка је серијала ТВ емисија «Приватизација и транзиција  – изазови и странпутице», који се бавио проблемима пропалих привредних друштава након 90-тих година и серијала ТВ емисија «Са маргина друштва у центар друштвеног живота» .

Рођена је 1951. године у Параћину. Основну школу и Гимназију завршила је  у Бачкој Паланци, Филозофски факултет, смер социологија, у Београду.

Сахрана наше драге Мире обавиће се у суботу 6. јуна у 13 сати на гробљу Равнe у Пријепољу. Породица ће саучешће примати у петак, од 17 до 21 сат и суботу од 10 до 12 сати у цркви „Светог Василија Острошког“ у Пријепољу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси