Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЦПИ: Пет националних ТВ станица и Н1 испоштовале законску обавезу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 06. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

ЦПИ: Пет националних ТВ станица и Н1 испоштовале законску обавезу

Пет националних ТВ станица и Н1 испоштовале су законску обавезу праћења учесника изборне кампање, иако само три телевизије од њих - РТС, Б92 и Н1 имају специјализоване емисије посвећене изборима, наводи се у данас представљеном Медија мониторингу за прошлу недељу који је спровео Центар за праћење избора и изборних процедура (ЦПИ).

У анализи ЦПИ се истиче да је повећано присуство изборних тема у програму шест посматраних телевизија, иако се и даље 70-90 одсто програма не односи на изборе. Резултати мониторинга показују да се тоналитет извештавања медија о политичким актерима разликује од телевизије до телевизије.

Како се истиче, док неке телевизије извештавају углавном неутрално, друге су склоне да извештају више позитивно или више негативно. Медија мониторингом нису обухваћене емисије са политичким темама у којима су учествовали аналитичари, али су праћене активности државних функционера, мада је констатовано да оне нису третиране као део изборне кампање, с обзиром да, како кажу у ЦПИ, државни функционери нису говорили о темама везаним за изборе.

У анализи дневних новина, истиче се да су у штампи политички актери углавном равномерно заступљени, изузев Курира који је представио само три изборне листе - Уједињена демократска Србија (50 одсто заступљености), СНС (33 одсто) и Покрет обнове Краљевине Србије - ПОКС са 17 одсто.

Констатовано је и да лист Данас нема посебно рубрику посвећену изборима.

Такође је напоменуто да у дневним новинама нема значајнијег оглашавања политичких странака изузев ПОКС. Центар је најавио да ће на дан избора организовати анонимне излазне анкете на 40 бирачких места на општини Вождовац. Такође је у плану и посматрачка мисија ЦПИ која ће обићи око 300 изборних места на територији Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси