Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Цвејић: Н1 није тражио укидање спота СНС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 06. 2020.

Аутор: Ивана Николетић Извор: Данас

Нетачне тврдње власти и чланице Савета РЕМ Оливере Зекић да је предизборни спот са дететом уклоњен из програма због притисака телевизије Н1

Цвејић: Н1 није тражио укидање спота СНС

Иако су поједини чланови Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) још протеклих дана изашли у јавност са тврдњом да је том телу стигло више захтева за преиспитивање законитости садржаја предизборног спота Српске напредне странке у коме се са председником Србије појављује дете, а који је емитован на кабловским као и на телевизијама са националном фреквенцијом, премијерка Ана Брнабић изјавила је да је спот укинут на захтев телевизије Н1 који је стигао из Луксембурга, од директора Адриа њуза Ралфа Метнија, власника те телевизије.

То је у више наврата поновила и чланица Савета РЕМ Оливера Зекић, у јучерашњем гостовању на тој телевизији.

Један од новоизабраних чланова Савета, професор Слободан Цвејић, демантовао је ту тврдњу и поновио да је иницијатива за забрану емитовања спота дошла са више страна, а РЕМ по службеној дужности покренуо поступак надзора.

– Захтев за покретање поступка надзора упутило је више новинарских удружења и удружења грађана. Међутим, чак и да је један једини грађанин упутио захтев, РЕМ би по службеној дужности морао да покрене расправу на ту тему. С друге стране, захтев Адриа Њуза, власника Н1, односио се на давање мишљења о усклађености програмског садржаја политичке огласне поруке СНС са правилима о заштити малолетника. О том захтеву Савет је расправљао у одвојеној тачки дневног реда, што може да се прочита и на сајту РЕМ-а у записнику са седнице, а подносиоцу захтева је одговорено да спот није у складу са поменутим правилима, објаснио је Цвејић за Данас.

У емисији Југослава Ћосића на телевизији Н1, поред Оливере Зекић гостовао је и социолог и истраживач Бироа за друштвена истраживања (БИРОДИ) Зоран Гавриловић, који је изнео низ недостатака мониторинга извештавања електронских медија који спроводи РЕМ, а који је ових дана изнео контрадикторне податке, према којима је Савез за Србију најзаступљенија политичка опција у информативним емисијама.

– Мерења РЕМ-а су непотпуна и непрецизна јер обухватају само једну димензију, само присутност изборних листа, али не и присутност најрелевантнијег актера, Александра Вучића. С друге стране, изостанак тоналитета извештавања, да ли је оно позитивно, негативно или неутрално, не даје прецизну слику у којој мери медији остварују своју изборну функцију, да информишу, едукују, пропитују анализирају изборне актере и њихове резултате и програме, објашњава Гавриловић.

Он додаје да нереалну слику даје и чињеница да мониторингом нису обухваћени регионални медији који, пред локалне изборе, значајно утичу на формирање ставова, бирача.

– Кључна ствар је ко и на који начин формира мњење, ставове грађана. Да ли се мњење формира на слободан и демократски начин или под присилом и пропагандом, ускраћивањем правих информација, спиновањем, давањем лажних медијских садржаја. Од тога зависи да ли ће грађани имати праве податке да формирају политичко опредељење а затим и за кога ће да гласају, каже Гавриловић и напомиње да је РЕМ у законској обавези да спроводи и истраживања која мере задовољство корисника емитера, што то тело до сада није радило. Наводи да је веома битно да то тело уради и истраживање о изборној кампањи, након избора, поготово о индикаторима на које указује ОДИХР, у којој мери су грађани добили довољно информација, знања о изборном процесу, о изборним програмима странака и на основу тога донели квалитетну одлуку, у којој мери су медији питали, анализирали и пропитивали.

У бурној расправи током емисије Гавриловићу је засметала салва увреда коју је чланица РЕМ-а упутила на рачун његове и других организација цивилног друштва, које је оценио као неприхватљиве.

– Оливера Зекић је покушавала да одбрани неодбрањиво. Такође, неприхватљиве су увреде на рачун представника цивилног друштва, које се труде да помогну и РЕМ-у и држави да се избори изведу у најбољим могућим условима. Друга димензија показује да морамо наћи начине дијалога. Јер без дијалога са оваквим РЕМ-ом и са оваквим РТС-ом, Србија срља не само у медијске већ и неке друге сукобе, закључује Гавриловић.

Током разговора покренута је и жустра расправа и о томе да ли је било сукоба интереса у деловању Зекићеве, која је, са места члана РЕМ-а, са телевизијама уговарала интервјуе у име председника СПС-а и министра спољних послова Ивице Дачића.

Према њеним речима, у питању је била „пријатељска услуга“, па у томе не види ништа спорно.

– С правно-формалне стране, да би се Агенција за борбу против корупције бавила тим питањем, морала би да постоји уговорна обавеза између ње и СПС-а. Међутим, она тврди да тога нема. Ипак, да имамо активну Агенцију, а немамо, она би могла да утврди да ли је Оливера Зекић користила свој ауторитет, друштвени положај и утицај да оствари корист за себе и повезана лица. Законски оквир који се на то односи је веома лош и пун рупа, и све се своди на причу да ли сте етични или не, каже Гавриловић. Он додаје да РЕМ има етички кодекс који се односи на понашање чланова Савета, у коме је њима забрањено политичко деловање, те би само то тело могло да покрене поступак у коме би се преиспитало да ли је Зекић злоупотребила свој положај и ауторитет.

Слободан Цвејић није желео да коментарише да ли ће Савет можда покренути испитивање тог случаја, јер како каже, није довољно упућен у ту причу, као и да није био члан РЕМ-а када је тај догађај био актуелан.

Гавриловићу учестале претње на Твитеру

Након заједничког гостовања и бурног разговора са Оливером Зекић у емисији Прессинг Зорану Гавриловићу су на Твитеру почеле да стижу салве претњи и увреда. „Од етикетирања да сам издајник и слично, до претњи батинама, или снимака када ултимативни борац пљује у камеру“, кратко је описао поруке и коментаре које му од прексиноћне емисије стижу преко те друштвене мреже.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси