Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  УН критиковале Кину и остале азијске земље због цензуре током пандемије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 06. 2020.

Аутор: Бета-АФП Извор: Данас

УН критиковале Кину и остале азијске земље због цензуре током пандемије

Висока комесарка УН за људска права Мишел Бачеле оценила је данас да су Кина и остале азијске земље попут Камбоџе и Филипина пооштриле цензуру од пандемије корона вируса.

У саопштењу у којем се детаљно наводе примери у више земаља, Бачелеова је навела да је њена канцеларија у Кини добила информације о више случајева професионалаца из здравства, са универзитета и обичних грађана који су притворени, а у неким случајева оптужени због изношења мишљења и осталих информација о ситуацији везано за корона вирус, или оних који су критиковали одговор владе на епидемију.

Комесарка УН је узнемирена због репресије слободе изражавања у Азији од појаве корона вируса крајем децембра 2019. у Кини, истичући да је епидемија довела до „новог пооштравања цензуре у више земаља“ региона.

Према УН, „хапшења особа зато што су изразиле неслагање или због наводног ширења лажних информација у штампи и на друштвеним мрежама пријављена су у Бангладешу, Камбоџи, Кини, Индији, Индонезији, Малезији, Мјанмару, Непалу, на Филипинима, Шри Ланки, у Тајланд и Вијетнаму“.

„У овим временима велике неизвесности, здравственим радницима, новинарима, заштитницима људских права и широј јавности мора да буде дозвољено да износе своје мишљење о темама од јавног интереса које су од виталног значаја, као што је управљање социо-економском и здравственом кризом, као и дистрибуција материјала за помоц́“, истакла је Мишел Бачеле.

Висока комесарка УН за људска права је додала да „ова криза не треба да буде искоришћена за ућуткивање противника и ограничавање слободне размене информација и расправе“, истичући да борба против дезинформација не треба да се претвори у цензуру.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси