Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Судови подилазе таблоидима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 06. 2020.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Прорежимском таблоиду Курир забрањено да вређа Југослава Ћосића, програмског директора Н1

Судови подилазе таблоидима

Виши суд у Београду забранио је дневном листу Курир и његовом порталу да објављују информације којима се вређа достојанство личности Југослава Ћосића, програмског директора Н1.

Ова пресуда је својеврстан преседан, јер су до сада за изговорене лажи, вређања и клевете таблоиди пролазили некажњено, или пак плаћали симболичне новчане казне, па поново настављали по старом.

Тражити забрану вређања или повећати новчане казне, једини је начин којим се може стати на пут прорежимским гласилима који сатанизују сваког критичара власти, сагласни су саговорници Данаса, уз подсећање да тужилаштво, односно суд у оваквим процесима имају кључну улогу.

Курир је на пресуду Вишег суда уложио жалбу, али је Судско веће Вишег суда у Београду одбило приговор одговорног уредника дневних новина Курир и портала Курир.рс и потврдило првостепено решење, којим је одређена привремена мера забране одговорном уреднику Курира да поново објављује информације којима се вређа достојанство личности Југослава Ћосића.

Подсетимо, Ћосић је пред Вишим судом у Београду покренуо поступак против одговорног уредника дневних новина Курир и портала Курир.рс због објављивања више текстова током априла 2020. године, који садрже неистините и увредљиве информације којима се вређа достојанство његове личности. Изречена привремена мера остаје на снази до правноснажног окончања судског поступка.

На питање да ли је ова врста поступка начин да се стане на пут таблоидним лажима, председник НУНС-а Жељко Бодрожић одговара са – очигледно.

– Видимо сада на делу како постоје инструменти да се спречи брутална криминализација професионалних новинара а и свих других који се критички односе према власти, а коју годинама бестијално спроводе Вучићеви пропагандни буздовани. Постоје законски инструменти и да се спречи черечење по друштвеним мрежама, и да се у ред уведу власници телевизија са националном фреквенцијом, и да се тандем пропагандиста са РТС „приведе познанију права“, али до сада нису искоришћени – истиче Бодрожић за Данас.

Он додаје да се нада да ће овај пример у случају колеге Југослава Ћосића против Вучићевог таблоида бити стимулативан другим судијама, а нарочито тужиоцима и инспекторима за борбу против организованог криминала да у пуном капацитету раде свој посао и користе своје ингеренције и права, „те покушају да спасу што се спасти може у овом одавно девастираном друштву и опљачканој држави“.

Таблоиди у Србији на дневном нивоу пласирају бар по једну лажну вест само на насловним странама, а вишеструко крше новинарске кодексе.

Истовремено, добијају највише новчаних средстава од државе на републичким и локалним медијским конкурсима, те је јасно због чега су им мете критичари власти – независни медији и представници опозиције.

Лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас најчешћи је предмет таблоидне сатанизације, те је готово немогуће наћи епитет којим га нису „красили“.

Он је подносио тужбе против бројних режимским гласила, и углавном их добијао уколико суд није „развлачио“ случај.

Добијени новац увек је уплаћивао у хуманитарне сврхе, међутим, таблоиди који су кажњавани због изношења неистина и клевета никада нису објављивали судске пресуде, иако су по закону то дужни да ураде, а камоли извињења.

Напротив, хајка никада није ни престајала.

– Све је то поражавајуће. Таблоиди пишу оно што им режим нареди или преносе лажи које изговарају представници власти. Тужим, гледам их како ми се смеју у лице или понављају лажи као Весићи, Вучићевић… Суд их углавном осуди али је казна око 100.000 динара, што они са осмехом плате и даље исто говоре или објављују – каже Ђилас за Данас.

Према његовим речима, када би судови додељивали казну у висини продатог тиража тог дана, таблоиди би врло брзо престали да лажу.

– Али то се не дешава, закључује наш саговорник.

Адвокат Владимир Гајић такође сматра да је једини начин да се таблоидним лажима стане на пут да суд почне да одређује високе износе накнаде штете.

– Када би таблоиде озбиљно коштао начин на који клевећу и блате људе, добро би размислили пре него што би се на то одлучили. Овако, судови досуђују накнаде од по 1.000-2.000 евра, што таблоид заради за неколико сати продаје новина у једном дану. Суд би дакле могао да стане на пут таблоидима. А што се тиче забране суда у Ћосићевом случају, Курир може и да је прекрши. Шта ће да ради суд? Да их казни са 50.000 динара – пита Гајић. Наш саговорник додаје да је заступао Биљану Лукић против портала Информер, јер су је клеветали да подржава педофиле, убице и силоватеље. Суд је, подсећа, досудио 70.000 динара накнаду штете.

– То је бизарно, суд на тај начин повлађује стилу таблоида, закључује Гајић.

У Куриру без коментара

Одговорног уредника Курира Рајка Недића позвали смо да прокоментарише одлуку Вишег суда, односно забрану да убудуће вређају Југослава Ћосића, али нас је он упутио на пиарку Адриа медиа групе Ирену Петровић. До закључења овог броја, остали смо и без њеног коментара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси