Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Француски огранак АИ: Узбуњивач Обрадовић – Српски Сноуден
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 06. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

Француски огранак АИ: Узбуњивач Обрадовић – Српски Сноуден

Александар Обрадовић је открио скандал о корупцији у војној индустрији у Србији у који су укључене особе блиске председнику Александру Вучићу и од тада се живот тог скромног запосленог претворио у ноћну мору, пренео је месечник Кроник (La Chronique) француског огранка међународне организације Амнести Интернешенел (Amnesty Inernational).

У опширном тексту под насловом „Обрадовић – Српски Сноуден“, описује се цео случај узбуњивача од тренутка када је приведен под сумњом за шпијунажу, до кућног притвора и изласка на слободу. Описују се и скупови на којима су демонстранти носили натпис „И ја сам Александар“, петиције за његово ослобађање и садашњи услови у којима живи.

„За неколико месеци, тај запослени у Крушику, без икаквих претходних прича, дискретни отац, постао је симбол отпора непотизму који данас влада у Србији“, наводи се у тексту објављеном у оквиру великог досијеа на тему „Узбуњивачи у свету“, који преноси француски огранак АИ.

Текст описује атмосферу страха у фабрици Крушик од јануара 2014. године када је на чело фабрике дошао Младен Петковић, кадар из Српске напредне странке (СНС), и потом уносне послове фабрике са иностраним партнерима којима је продавала оружје, што је деловало као одлична ствар за Крушик скоро уништен током бомбардовања НАТО-а 1999. године. Међутим, „благајна је необично и даље била празна“.

Обрадовић који је имао увид у документацију рачуноводства открива да Крушик продаје део своје производње фирмама блиским спрским властима, а међу њима и оца министра унутрашњих послова Бранка Стефановића. Ту се појављују и други људи блиски Вучићу као што је Слободан Тешић, који је на црној листи УН због кршења ембарга.

Према документима које је Обрадовић прикупио, неколико предузећа је користило врло повољне услове Крушика. Обрадовић је врло брзо реаговао на те малверзације. Текст описује пут како је Обрадовић покушао да обавести власти и део Крушика, као и информативне сајтове Бирн и Пиштаљка. Свестан да су владине институције умешане у аферу коју тек треба да открије јавности, Обрадовић је одбио званичан статус узбуњивача, како је одређено законом, већ се обратио једном новинару портала Arms Watch-а.

Убрзо након објављивања његових иформација на том сајту, Обрадовић је ухапшен, потом стављен у кућни притвор и касније ослобођен.

Упркос критикама власти, Обрадовић остаје одлучан. „Знам опасну и болну истину о продаји оружја а они то знају. Пренео сам тек 20 одсто онога што знам, а остало је на безбедном месту“, рекао је узбуњивач и додао да зна да ће пут бити тежак.

Текст наводи на крају да је Обрадовићев живот неизвестан. Он још не може да се врати на посао и прима тек четвртину плате, али каже да би једног дана волео да се врати у Крушик и да сваког колегу погледа у очи јер, како је навео, деловао је у интересу фабрике.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси