Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Заштитник грађана: Наш посао се не завршава одлуком РЕМ-а да забрани спот СНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 06. 2020.

Извор: Н1

Заштитник грађана: Наш посао се не завршава одлуком РЕМ-а да забрани спот СНС-а

Заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Јелена Стојановић изјавила је за Н1 да одлуком Савета РЕМ-а да забрани предизборни спот СНС-а у којем председник Александар Вучић разговара са девојчицом, посао Заштитника грађана није завршен и да ће надзор над РЕМ-ом бити настављен како би се утврдило да ли се та одлука поштуја.

Стојановић је објаснила да је служба Заштитника грађана поступак контроле законитости и правилности рада РЕМ-а покренула на сопствену иницијативу, јер је самим прегледом спота СНС-а утврђена сумња да је дошло до повреде права детета.

Данас је, како је рекла, одржан и састанак са представницима Савета РЕМ-а који су службу Заштитника грађана упознали са процесом медијског мониторинга и одлуиком о забрани даљег емитовања спота.

"Наша активност се не зауставља. Одлука РЕМ-а је достављена емитерима јутрос и њено важење је почело", истакла је Стојановић и додала да ће Заштитник грађана убудуће вршити надзор над РЕМ-ом како би се утврдило да ли се одлука о забрани емитовања спота поштује и какве се санкције предузимају у случајевима када се емитери те одлуке не придржавају.

Одговарајући на примедбе појединих чланова РЕМ-а да није било разлога да се поступак контроле покрене над том институцијом, јер она није креатор спота, Стојановић је објаснила да Заштитник грађана нити може, нити жели да одлучује о медијском садржају, али да може да врши надзор над државним органом или носиоцем јавног овлашћења - у овом случају РЕМ-а - да ли предузима све законске процедуре према субјектима које може да контролише.

Стојановић је рекла и да би волела да се емитери придржавају одлуке Савета РЕМ-а, посебно имајући у виду да је реч о заштити права малолетника.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси