Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Заштитник грађана покренуо поступак контроле рада РЕМ-а због спота СНС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 06. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Заштитник грађана покренуо поступак контроле рада РЕМ-а због спота СНС

Заштитник грађана Зоран Пашалић је, "након сазнања да постоји сумња да су једним од емитованих видео спотова повређена права детета", покренуо поступак контроле законитости и правилности рада Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ).

Како се наводи у саопштењу Заштитника грађана, заменица заштитника за права детета и родну равноправност Јелена Стојановић је по сопственој иницијативи, а у циљу предузимања мера из својих надлежности и заштите најбољег интереса детета, заказала и непосредну контролу законитости и правилности рада РЕМ-а за уторак, 2. јун 2020. године.

Стојановић је у оквиру покренутог поступка затражила од Регулаторне агенције да достави податке о томе које контролне мере и радње је предузео РЕМ поводом сумњи да је дошло до повреде права детета емитовањем медијског садржаја.

Затражени су и подаци да ли су, када и који пружаоци медијских услуга обавестили РЕМ о томе да је поднета притужба због непоштовања правила о заштити малолетника, као и да ли је, када и који пружалац медијских услуга поднео захтев РЕМ-у за давање мишљења о усклађености програмског садржаја са Правилником о заштити права малолетника у области пружања медијских услуга.

У саопштењу се истиче да је заменица заштитиника грађана тражила од РЕМ и одговоре да ли је то регулаторно тело испитало да ли је емитовани медијски садржај у складу са Конвенцијом о правима детета, као и са Законом о електронским медијима и Правилником о заштити права малолетника у области пружања медијских услуга, о чијем спровођењу се стара РЕМ.

Стојановић је такође затражила да се РЕМ у року од 15 дана изјасни о свим питањима, као и о мерама и радњама које планира да спроведе уколико то до сада није учинио.

Институција Заштитника грађана је надлежна да контролише рад организација којима су поверена јавна овлашћења, међу којима је и РЕМ. У надлежност Заштитника грађана не спада спровођење наџора над радом пружалаца медијских услуга, нити забрањивање или одобравање емитовања било које врсте медијског садржаја, како се то понекад може погрешно закључити, наводи се у саопштењу.

Стојановић је апеловала и да РЕМ своју контролну активност спроведе у што краћем року уколико то до сада није учинио како би се, у случају утврђивања повреде права детета, најхитније реаговало у најбољем интересу детета као најрањивијој категорији становништва, наводи се у саопштењу.

Телевизија Н1 је из Луксембурга упутила писмо РЕМ-у е-mailom и поштом да хитно да своје тумачења правилника у вези са спотом Александра Вучића са дететом. Тражен је хитан одговор због кампање, на који се још чека.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси