Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уз Н1 и Нову С, Јунајтед група оснива још једну телевизију, Слободан Георгиев директор
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 05. 2020.

Аутор: Тамара Спаић Извор: Цензоловка

Уз Н1 и Нову С, Јунајтед група оснива још једну телевизију, Слободан Георгиев директор

Још увек није познат профил нове телевизије, али је сигурно да ће са још једном телевизијом медијски спектар Јунајтед медије бити ојачан и да ће бити значајнија контратежа режимским медијима, и поред тога што су, због националних фреквенција и броја људи до којих могу да допру, провладини медији засад у знатно повољнијој позицији

Јунајтед група (United Group), уз Н1 и Нову С, покреће још једну кабловску телевизију. У АПР-у је 19. маја ове године регистрована фирма Newsmax Adria, чија је главна делатност производња и емитовање телевизијског програма.

Као директор уписан је Слободан Георгиев, новинар недељника Време и програмски координатор Балканске истраживачке новинарске мреже (БИРН).

Власник фирме је Newsmax Adria SARL из Луксембурга. Компанија је регистрована на истој адреси, Булевар Пиерре Фриеден 43, као и Adria News SARL, која је власник ТВ Н1, односно United Media SARL.

Newsmax Adria је у Србији регистрован на пословној адреси компаније СББ на Булевару Зорана Ђинђића 8а, на истој адреси са које је 2013. године кренула ТВ Н1, прецизније – на којој је у старту била регистрована фирма Adria News.

Поред Георгиева, као заступник фирме је наведен и Срђан Ћировић, финансијски директор Јунајтед групе и један од четири члана топ менаџмента компаније која у свом саставу има највећег регионалног кабловског оператера (SBB/Telemach), медије, телекомуникације, музичку и видео продукцију, продукцију серијског програма, маркетинг, оглашавање…

Цензоловка је послала упит Александри Суботић, генералној извршној директорки Јунајтед медије, са питањима да ли и када покрећу нову телевизију, о каквој је телевизији реч, будући да већ имају две телевизије информативно-политичког карактера – Н1 и недавно покренуту Нову С са новим истоименим информативним порталом – али одговор нисмо добили.

Слободан Георгиев је такође одбио да каже било шта о свом будућем ангажману. Са мејл адресе Newsmax Adria стигао је кратак одговор да ће „ускоро“ имати више информација и „комуникацијски план за овај пројекат“, па ће нам се јавити и одговарати на питања.

На основу досадашње праксе Јунајтед медије и чињенице да је Телевизија Н1 покренута као регионални пројекат партнерски везан за амерички ЦНН, могло би се претпоставити да ће и нова кабловска телевизија такође имати регионални карактер, а пре свега да ће бити партнер истоимене америчке Newsmax Media, у републиканским круговима веома утицајне медијске империје.

Цензоловка није добила потврду ове претпоставке, али би у медијско-корпоративном свету било јако необично да се без основа и икакве везе „позајмљује“ тако чувено име.

Newsmax: Медијска империја утицајна међу републиканцима

Прича о компанији Newsmax Media и њеном оснивачу и генералном директору Кристоферу Родију (Christopher Ruddy) веома је занимљива и значајна за развој модерних медија. Реч је о медијском конгломерату који у свом саставу има кабловску телевизију, уврштену у све највеће кабловске оператере у Америци, истоимени веб-сајт који спада међу најутицајније креаторе политичке мисли, магазине и још мноштво електронских публикација посвећених питањима финансија и здравља, типа како да помогнеш сам себи, које се шаљу претплатницима мејлом. 

Крис Роди (56), кога су медијски аналитичари у САД сврстали у топ 10 „медијских титана“, основао је 1998. године информативни портал Newsmax.com уз финансијску помоћ групе инвеститора, међу којима су најзанимљивији породица некадашњег директора ЦИА Вилијама Кејсија, угледни уредници из чувеног Њузвика, агенције УПИ, издавач Форбса, адмирал и главнокомандујући морнарице током Вијетнамског рата…

Newsmax је до 2009. године постао медијска империја означена као најутицајнија међу прорепубликанским медијима, а Фајненшел тајмс је 2010. окарактерисао сајт као „најснажнији конзервативни глас онлајн медија“.

Сајт је 2013. по посећености био изнад сродних Huffington Post Politics, Fox News Politics, CNN Politics, NBCNews.com Politics i Politico.com. Наредне 2014. године основана је телевизија Newsmax ТВ, као алтернатива Fox Newsu, коју данас прати, према извештају саме компаније, више од 70 милиона Американаца и која важи за незаобилазну почетну тачку за све републиканске кандидате на председничким изборима. Занимљиво је да је Родија као пријатеља означио и политички опонент Бил Клинтон.

Newsmax ТВ се, према речима свог оснивача, обраћа радничкој класи Америке. Слоган и мото телевизије је „Праве вести за стварне људе“. Такмичи се директно са CNN-ом, Fox Newsom и другим америчким информативним мрежама. Описана је као „нежнији и умеренији Fox News“ који је отворен за све ставове.

Поред информативе, значајан акценат је на финансијама, здрављу и личном благостању. Емитује оригиналан садржај од 20 сати дневно, сваког радног дана. Носиоци програма су познате личности из света медија и политике који имају своје емисије, а међу њима се помиње, рецимо, и Стив Бењон, главни стратег у кампањи Доналда Трампа.

ГЕОРГИЕВ: МЕТА РЕЖИМСКИХ БОТОВА И ТАБЛОИДА

Директор телевизије у настајању Слободан Георгиев има значајну репутацију истраживачког новинара који се пре свега бави истраживањем корупције у јавним и државним предузећима, због чега је постао једна од главних мета прорежимских таблоида, ботова, удворица и послушника власти, фантомских сајтова, страница и лажних профила на друштвеним мрежама који таргетирају свакога ко покуша да критикује.

Учествовао је у програмима УНДП-а о транзиционој правди и реформи правосуђа у Србији. Пише за Време, портале Balkan Insight и Belgrade Insight, а уредник је портала Javno.rs.

Георгиев је 2015. године добио годишњу награду за истраживачко новинарство Независног удружења Србије за текст „Откривање тајне министарског сефа“ у коме је први пут објављен и анализиран нацрт уговора Владе Србије и „Etihad Airways“ који доказује да је Србија новоформирану компанију „Air Serbia“ платила вишеструко у односу на партнера из УАЕ.

Георгиев се замерио властима и објављивањем текстова „Дивља градња – кафана на врху Србије“, „Отац министра полиције продаје оружје Саудијцима“, истраживачким причама о финансирању спорта у Србији, откривањем како оглашавање у медијима постаје „приватни посао власти“ или како је Електропривреда Србије потрошила милионе за трибине од сибирског кедра. 

Јачање Јунајтед медије

Уколико српски Newsmax Adria буде био део сарадничке мреже истоимене америчке телевизије на начин као што је Н1 „балкански CNN“, питање је да ли ово конзервативно/републиканско усмерење може да има пандан на српској медијској сцени.

Сигурно је, међутим, да ће са још једном телевизијом медијски спектар Јунајтед медије бити додатно ојачан и да ће бити значајнија контратежа режимским медијима, иако су, због националних фреквенција и броја људи до којих могу да допру, провладини медији засад у много бољој позицији.

Јунајтед група (United Group) је једна од ретких компанија у Србији које послују транспарентно, а сви подаци о медијима које поседује доступни су јавности и проверљиви. Однедавно је у већинском власништву међународне инвестиционе компаније БЦ Партнерс.

Председник Управног одбора Групе и њен оснивач је Драган Шолак. Власт га је означила као свог највећег „непријатеља“, а највиши представници власти и владајуће странке СНС његово име редовно помињу у својеврсној мантри као једну главу двоглаве „Ђилас–Шолак“ аждаје.

Шолак се ретко појављује у јавности. Према доступним подацима, у јулу 2018. године најавио је будућа улагања од 100 милиона евра у продукцију локалног, оригиналног садржаја у Србији како би „подржали локалне професионалце и таленте“.

У медијској сфери последње велико улагање било је у информативни портал и телевизију Нова С. Само портал је запослио више од 70 уредника, новинара, фото-репортера, сниматеља и информатичара.

Према регистру медија и њихових власника у Србији који прави БИРН, заједно са Репортерима без граница, Јунајтед група је настала 2007. године здруживањем СББ-а и Telemach Словеније, као и Telemach Босне, који је купљен убрзо затим. ККР, водећи светски инвестициони фонд са седиштем у Њујорку и капиталом од 131,1 милијардом долара, постаје већински власник United Group 2014. године. Европска банка за реконструкцију и развој (ЕБРД) била је суинвеститор.

Група је наставила да се шири, купивши Гранд продукцију у Србији (продукцијска кућа турбо-фолк музике) и Telemach Монтенегро 2014, трећег највећег мобилног оператера у Словенији Тусмобил у априлу 2015, а у јулу 2015. аквизицијом већинског удела кабловског телевизијског оператера у Босни и Херцеговини BHB Cable TV d.о.о., као и пет мањих кабловских оператера у БиХ.

Њихова кабловска телевизијска станица, Н1, која је подружница CNN-а на Балкану, почела је са емитовањем програма у Србији у октобру 2014. године.

У марту 2019. године ККР је продао већински део Јунајтед групе водећој међународној инвестиционој компанији БЦ Партнерс. Није познато колики је удео остао у власништву ККР.

ЈУНАЈТЕД ГРУПА

Јунајтед група данас обухвата 31 ТВ канал, филмску и ТВ продукцију, интернет, фиксну и мобилну телефонију, кабловске оператере, ДТХ и ОТТ платформе, софтверски центар United.cloud, рекламирање, е-спорт, као и друге услуге малим, средњим и великим предузећима. United Group покрива тржиште Србије, БиХ, Македоније, Црне Горе, Хрватске и Словеније (око 20 милиона људи), запошљава 4.410 људи и има приходе у износу од око 582,2 милиона евра, према подацима из септембра 2018. године.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

31.05.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 12:21

ISTRAŽIVAČI NAPRED,OSTALI STOJ

Istraživačkim novinarima bih predložio da malo zagrebu po porodičnom stablu gospodina Dragana Šolaka iz Kragujevca. Imali bi mnogo što šta zanimljivog da pronadju ...Iz ,naprimer, sedamdesetih godina . Hajte ,istraživači,napred, budite pravi nezavisni novinari.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси