Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Независност: Какав директор треба Јавном сервису?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 05. 2020.

Извор: Данас

Независност: Какав директор треба Јавном сервису?

Синдикат Независност РТС данас је упутио допис јавности, са истакнутим критикама поводом расписаног јавног конкурса о избору новог генералног директора РТС-а.

„Сада док читава јавност, витално заинтересована за опстанак демократије и њених темељних претпоставки у које спадају слободни медији а међу њима нарочито Јавни сервис Србије, очекује коначно расписивање конкурса за новог генералног директора Радио-телевизије Србије, синдикат Независност РТС жели да скрене пажњу на неколико чињеница и критеријума који би у том избору морали бити испуњени“, поручују из Синдиката.

Из Синдиката објашњавају да би захваљујући томе грађани  „после 20 година посртања, и претходних 10 година агоније“ добили прави јавни сервис.

„Јавни сервис који би у будућности био независни медијски корективни фактор целог друштва, и непоткупљиви пратилац овдашњег политичког, културног и привредног живота и као такав у финансијском, моралном и професионалном смислу био самоодрживи систем и широко цењено, и поштовано, јавно добро“, стоји у саопштењу.

Избор, како је речено, морао би проћи без политичког уплитања, препуштен стручњацима.

„Читав процес бирања би, за разлику од садашњег стања, морао да буде потпуно лишен било каквог утицаја политике и препуштен искључиво стручним медијским чиниоцима друштва у којима би се, кроз перманентну анализу рада јавног сервиса, долазило до најбољих кадровских решења за челна места у јавном сервису“, објаснили су из Синдиката.

Према њиховим речима, то значи да скупштинска већина није фактор одлучивања о медијском сервису.

„Каква је то слобода од политике ако о саставу РЕМ, па посредно и Управног одбора РТС, одлучује политичко тело? Ако је, дакле, струка била та која се за време пандемије питала када ћемо навући маске на лица и када ћемо у карантин а када из њега, онда струка такође мора да буде та која ће водити процес кандидовања и бирања генералног директора јавног сервиса свих грађана Србије. У таквом систему, који би био истински демократски и транспарентан, уз учешће најширег спектра медијских удружења и асоцијација са њиховом прецизно дефинисаном улогом у процесу одабира, било би могуће, током времена, развити и ојачати један јавни сервис који би могао да буде стуб демократског развоја читавог друштва“, стоји у саопштењу.

Из Синдиката сматрају да би се на овај начин избегло да онај који дође на чело РТС-а извршава наредбе из политичких центара моћи.

„Јавни сервис треба да буде управо то: савест друштва оличена у снажним појединцима, ауторима и директорима, који умеју да организују и подстакну продуцентске тимове, а који ће заједно друштвену збиљу посматрати из свих углова, и ослобођени било каквог страха постављати пред друштво теме које ослобађају а не заробљавају и потчињавају ум гледалаца. Радио-телевизији Србије треба директор савремених и хуманих погледа на свет и живот, личност са ауторитетом, неоптерећена хипотеком било какве политичке афере и непринципијелног припадања и служења, личност такође неоптерећена личним комплексима и сујетом која у функцији директора види само своје напредовање у каријери и уступак својој гордости или измишљеним биографским референцама“, саопштио је Синдикат. 

Они верују да би тако интерес јавности избио на прво место, уместо интереса политичара.

„Радио-телевизији Србије треба директор који ће, ауторитетом капетана великог авиона, беспоговорно умети да било коме каже да је на лету прекобројан и да мора да сиђе. Другим речима, било коме на било којој функцији у држави, генерални директор јавног сервиса мора бити у стању да каже да његове замисли о присуству​ на екрану не зависе од личног доживљаја величине и важности, него од јавног интереса“, наводи се у саопштењу.

Нови директор, објашњавају, не сме да полаче рачуне политичким ауторитетима.

„Директор који ће, дакле, умети да каже „не“ рецимо шефу државе када овај ултимативно затражи да буде на екрану 90 минута у монологу, него да му поручи како та тема по мишљењу колегијума јавног сервиса заслужује вест од 5 минута у којој ће ставови председника бити препричани речима новинара. Радио-телевизији Србије треба директор који разуме функционисање великог система, али који неће падати у замку свезналаштва, него ће за сваку област одабрати достојне руководиоце или саветнике који ће у сваки проблем улазити са мишљу о јавном интересу, а не о свом џепу“, поручили су из Синдиката.

Набавка опреме, наводи се даље, не сме бити уговарана због договора о уграђивању провизије у цену.

„Који, дакле, техничку модернизацију јавног сервиса неће спроводити по критеријуму обећаних провизија испод стола, него по техничким спецификацијама понуђене робе. Па се тако неће дешавати да скупо плаћена опрема буде убрзо отписивана јер се после неколико месеци коришћења покаже да је некомпатибилна са остатком опреме у кући“, истакли су из Синдиката.

На крају, однос са запосленима не треба да буде лични, већ да тежи објективности.

„Радио-телевизији Србије треба директор који ће сваком нижем руководиоцу умети да каже да његов рад не задовољава критеријуме европског јавног сервиса, и да је од овог часа смењен због тога што је фаворизовао своје миљенике а друге тлачио на послу. Радио-телевизији Србије треба директор који ће кажњавати нераднике а награђивати раднике. Радио-телевизији Србије треба директор који ће умети да у својим редовима препозна правог аутора и да потом учини све да му омогући да ради. „Радио-телевизији Србије, напокон, треба директор који ће се усправити, за разлику од оних који су тако добро умели да клече“, закључује се у саопштењу Синдиката Независност РТС.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси