Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сви чипови Била Гејтса: Анатомија једне теорије завере и медијске сатанизације
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 05. 2020.

Аутор: Алексеј Кишјухас Извор: Цензоловка

Сви чипови Била Гејтса: Анатомија једне теорије завере и медијске сатанизације

Била Гејтса без блама, те издашно лишено здравог разума, завераши и антиваксери медијски убијају, сатанизују и претварају у дежурну бабарогу и ђавола нашег доба. Оптужују га да усред пандемије (коју је сам произвео), и путем вакцине (коју је сам створио), имплантира некакве чипове у тела становништва планете. И све то како би „пратио“ и „надзирао“ или чак „контролисао“ човечанство, а посебно Петре Петровиће са уплатница и забринуте Славице са Твитера. Све то је болно непоштено и жалосно неправедно: ради се о највећем филантропу у историји, који је уложио 40 милијарди долара у друштвени развој и јавно здравље

Како су, дођавола, масовни медији претворили једног Била Гејтса у Сатану, Антихриста или Ђавола лично? Није ли овај суоснивач „Мајкрософта“, милијардер, филантроп и глобална икона деведесетих година из рахметли столећа, првобитно био синоним за некакву креативност и васколике иновације? Или бар легендарни штреберко са огромним цвикерима који грли мониторе и који је и факултет – и то Харвард – био напустио да би се посветио својој визији?

Стотину му речи или Вордова, да ли овако изгледају ђаволи савременог информацијског доба? И не значи ли „Бил Гејтс“ – „Закон Двери“, само преведено на српски (опа!)?

Присетимо се, Гејтс је створио модерни оперативни систем (MS-DOS, те Windows). Тиме је покренуо револуцију персоналних компјутера, пошто је далековидо поједноставио иначе мрски однос између, па, персоне и компјутера. Основао је и највећу софтверску компанију икада, и јесте монополистички зарадио хрпетину новца успут.

И утабао пут потоњим Џобсовима, Закерберзима, Безосима и Масковима пошто се „давне“ 2000. године био повукао из те програмерске гужве. У текућем веку посветио се интензивном фискултурном читању популарне науке, писању сјајног блога, а пре свега истраживањима и хуманитарном раду. И циљаном трошењу сопственог новца на људе у невољи.

Међутим, право из Windowsa ‘95 у 2020. годину, тај исти Бил Гејтс постао је и – најпопуларнија мета теорија завера о ковиду 19, за 33 процента прешишавши чак и фамозну 5Г технологију. Од фебруара до априла, теорије завере које повезују Гејтса са новим коронавирусом споменуте су, према анализи ЦНБЦ, чак 1,3 милиона пута на телевизијама и друштвеним медијима. Уз пратеће онлајн малтретирање и злостављање од стране бесних интернетских руља, уз отворене позиве на убиство и линч, о чему сведочи Волстрит џорнал. Са невероватном комоцијом мозга, и као да је то нешто лоше, Гејтс је оптужен за криминални и злочиначки програм вакцинације човечанства против коронавируса. Али заверашки „заправо“, за једну тајну и злослутну намеру да преко вакцине „микрочипује“ људе широм света.

Чекајте, шта? Без блама, неоптерећено логиком, те издашно лишено здравог разума, постоје наративи према којима Гејтс жели да уради следеће: да усред пандемије коронавируса (коју је сам произвео), и путем вакцине (коју је сам створио), имплантира некакве чипове у тела становништва планете. И све то како би „пратио“, „надзирао“ или чак „контролисао“ човечанство, а посебно Петре Петровиће са уплатница и забринуте Славице са Твитера.

Колико год ова надритеорија делује сумасишавше за сваку особу која радије не фура алуфолију на глави, она је крајње здравствено опасна (пошто ће смањити број вакцинисаних грађана и осталих Ђоковића у својим информацијским мехурима), колико и медијски свеприсутна. 

У теорију завере о Гејтсовом микрочиповању, у Сједињеним Државама данас верује око 44 одсто гласача републиканаца, односно конзумената конзервативног Фокс њуза као свог примарног извора вести. У исту опасну будалаштину верује и чак 19 одсто гласача демократа. И зато је у питању и једна крајње инспиративна студија случаја о томе како се медијски производе страх, морална паника, теорије завере и дословне сатанизације појединих ликова и њихових дела.

Како је почело?

Осамнаестог марта Бил Гејтс се улоговао на популарни интернет форум „Реддит“ (овде), како би одговарао на разна питања корисника истог. И, приупитало га је општа места о функционисању привреде и држава након пандемије, а он је једнако општеместашки одговарао о глобалном здрављу у будућности, те написао и следећу реченицу: „Временом ћемо имати и некаква дигитална уверења о томе ко се опоравио или се недавно тестирао, или ко је примио вакцину (против ковида 19), када је уопште откријемо“. Интернети су промптно одлепили.

Све то иако Гејтс није споменуо никакве микрочипове, никакво праћење, никакву контролу, никакво – ништа. Технолошки напредан какав јесте, вероватно је алудирао само на потребу за фамозном дигитализацијом: за дигиталном базом података уместо аналогних медицинских картона поводом вакцинације. Евентуално, на невидљиви отисак на кожи за вакцинисане као згодну дрангулију, а коју по пилот-студијама већ рекламирају научници са МИТ-ја.

А уколико ово звучи скандалозно и инвазивно, подсетимо да Југословени по својим раменима и надлактицама увелико носе сасвим аналогни ожиљак од БСГ вакцине – и ником ништа.

Како сведочи Buzzfeed, већ сутрадан (19. марта) некакав биохакерски веб-сајт (са до тада само пар хиљада пратилаца на Твитеру) објавио је лажну вест „Бил Гејтс ће користити импланте са микрочиповима у борби против коронавируса“.

А два дана касније (21. марта), опскурни YouTube канал Law of Liberty извесне баптистичке и верски фундаменталистичке цркве позива се на ову лажну вест и прави свој видео о том шатрослучају. И тврди да су Гејтсови (потпуно измишљени) „микрочипови“ ништа мање него – библијски „Жиг Звери“ (да, чувени 666), односно Сатане, из новозаветног Откривења Јовановог или Апокалипсе (13: 14-18).

И тада су ствари заиста постале виралне. Овај црквени YouTube канал имао је око 27.000 пратилаца, а видео ураци им нису прелазили пар стотина или хиљада прегледа. Али је зато видео о Гејтсу као Сатани видело чак два милиона људи или душа.

Зломисао о злом и наопаком Гејтсу се недељама била крчкала, лајковала, фејвовала, ширила и шеровала по интернетима, да би 13. априла стигла и до бившег Трамповог саветника Роџера Стоуна, који о томе дроби у некаквој локалној радио-емисији из Њу Џерсија.

Али о чему онда некритички и сензационалистички извештава амерички таблоид Њујорк пост. И фекалија је одистински погодила вентилатор, преселивши се са интернета у један „традиционални“ или жутоштампани медиј. Који је, узгред, престижан као и његове таблоидне насловне странице попут нпр. „Муслимани убице!“, „Самит дрољица!“, „Ш*пак!“, „Полижи стопала!“, „Осама Бин Дрка“ и „Америка победила са 1:1“ (види нпр. овде).

Коначно, све ово преноси и руско пропагандно гласило Руссиа Тодаy, а на заверашке оптужбе Гејтс је убрзо морао да одговара и на кинеској државној телевизији CCTV. О микрочиповању се спекулисало и на америчком Фокс њузу, а мегапопуларни десничарски алуфоличар Алекс Џонс, са својом емисијом „InfoWars“, већ је на улицу истерао десетине демонстраната који узвикују „Ухапсите Била Гејтса“.

Дакле, кренуло је од интернет форума, па некаквог хакерског веб-сајта и опскурног верско-фундаменталистичког канала на YоуТубеу, затим преко америчког таблоида, и тако све до – Фокс њуза и државних телевизија Русије и Кине. И, потпуно природно, стигло је и до таблоида као што су Вечерње новости и Ало у Србији, а који такође преносе теорије завере о Гејтсу као творцу коронавируса и његовом плану за „микрочиповање“ популације. Да ли је сада јасније да се и лажне вести заиста шире попут вируса, односно као инфодемија, о чему смо били дробили на Цензоловци?

Универзални Сатана?

Тада ваља рећи и да је Бил Гејтс као бабарога и Антихрист поодавно тема многих теорија завере, а посебно антивакцинаша. Конзументи медија само су тренутно заинтересованији за вести о заразама, вакцинама и пандемијама, па су завераши испузали испод свог камења за кисели купус уместо мозга. У међувремену, нисмо нарочито пратили вести из подсахарске Африке. А у Гани и у Уганди још 2010. године, и таблоиди и поједини владини званичници тврдили су да контрацептивна средства која финансира Фондација Била и Мелинде Гејтс заправо служе за „стерилизацију“, „хемијски рат“ или чак „геноцид“ против правоверних афричких жена.

Другим речима, десничарске, клерикалне и конзервативне групе и раније су (зло)употребљавале Била Гејтса и теорије завере како би погасиле и укинуле сјајне програме репродуктивног и осталог здравља. Иако нпр. сиромашне жене у Гани имају по 5,5 деце у просеку, а једно од петоро деце умире пре пете године живота.

Убрзо су сличне тврдње почели да износе и званичници и верске вође у Кенији, Зимбабвеу и Нигерији. А то је да вакцине и контрацептивна средства изазивају канцер и да је у питању „завера Запада“ да ограничи раст популације у Африци.

Уколико сматрамо да је све то наивно, размислимо двапут. Теорије завере о ХИВ/АИДС из деведесетих, уз одбацивање науке и колапс имунолошке ситуације у земљи, директно изазивају непотребну смрт око 300.000 људи само у Јужној Африци.

Најзад, нисмо ни ми у Србији нимало бољи од те подсахарске Африке, напротив. Присетимо се, антинаучне теорије завере Српске православне цркве о биометријским чиповима у личним документима као о апокалиптичном „Жигу Звери“ биле су присутне и у нашој Републици током 2007. и 2008. године. Синод СПЦ се успротивио чиповима у пасошима и у возачким дозволама, па је Влада Србије изнова подвила реп пред својом правоснажном црквом, доносећи Уредбу да сатански биометријски чип може бити уграђен (у личне документе!) само уз изричиту сагласност појединца.

Али мора да ту „има нешто“?

Нема. 

„Убити Била“?

Термин „сатанизација“ је метафора или алегорија у теорији медија. Међутим, нема много пренесеног значења када се Бил Гејтс по многим медијима и буквално и практично проглашава заступником Сатане на планети Земљи. И када нарајцани антивакцинаши и десничари носе пароле са тарантиновском поруком „Убити Била“ и по оним сасвим офлајн протестима. Обични видео који је Гејтс снимио на свом Инстаграму како би се лично захвалио медицинским радницима, био је циљано нападнут са више од 14.000 коментара, од којих га већина оптужују за „микрочиповање“, стварање вируса, и разно друго зло и наопако.

Осим што је у питању брутални медијски линч и цртање мете на челу, у питању је и нешто болно непоштено и жалосно неправедно. Бил Гејтс годинама, начитано и обавештено, упозорава на опасност од вирусне пандемије, предвиђајући је још 2015. године. Док је својим хуманитарним радом спасао најмање 122 милиона људских живота.

Застанимо и размислимо о томе на тренутак, хоћемо ли? Потрошио је милијарде долара сопственог новца у намери да спречи ширење разних болести и да обезбеди храну и контрацептиве за сиромашне широм света. То је та нека ствар коју он ради претходних двадесет година, а не „микрочиповање“ које му подлачки пришивамо или пак расистички пројектујемо. А шта смо ми са својим слободним временом или новцем били (у)радили у међувремену? Осим што смо чачкали интернете по компјутеру (користећи његов Windows оперативни систем), односно комотно шкрабали заверашке текстове за медије у Wordu (користећи његов софтвер)?

А Бил са Мелиндом му Гејтс је готово потпуно искоренио полио или дечју парализу са планете. Сипао је небројене хектолитре новца како би смањио број заражених од маларије у Африци. Две милијарде долара је уложио у борбу против ХИВ/АИДС. И 1,5 милијарди долара у репродуктивно здравље жена. А финансирао је и стварање нутритивно богатијих банана и кртола за исхрану тзв. Трећег света.

Најзад, покренуо је и пројекат претварања нашег измета – дакле, наших гована – у биодизел или одрживу енергију. Хм, биће да има неке ироније у томе? Бар узимајући у обзир количину фекалија коју канализационо сипамо или пак једемо поводом коронавируса, вакцина и глобалног здравља данас.

Гејтс је зато вероватно и најинтересантнији човек на свету. Она одистинска „Мис Света“ која прижељкује мир у свету и здравље делфина није Плејбој зечица, нити слична лепотица са облинама што јој извирују из микрокупаћег костима на ползу човечанства. Већ је то један Microsoft штреберко и гласноговорник науке. Са непоколебљивом визијом једног здравијег, хуманијег и просвећенијег света као свог личног наслеђа – и са новцем да то оствари. Што је неподношљиво за конзервативне и реакционарне светоназоре у сукобу са модерношћу, просветитељством, глобализацијом, па и са самима собом.

Зато што храбро дистрибуира вакцине по земљама у развоју, заговара планирање породице употребом контрацепције, и финансира развој генетски модификованих организама, Гејтс је икона или страшило политичке, културне и идеолошке деснице, те парохијалних и ускогрудих шовиниста. Где смо то погрешно скренули код Албукеркија, па нам нечија хуманост делује толико немогуће, сумњиво и нестварно? Коларац? Капетан Миша? Марија Трандафил?

Дођавола, Ендру Карнеги је даровао 90 одсто свог богатства у добротворне сврхе, те изградио чак и Универзитетску библиотеку „Светозар Марковић“ у Београду. А уколико се толико плашимо чипова, олабавимо и не очајавајмо. Сви смо ми одавно постали киборзи или амалгами човека и машине – само нам то нико у медијима није јавио.

Напади на Била Гејтса зато су само рефлексија или одраз глобалног клизећег тренда ка популизму, антипросветитељству и антинауци. Једне романтичарске и националистичке идеологије која почива на митолошкој „природи“ и измишљеним „сувереним нацијама“, али је успут и крајње неосетљива према оној стварној патњи и умирању грађана из многих сиромашних држава-нација у развоју.

Уместо да сипа новце у футуристичке и лично промотивне летове у свемир, Гејтс је већ потрошио око 40 милијарди долара на реалне програме друштвеног развоја и пројекте јавног здравља на овој планети, као највећи филантроп у историји човечанства. Само за борбу против ковида 19 даровао је око 300 милиона сопствених долара. А ми га медијски убијамо, сатанизујемо и коронавирално претварамо у дежурну бабарогу и ђавола нашег доба. Што више говори о непристојности тог доба него о њему самом. А да ли нам је тада пало на памет да му напросто кажемо – хвала?

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси