Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Недељков: РЕМ продубљује медијску кризу и подстиче непрофесионалност националних телевизија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 05. 2020.

Аутор: Ивана Предић Извор: Цензоловка

Недељков: РЕМ продубљује медијску кризу и подстиче непрофесионалност националних телевизија

Уместо свих кабловских оператера, РЕМ је одлучио да под надзор стави само телевизије Н1 и Нова С, и на крају закључио да је на те две телевизије владајућа партија тек на петом месту по заступљености, не узимајући у обзир да и највиши функционери СНС-а и државе јавно таргетирају те две телевизије, одбијајући да гостују у емисијама, каже Раша Недељков

„Апсурд који проистиче из РЕМ-овог извештаја гласио би да опозиција у Србији има и те како много простора да промовише своје ставове и комуницира с бирачима. Нажалост, истина је обрнута – представници опозиције, поготово онај део који је најавио бојкот избора, готово искључиво су приказани у негативном тону, а када се и налазе у програму, они немају прилику да сами кажу шта мисле, већ о њима говоре други и то најчешће негативно“, каже за Цензоловку Раша Недељков, програмски директор организације ЦРТА, коментаришући најновији РЕМ-ов мониторинг предизборног програма од 11. до 15. маја.

Извештај показује да је на телевизијама са националном фреквенцијом и кабловским телевизијама Н1 и Нова С највише био заступљен Савез за Србију (СЗС) и то 14,91 одсто времена, док се на другом месту нашла изборна листа „Александар Вучић – За нашу децу“ са 9,33 одсто заступљености.

Коментаришући методологију Регулатора, Недељков оцењује да РЕМ тенденциозно и селективно анализира делове програма разнородних медија, и тиме искривљује стварну слику медија у Србији, уместо да утиче на обезбеђивање једнаке заступљености учесника избора и штити јавни интерес.

Он мисли да РЕМ тиме додатно продубљује медијску кризу и подстиче непрофесионалност дела медија, нарочито телевизија које имају националну покривеност.

Од када је настављен изборни процес, у организацији ЦРТА често примећују изостанак појављивања актера владајуће већине у изборним блоковима у вестима, али и њихову апсолутну доминацију у делу информативног програма који није означен као предизборни.

Дисбаланс у извештавању о политичким актерима

За представнике организација БИРОДИ и ЦРТА, које се годинама баве мониторингом и надзором предизборних и изборних активности, ови налази нису релевантни јер методологија РЕМ-а, како тврде, није добра.

БИРОДИ је саопштио да анализа Регулатора није у складу са међународним стандардима ОДИХР, Венецијанске комисије и Директората за људска права Европске комисије, као ни са праксама које се поштују у изборно-посматрачким мисијама.

Посебно је проблематично, сматрају у БИРОДИ-ју, то што се не анализира тоналитет – позитиван, негативан и неутралан – приликом извештавања о актерима у изборном процесу.

Досадашњи мониторинзи организације БИРОДИ показали су не само изостанак медијског диверзитета и баланса већ и доминацију Александра Вучића. Методологија БИРОДИ-ја, између осталог, обухвата анализу и временске и тоналитетске заступљености јавних и страначких функционера у централним информативним емисијама, тематској и жанровској структури мониторисаних прилога, садржају политичке комуникације јавних функционера и лидера политичких партија, што далеко одступа од правила за надзор која је РЕМ поставио. 

ФУНКЦИОНЕРСКА КАМПАЊА УТИЦАЈНИЈА ОД СПОТОВА У ИЗБОРНОМ БЛОКУ

Функционерска кампања је далеко заступљенија у делу информативног програма који није означен као предизборни, упозорава Раша Недељков.

Управо је овај део програма много утицајнији од колажа промо спотова у изборном блоку који више личи на класичан, комерцијални рекламни блок него на информативни садржај. Недостатак медијског плурализма не може се надоместити једномесечним блоком „предизборног програма“, нити тенденциозним извештајима РЕМ-а, каже Недељков.

До сличних резултата праћења извештавања медија с националном покривеношћу дошла је и ЦРТА. Та организација већ дуже времена бележи значајан дисбаланс у извештавању о политичким актерима који учествују у власти и актерима из опозиције, истиче Раша Недељков.

Према налазима њиховог мониторинга, од 14. октобра 2019. године до почетка изборне кампање 4. марта владајућа већина била је заступљена у 75 одсто укупног времена у програмима посвећеним домаћим политичким актерима. Опозицији која изборе бојкотује, у том периоду припало је 15 одсто, а опозицији која учествује на изборима 10 одсто од укупног времена.

Током овог периода бележи се константан тренд пристрасног извештавања – о власти се извештавало претежно у позитивном или неутралном тону, о опозицији која се залаже за бојкот углавном се извештавало негативно, а о опозицији која је најавила учешће на изборима – неутрално.

Зашто баш ТВ Н1 и Нова С?

Осим предизборног програма јавних сервиса, РЕМ је пратио и медијски садржај емитера са националном фреквенцијом, али и телевизија Н1 и Нова С. Образлажући одлуку да те две комерцијалне телевизије ставе под надзор, из РЕМ-а су тада објаснили да је „одлука донета у складу са начелима које је Савет Регулатора објавио на свом веб-сајту, а која се односе на све пружаоце медијских услуга чији је програм доступан грађанима Републике Србије“. У том смислу, онда није јасно зашто, на пример, није мониторисан програм Студија Б, БК и ТВ Коперникус, телевизија које су конкурисале за националну фреквенцију, али су одбијене. На сајту ТВ Коперникус наводи се да је то једна од најгледанијих телевизија у Србији после емитера са националном фреквенцијом.

Ту нелогичност истиче и Раша Недељков, програмски директор организације ЦРТА, постављајући питање зашто су изабрани баш ти кабловски канали, а не сви који имају информативно-политичко-предизборни програм. И како је могуће да се у истом кошу пореде секунде на телевизијама са националном покривеношћу и јавним сервисима, са кабловским или радијским каналима?

ПРОЧИТАЈТЕ И: Како је РЕМ успео да закључи да је СЗС на телевизијама заступљенији од листе Александра Вучића

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси