Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Повереник: Долазак Гугл адвоката у Србију значи бржу помоћ за проблеме с налозима грађана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 05. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

Повереник: Долазак Гугл адвоката у Србију значи бржу помоћ за проблеме с налозима грађана

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић изјавио је данас да је долазак Google (Гугл) адвоката у Србији важан за грађане јер ће сада моћи директно да се обрате заступнику те компаније по свим питањима у вези са обрадом података о личности, како би се обезбедило поштовање закона.

Он је, гостујући на телевизији Пинк, навео да се то најбоље може видети приликом проблема с налогом на Google и начина његовог решавања, што је досада било јако тешко.

Управо зато је одређен и представник за Србију.

„Тако сада сваки грађанин и даље може да се обрати централи Google у Америци. Али грађани могу да се обрате и представнику у Србији, што бих ја саветовао“, објаснио је и подсетио да је Google одредио за свог представника канцеларију БДК адвокати, из Београда.

Тој канцеларији може се обратити за помоћ и било коју информацију која се тиче приватности, заштите података о личности и слично.

До сада је проблем била контрола над налозима, која, по Мариновићевим речима, првенствено треба да буде на власнику налога.

„Он треба да врши контролу колико год може и наравно да буде опрезан шта све ставља на друштвене мреже: које фотографије, које видео снимке, да се не би после 10, 15, 20 година покајали због тога што су, као млади нешто ставили на друштвену мрежу, а сада би то да уклоне јер им то квари имиџ“, навео је.

Али када се то већ деси или неко други то злоупотреби власник налога, који није сам решио проблем, сада има коме да се обрати.

„То и даље не значи да морате да се обратите представнику Google-а. Вама и даље стоје на располагању неки алати које прописује Закон о заштити података о личности, као што је притужба Поверенику, тужба суду и тако даље. Али мој савет је да ово буде први корак“, закључио је Мариновић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси