Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Стојановић о извештају РЕМ-а: Ненормалан и урађен искривљеном методологијом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 05. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Стојановић о извештају РЕМ-а: Ненормалан и урађен искривљеном методологијом

Политиколог и докторанд на Факултету политичких наука у Београду Бобан Стојановић оценио је да је извештај Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) о заступљености странака које учествују на изборима ненормалан и урађен са потпуно искривљеном методологијом.

У том извештају се наводи да од 11. до 15. маја нису биле емитоване огласне изборне поруке и да је највише медијског простора, 14,91 одсто, имао опозициони Савез за Србију, а потом са 9,33 одсто времена следи Изборна листа Александар Вучић – за нашу децу.

На списку се налази и посебан податак о странкама чије изборне листе РИК до 15. маја није прогласила, као и о странкама које бојкотују изборе, а за које РЕМ наводи да су у медијима биле заступљене 30,79 одсто времена.

Јасно је шта је власт хтела да уради – да искриви методологију и онда, као и већину ствари, чак и ово представи у своју корист. Потпуно ненормално, али не и неочекивано од институције попут РЕМ-а, рекао је Стојановић за портал "Слободна реч".

На извештај је реаговао и Биро за друштвена истраживања, који сматра да се изборни мониторинг медија РЕМ-а спроводи мимо међународних стандарда и пракси. У саопштењу БИРОДИ наводи да методологија за анализу садржаја извештавања емитера, који су део узорка над којим се спроводи мониторинг, није у складу са међународним стандардима које прописују Венецијанска комисија и Директорат за људска права Европске комисије и праксама које се поштују у изборно-посматрачким мисијама.

Регулаторном телу се замера и изостанак анализе тоналитета извештавања о актерима у изборном процесу - да ли је оно позитивно, негативно или неутрално - већ се у обзир узима само временска заступљеност.

Извештај РЕМ-а односи се на надзор Телевизија Н1, РТВ Пинк, Нова С, РТВ, Хепи ТВ, ТВ Б92, РТС, РТВ Прва, Радио Нови Сад, Радио Београд и РТВ 2.

"Извештај РЕМ-а је потпуно скандалозан и непримерен. Не само што не мери тоналитет, већ и зато што пореди бабе и жабе. Телевизије попут Нове С и пре свега Н1, која је чисто информативни канал, нису телевизије са националном фреквенцијом, нити би их требало на тај начин поредити", каже Стојановић.

Како објашњава, без обзира што није телевизија са националном фреквенцијом, Н1 је могла бити предмет мониторинга, али су из РЕМ-а "могли да је наведу као пример извештавања о политичким дешавањима – где се прича о свима, где се свако позива и где свако може да каже оно што мисли".

Телевизије Н1 и Нова С немају националну фреквенцију, а део кабловских оператера који су под контролом државе не емитују њихов програм, па им је видљивост ограничена и самим тим не могу имати ни велику гледаност.

Стојановић указује да је јавност на тај начин добила потпуно искривљену ствар, су јер су управо начин представљања, диверзификованост мишљења и тоналитет суштински поптуно другачији у реалности, пошто су телевизије са националном фреквенцијом у бољем положају и имају већи значај самим тим што су у власништву свих грађана, за разлику од Н1 и Нове С.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси