Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јелена Ћурувија о пресуди: Вучић је требало да буде саслушан
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 05. 2020.

Аутор: Тања Миловановић Извор: Nova.rs

Јелена Ћурувија о пресуди: Вучић је требало да буде саслушан

Јелена Ћурувија, ћерка убијеног власника "Дневног телеграфа" Славка Ћурувије, огласила се за портал Nova.rs након што је Апелациони суд у Београду за 7. јул заказао заседање тродневне седнице поводом жалби на првостепену пресуду којом су четворица тадашњих припадника Државне безбедности због учешћа у ликвидацији новинара осуђени на укупно 100 година затвора. Ћерка убијеног новинара у разговору за наш портал наводи да очекује да апелација потврди ову пресуду, али и додаје да би требало, уколико се претрес поново отвори, испитати тадашњег министра информисања, а сада председника Србије, Александра Вучића.

Првостепеном пресудом тадашњи шеф Ресора државне безбедности Радомир Марковић осуђен је на 30 година затвора због подстрекавања на убиство Ћурувије, а као саизвршиоци који су припремали терен за убиство новинара, осуђени су тадашњи шеф београдског центра ДБ Милан Радоњић на 30 година затвора, док су припадник резервног састава ДБ Мирослав Курак и оперативац ДБ-а Ратко Ромић на по 20 година затвора. На ову одлуку, сем одбране, жалбу је поднело и тужилаштво, а Ћурувија сматра да је “пресуда која је сада донета, вероватно максимум у односу на доказе којим се располагало током поступка”.

Ипак, изричита је и да је током поступка тужилаштво начинило низ нелогичних потеза, па тако није затражено да се поједини кључни сведоци, попут председника Александра Вучића, који је у време Ћурувијине ликвидације био министар информисања, саслушају.

“Тешко је да било шта кажем у овом тренутку. Тужилац је у својој жалби на пресуду навео један од главних разлога то што се наводи да је НН особа извршила убиство. Он у жалби помиње сведочење Бранке Прпе, које је од самог почетка било проблематично. Оно што је мој проблем, јесте то што тужилац није искористио само суђење да доведе у питање њено сведочење, него то ради сада када је поступак завршен. Такође, уколико се поступак понови, мој први захтев би био да се тужилац промени. Мислим да је он са 90 сведока које је навео, а многи од њих нису допринели разрешењу случаја, кључне изоставио. Ту мислим на Александра Вучића и људи су тада били око њега, а који су морали да сведоче, јер су били део власти”, каже Ћурувија и додаје:

“По мени је недопустиво то што Вучић, који је тада био министар инфоррмисања, није био сведок на овом суђењу, али то је опет нешто што је тужилац одредио или му је речено”, додаје она.

Како наводи, њена жеља је да Апелациони суд у Београду сагледа све чињенице изнете током поступка и да потврди првостепену пресуду.

“Моја жеља је да сагледају све и да просто виде да је оно што је досад учињено, вероватно максимално у односу на доказе који постоје. Јер ако узмемо у обзир да је чињеница да се после готово 20 година процес отварао, као и то што је Раде Марковић са својом екипом био још најмање годину дана након татиног убиства на челу ДБ, тако да је имао доста времена да доказе, којих је можда било и више, склони и уништи”, каже ћерка убијеног новинара.

Ћурувија за наш портал наводи и да пресудом никада неће бити у потпуности задовољна.

“Пресудом не могу бити задовољна никада, јер просто, проблем је то што није доказано ко је конкретно повукао обарач и убио тату. Такође, налогодавци нису именовани и то је оно што је највећи проблем. Нажалост, ова пресуда испада оно што имамо и чиме можемо да се боримо. У том смислу, ја могу бити задовољна што су људи који су одговорни за убиство мог оца осуђени, али и незадовољна што ипак нису сви који су имали учешћа у томе”, додаје Ћурувија.

Подсетимо, Специјални суд у Београду осудио је 5. априла прошле године четворицу бивших припадника Државне безбедности на укупно 100 година затвора због убиства Славка Ћурувије. Убиство Ћурувије претходила је кампања у којој је новинар проглашаван издајником.

Прва пресуда за убиство новинара

Иначе, пресуда за ликвидацију Славка Ћурувије је уједно и прва пресуда за убиство једног новинара у Србији. Пресуда за убиство Ћурувије изречена је након пуних 20 година од злочина који је потресао српску јавност. Ћурувија је тог 11. априла 1999. убијен са 14 хитаца у тело, на улазу у зграду у којој је живео и радио.

 

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси