Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Апелациони суд у јулу одлучује о пресуди за убиство Славка Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 05. 2020.

Аутор: Тамара Спаић Извор: Цензоловка

Апелациони суд у јулу одлучује о пресуди за убиство Славка Ћурувије

Пет година после почетка суђења, више од годину дана после првостепене пресуде, 21 годину после убиства новинара Славка Ћурувије, 7, 8. и 9. јула ће Апелациони суд одлучивати о пресуди којом су четворица припадника РДБ-а осуђена на укупно 100 година затвора

Апелациони суд ће у јулу одлучивати о првостепеној пресуди за убиство новинара и власника Дневног телеграфа и Европљанина Славка Ћурувије. Након што је због епидемије коронавируса одложена седница заказана за 30. март, данас су одређени нови датуми: 7, 8. и 9. јул у 10 сати.

Јавна седница ће бити одржана у Великој судници Апелационог суда, а будући да та сала има више од 200 места, претпоставља се да неће бити проблема са поштовањем епидемиолошких мера, уколико још буду на снази.

Данас је дефинисано и петочлано судско веће које ће одлучивати о жалбама бранилаца оптужених и тужиоца на првостепену пресуду која је после четири године суђења донета 5. априла 2019. године.

Судија известилац ће, као што је већ било најављено, бити Бојана Пауновић. За председника судског већа одређен је судија Милимир Лукић, а у већу ће бити још и судије Драган Ћесаровић, Нада Зец и Сретко Јанковић.

Јавна седница ће почети реферисањем судије Бојане Пауновић, а затим ће сви који су уложили жалбе на првостепену пресуду имати прилике да се изјасне и образложе своје жалбе.

Првостепено осуђени на 100 година

У првостепеном поступку, који је вођен пред Одељењем за организовани криминал Вишег суда у Београду, осуђени су Радомир Марковић, Милан Радоњић, Ратко Ромић и Мирослав Курак, укупно на 100 година затвора.

Суђење је трајало готово четири године, од 1. јуна 2015. до 5. априла прошле године.

Првостепеном пресудом је тадашњи шеф Ресора државне безбедности Радомир Марковић осуђен на 30 година затвора због подстрекавања на убиство Ћурувије.

Као саизвршиоци који су припремали убиство новинара осуђени су тадашњи шеф београдског центра РДБ Милан Радоњић – на 30 година затвора, а припадник резервног састава ДБ Мирослав Курак и оперативац РДБ-а Ратко Ромић на по 20 година затвора. Према пресуди, Ћурувију је убило Н.Н. лице.

Насупрот пресуди, оптужница тврди да је Ћурувију 11. априла 1999. године убио Мирослав Курак, а да му је саучесник био Ратко Ромић, који је дршком пиштоља ударио у главу Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу.

Како се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен због „јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти“.

Ћурувија је убијен на Ускрс, 11. априла 1999. године, у дворишту испред улаза у зграду у којој су биле просторије маркетиншке службе Дневног телеграфа.

На пресуду, која је донета прегласавањем судија у судском већу (2:1), жалили су се и браниоци оптужених и тужилаштво. Одлука судија да у пресуди егзекуторе означе као Н. Н. лица изазвала је и оштре реакције јавности, али су реакције новинара биле већински позитивне због чињенице да је до пресуде ипак дошло. Ниједан други случај убиства новинара није до сада решен.

Милан Радоњић и Ратко Ромић одлуку Апелационог суда чекају у кућном притвору, а Мирослав Курак је и даље у бекству и ништа не указује на то да држава активно поступа по потерници која је за њим расписана.

Једино је Радомир Марковић у затвору, где већ издржава максималну казну за убиства на Ибарској магистрали и убиство Ивана Стамболића.

Једини случај убиства новинара у Србији који је до сада решен, односно који је добио судски епилог, поново је на испиту у Апелационом суду. Од одлуке овог суда зависи да ли ће првостепена пресуда бити потврђена, одбачена или делом промењена. Уколико пресуда буде одбачена, суђење се враћа на почетак.

КО ЈЕ СУДИЈА ЛУКИЋ КОЈИ ПРЕДСЕДАВА СУДСКИМ ВЕЋЕМ

Председник петочланог судског већа судија Милимир Лукић добро је познат јавности јер је био члан судског већа које је судило за убиство премијера Зорана Ђинђића, као и председник већа у случају земунског клана.

У овом тренутку он је и председавајући судског већа Апелационог суда у случају првостепене пресуде Дарку Шарићу којом је Шарић за шверц кокаина кажњен са 15 година затвора.

Судија Лукић је познат по снажном јавном залагању да се расветле убиства новинара. У једном интервјуу датом ФоНету 2015. године, судија Лукић је изједначио рад и значај новинарског истраживања са циљевима судског поступка као начина да се дође до истине. Залаже се за санкционисање угрожавања новинара.

„Новинар, у име друштва, трага за благовременим и истинитим информацијама. Уколико се неко обрачуна са новинаром због његовог посла, нема веће обавезе него да се открију сви детаљи напада и ко стоји иза тога, а потом задовољи правда пред судом“, нагласио је Лукић у интервјуу пре пет година.

Кажњавање напада на новинаре је „превентивни штит“ да би новинари могли да се баве својим радом, јер би, у супротном, нападач био награђен, нагласио је Лукић.

Судија Милимир Лукић је од јануара 2010. судија Апелационог суда, а од јануара 2014. судија Кривичног одељења и заменик председника и судија Посебног одељења за организовани криминал.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси