Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Зна се ко су миљеници и пропагандни стубови власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 05. 2020.

Аутор: Р. Балаћ - З. Радовановић Извор: Данас

Суфинансирање медијских пројеката прво успорила епидемија, а затим „погурали“ избори

Зна се ко су миљеници и пропагандни стубови власти

Из покрајинског буџета Војводине за пројекте у области јавног информисања подељена је сума од око 60 милиона динара, а занимљиво је да из градског буџета Новог Сада ниједан медиј још није добио ни динара, иако је конкурс расписан средином јануара.

Како је објашњено из Градске управе за културу, комисија која је требало да донесе одлуку о расподели новца – још није донела одлуку. А кад ће – не зна се.

Лане је подељено нешто више од 57 милиона, а ове године издвојено је 33,65 милиона динара. Највише новца прошле године добила је фирма Новосадска телевизија, коју заступа Емилија Марић, а контролише портал „Србија Данас“, који је под контролом СНС.

Та телевизија инкасирала је лане од града 5,9 милиона, док је Дневник добио 4,8 милиона, који је, Новосадска ТВ купила пре две године за 600 евра.

Позамашне апанаже добили су и други – ТВ и радио станице, недељници и којекакве агенције и приватне продукције.

Проблем комисије која је требало да „одлучује“ о подели новца за ову годину јесте у томе што је сума умањена за више од 20 милиона динара, па ће многи остати без „ињекције“ или ће добити тек коју мрвицу. Јер, зна се ко су миљеници и пропагандни стубови власти.

За разлику од новосадске Управе за културу, Покрајински секретаријат за културу и информисање поделио је буџетски колач за медије. Ако је инстанца и каса друга, многи конкуренти су исти, као и миљеници.

Тако је Дневник Војводина прес, који издаје лист Дневник за четири пројекта инкасирала 7, 25 милиона динара, док је Новосадска телевизија добила 1,5 милиона за пројекат „Српски светионици Фрушке горе и Војводине“. По милион динара подељено је приватним ТВ станицама – новосадским ТВ Делта, РТВ Панонија, ТВ Кула и Сремској телевизији, док је Бајатовићевој ТВ Мост разрезано 800.000 динара.

Укупно 21 ТВ станица у Војводини добила је између 250.000 и милион динара.

У каси месечника „Војвођански магазин“ наћи ће се чак 1,6 милиона динара за десетак издања, док је НС недељнику разрезано 1,2 милиона динара за пројекат „Капиталне инвестиције у Војводини“, што је чист политички маркетинг актуелне покрајинске власти.

У Крагујевцу, према званичној информацији из градске управе, ни ове године, за медијске садржаје од јавног значаја неће бити издвојено „ни цвоњка“, али овог пута су из градске управе саопштили да је разлог за то, тешко је погодити, пандемија ковид 19 и ванредно стање.

Крагујевац је, иначе, једини град у Србији у којем се конкурси за суфинансирање медијских садржаја не расписују већ шесту годину заредом, већ се сав новац који је намењен информисању, од средине 2017. године „ексклузивно“ додељује Радио телевизији Крагујевац (РТК).

Реч је о медијској кући која је, након поништења приватизације, у јуну 2017, одлуком Министарства привреде, поново подржављена. Министарство је, почетком 2018. покренуло нови поступак приватизације РТК, али узалуд.

У минулих две године и кусур дана није поново приватизована, а градска управа, новцем Крагујевчана и даље финансира само тај медиј.

У таквој ситуацији, једини штампани медиј у Крагујевцу, недељник „Крагујевачке“, престао је да излази након што је у Србији, због епидемије ковид 19, уведено ванредно стање. Остали крагујевачки медији, превасходно портали, а посебно два независна гласила тог типа, преживљавају само захваљујући ентузијазму чланова редакцији.

Приватне ТВ продукције и НВО

Мањи део медијског колача у Војводини кушаће и којекакве приватне ТВ продукције. Шест милиона динара инкасирале су и НВО за медијске пројекте на српском језику, приватна предузећа на језицима националних мањина добила су укупно 3,4 милиона динара, док су пројекти информисања НВО на мањинским језицима награђени са 2,8 милиона динара.

Топола и Кнић са најмање средстава

За разлику од Крагујевца, општина Топола је и ове, као и ранијих година, превидела, односно већ донела одлуку о расподели новца за суфинансирање медијских садржаја. За ту намену издвојено је само 1,4 милиона динара, а новац је додељен Телевизији Сунце из Аранђеловца, локалном тополском радију, продуцентској кући Корвус из Београда… Конкурс за суфинансирање медијских садржаја од јавног значаја биће, како је званично најављено, ускоро расписан и у шумадијској општини Кнић. У тој општини за медије је издвојено око 200.000 динара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси