Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Танјуг објавио нетачну информацију о датуму смрти Васе Стајића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 05. 2020.

Аутор: Екипа VOICE Извор: VOICE

Исту вест пренео и РТВ па је - избрисао!

Танјуг објавио нетачну информацију о датуму смрти Васе Стајића

Новинска агенција Танјуг објавила је 11. маја нетачну информацију да је једна од најзнамениитијих личности војвођанске историје, филозоф, историчар и писац Васа Стајић, преминуо тога дана 1947. године.

Вест је преузело неколико новосадских медија, а са портала Радио-телевизије Војводина, који је први објавио Танјугову вест, истог дана вест је избрисана, али су њени трагови остали доступни на другим интернет порталима који су преузели вест са сајта РТВ-а.

Међутим, РТВ је тог дана објавио и рубрику Времеплов, где се такође помиње 11. мај 1947. године као дан смрти Васе Стајића. Ова вест није обрисана.

Васа Стајић заправо је преминуо на свој 69. рођендан, 10. фебруара 1947. године. Тај дан многе невладине организације и војвођанске политичке партије обележавају полагањем цвећа код споменика Васи Стајићу у парку код Скупштине Војводине, што је ранијих година било и медијски веома пропраћено.

О том и сличним меморијалима РТВ је редовно извештавао, последњи пут 10. фебруара 2016. године, када је уредништво покрајинског јавног сервиса последњи пут показало интересовање да о томе направи прилог за своје гледаоце/претплатнике.

Осим РТВ-а Танјугову вест са нетачном информацијом у целини су 11. маја пренели и новосадски портал nsuzivo.rs, портал новосадског радија Делта, као и портал nsreporter.rs.

Миливој Бешлин, војвођански историчар и председник Војвођанског клуба, невладине организације која сваке године, у сарадњи са Завичајним клубом Мокринчана и новосадском Основном школом “Васа Стајић” организује полагање цвећа на споменик Васи Стајићу, оценио је за VOICE као потпуни парадокс да једна „покојна новинска агенција покојне државе“ објави лажну вест о смрти Васе Стајића.

„Многи медији у Србији су депрофесионализовани и урушени протеклих година, јер они нису ту да би информисали јавност већ да би служили у дневно-политичке сврхе. Тим професионалним падом, негативном селекцијом и кадровском девастацијом дошли су дотле да, и тамо где није јасна намера да се иде у манипулацију, неминовно некад дође до оваквих ствари“, сматра Бешлин.

Према његовим речима, није обавезно да било ко зна тачан датум рођења или смрти Васе Стајиће или било кога другог, али треба да постоји бар минимум професионализма у локалним медијима да би се неко сетио да пошаље екипу на његов споменик јер бројне делегације увек полажу венац на дан годишњице смрти.

„Ту буде увек више организација и приметно је више година уназад да се то дешава. РТВ би као јавни медијски сервис требало то да забележи, али се то последњих година не дешава. Да у медијима постоји минимум професионализма, неко би се већ сетио да се то дешава увек зими и да није у питању средина маја“, закључио је Бешлин.

Занимљиво је да ово није први пут да РТВ објављује погрешну вест о смрти Васе Стајића. Готово иста ситуација се догодила и 11. маја 2017. када је на Телетексту РТВ-а у рубрици Времеплов наведено да је Васа Стајић преминуо тога дана. Попут најновијег, и овај текст је био објављен на порталу па накнадно повучен.

Војвођански културни клуб „Васа Стајић“ тада је оценио да се објављивањем нетачне информације о овом великану “РТВ огрешила о професионалне стандарде”.

Али, то није све. Годину дана раније РТВ је 11. маја објавио на свом порталу, такође у рубрици Времеплов, текст под називом „Преминуо Васа Стајић“. Том приликом вест је прошла неопажено.

Полагању цвећа на споменик Васи Стајићу, поред организација наведених раније у тексту, сваке године присуствују и чланови Независног друштва новинара Војводине, Грађанске Војводине, Савеза антифашиста Војводине, Војвођанског културног клуба “Васа Стајић”, Лиге социјалдемократа Војводине, Војвођанске партије, Демократске странке.

Споменик Васи Стајићу откривен је 2011. године, на Дан ослобођења Новог Сада од фашизма, 23. октобра.

Споменик је рад новосадског вајара Слободана Бодулића, израђен је у бронзи и налази се у Улици Жарка Зрењанина, у малом парку између Скупштине Новог Сада и седишта Скупштине и Владе Војводине.

Васа Стајић рођен је у Мокрину, а преминуо је у Новом Саду. Основне школе у Новом Саду и Мокрину носе његово име. Пропагирао је социјалистичке идеје и предводио је Реформистички српски национални покрет младе војвођанске интелигенције. Издавао је часописе „Нови Србин“ и „Просвета“, а због својих идеја био је често прогањан и осуђиван. Написао је више од 20 књига од којих су му најпознатије „Новосадске биографије“ у шест томова, „Великокикиндски дистрикт“ и друге. Посебно се истакао студијама о Светозару Милетићу (1926, допуњено 1938), као и о Јовану Јовановићу Змају (1933).

После Другог светског рата изабран је за доживотног председника Матице српске.

Екипа VOICE

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси