Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ајрекс: Једна лажна вест у Србији се подели 927 пута
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 05. 2020.

Аутор: Бета Извор: Н1

Ајрекс: Једна лажна вест у Србији се подели 927 пута

Једна лажна вест, путем различитих страница и профила, у Србији се у просеку подели 927 пута, изјавио је Александер Дардели, извршни потпредседник за стратегију и развој Ајрекса (IREX), међународне непрофитне организације специјалозоване за глобално образовање и развој.

Дардели је у разговору за грузијски сервис Гласа Америке рекао да су у периоду од месец дана – од 12. марта до 12. априла – путем медија и друштвених мрежа подељена укупно 43 лажна наратива.

Како је указао, међу њима су и они који фаворизују наводе о ефикасном одговору Кине на глобалну пандемију коронавируса, али и теорије завере, према којима је за настанак ковида-19 одговоран НАТО.

„Од тврдњи да је Кина успела да нађе решење за пандемију до ултрадесничарских теорија завере према којима је Североатлантска алијанса креирала кризу, користећи нервни гас сарин против становништва Србије, али и многих других. Те садржаје онлајн и традиционални медији поделили су укупно 241 пут. На Фејсбуку су имали више од 220 хиљада дељења“, рекао је званичник Ајрекса за Глас Америке.

Он је истакао да је тешко доћи до података која је група подложнија дезинформацијама и њиховим штетним ефектима, али да се може говорити о најмање две групе.

„Једна од њих је, на пример, носталгична (група) за југословенском прошлошћу Србије и њеним историјским везама са словенским светом. Управо је та група најподложнија дезинформацијама које долазе споља, нарочито Кремља – који настоји да спроведе геополитичке поделе и на крају Србију окрене ка Русији и Истоку, а не према Западу, Европској унији и Северноатлантској алијанси“, рекао је он.

Друга, можда шира група, је она која се користи страхом и неизвесношћу због пандемије коронавируса и у тој групи нема подела по старосној доби – тим емоцијама су погођени сви, и млађа популација и популација средњих година, рекао је Дардели.

Он указује да, према подацима програма који је Ајрекс спровео на територији Србије, 97 одсто становништва телевизијски програм гледа најмање два сата, истовремено у току једног дана 60 процената популације користи се Фејсбуком, док 44 одсто употребљава Јутјуб.

„Телевизија Пинк, према наводима већине анкетираних, објављује највише дезинформација. Ови подаци својеврсна су матрица како допрети до одређене групе и шта чинити са сваком од њих“, рекао је Дардели.

Он је нагласио да се борба против дезинформација не може решити једном пилулом, да се ту не ради о једнократној ствари, која се може решити у току једне или неколико недеља или пак једне године већ да је то дугорочан напор за који је потребно време.

Према његовом мишљењу решавању проблема дезинформисања у Србији потребно је да се удружено посвете цивилно друштво, медијски професионалци, институције власти и приватни сектор у Србији.

„Треба да се окупе и дугорочно посвете решавању проблема дезинформација. Нажалост, Србија назадује у области слободе медија и раду медијских професионалаца. У извештају Репортера без граница наводи се да је Србија постала држава, у којој је често опасно бити новинар, док су све видљивије лажне вести које се промовишу брзином светлости. Није ни чудо што је у последњем извештају назадовала за три позиције на 93 место. Сада је време за акцију“, указао је Дардели.

Он је рекао да је Ајрекс својим инвестицијама у Србији побољшала шири оквир за информације из области здравства и медијске организације. Ајрекс је, према његовим речима, почео да прикупља и анализира податке о учинку њиховог ангажмана и да је жеља да тренинге медијске писмености и критичког размишљања прошири на основу тих података.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси