Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Цвејић: Састав РЕМ-а одраз друштвене и политичке реалности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 05. 2020.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Реакције поводом одлуке РЕМ-а да не казни Жељка Митровића због озонирања у програму уживо

Цвејић: Састав РЕМ-а одраз друштвене и политичке реалности

Овај састав Савета РЕМ-а је нека врста одраза наше друштвене и политичке реалности.

Тај и такав Савет не види проблем у начину на који је Жељко Митровић користио јавни медијски простор и са тим „постигнућем“ улазимо у следеће случајеве о којима ћемо одлучивати, каже за Данас члан Савета РЕМ-а Слободан Цвејић, коментаришући одлуку већине чланова овог тела да власник телевизије Пинк не буде кажњен због озонирања у програму уживо, упркос бројним апелима и притужбама лекара да се Митровић бави надрилекарством, што је кривично дело.

Слободан Цвејић напомиње да је и пре седнице јавно изнео опрез према очекивањима од Савета РЕМ-а. Управо је он са колегиницом Јудитом Поповић покренуо иницијативу да се изрекне мера телевизији Пинк.

Марко Ољача, бивши координатор програма Националног центра за сексуално и репродуктивно здравље – Потент, који је међу лекарима покренуо апел да се заустави надрилекарство Жељка Митровића, каже за наш лист да од РЕМ-а и није имао нека очекивања јер „РЕМ живи травестију и симулацију“.

– Са једне стране пет чланова Савета РЕМ-а, са опскурном и подобном Оливером Зекић, а са друге стране остала четири члана које репрезентује професор Цвејић. Све је то лагарија и играрија. Бавећи се пријавом против Пинка, „открили“ су нам оно што би можда и слепи људи видели: да је Митровић претерао, да се бавио самопромоцијом, претерани ентузијазам… Онај ко чита то саопштење може закључити да је Митровић добар дечак који се само игра на својој телевизији, иако фреквенцију није добио за ту работу, наводи Ољача.

Према његовим речима, посебно је срамна тврдња да се не може тврдити да је третирање крви озоном штетно и (не)законито, као и да се не може тврдити да је то најефикаснија терапија против ковида 19.

– Није на њима да доносе закључке који се тичу медицине. Коначно, озонизација крви се нигде не користи у лечењу ковида 19, што јасно пише и у јавном апелу који је потписало око 70 професора и 400 лекара. Јесу ли ти професори и лекари будале, пита Ољача, подсећајући да је надрилекарство свако оно деловање (било од стране лекара или не лекара), којим се промовишу методе лечења које нису званичне, те да би чланови Савета РЕМ-а би морали боље да познају законе.

– Проблем је и ако је Митровић сам себе озонирао и то са преносом уживо. Ту би инспекције морале да реагују, јер се по нашем закону крв третира као ткиво и може се добити у строго контролисаним условима, само у установама секундарне и терцијарне здравствене заштите. Најопаснија, најбизарнија и најодвратнија је тврдња да су се Кон, Јанковић и Несторовић и Стевановић на ТВ Пинк изјашњавали о озонирању – закључује наш саговорник.

Медијски аналитичар Недим Сејдиновић наводи за Данас да нико иоле обавештен о стању у РЕМ-у није очекивао да ће главни медијски стуб напредњачке власти – Жељко Митровић, бити кажњен због свог срамотног надрилекарства.

– Да РЕМ ради свој посао, Пинк би одавно остао без дозволе за емитовање, и вреди то сто пута поновити. Овај најновији скандал казује да са Вучићевим властима није могуће направити било какав компромис када су медијске слободе у питању. Они ће медије, новинаре и „независне“ институције држати у ланцима или их хранити клијентелизмом док год су на власти, наглашава Сејдиновић, додајући да је овај догађај још један доказ да РЕМ мора доживети радикалну реформу, односно да је неопходно ово тело расформирати и поново конституисати уз минимално уплитање државе.

РЕМ: Митровићево претеривање није кажњиво

Служба за наџор и анализу Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) закључила је да у програму телевизије Пинк на којој је Жељко Митровић заговарао примену озонске терапије у лечењу ковида 19, нема довољно елемената за кршење медијских закона и поџаконских акта, наводи се у извештају у који је УНС имао увид.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси