Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТВ Панчево тврди да су наводи из вишемесечне хајке против Живковића тачни и да нису увредљиви
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 05. 2020.

Аутор: Ивана Предић Извор: Цензоловка

РТВ Панчево тврди да су наводи из вишемесечне хајке против Живковића тачни и да нису увредљиви

Да је панчевачки новинар Ненад Живковић „ученик шпијуна“ и „средство за усташке обрачуне са Србијом“ адвокати РТВ Панчево доказују утисцима новинара те телевизије, тиме што није тражио објављивање исправке и што је спорне прилоге поделио на Фејсбуку

Суђење по другој тужби Ненада Живковића против Радио-телевизије Панчево и главне и одговорне уреднице Јасмине Петковић почело је данас у Вишем суду у Београду изјашњавањем учесника у поступку о тужбеном захтеву.

Саша Левнајић, правни пуномоћник РТВ Панчево, рекао је да тужени оспоравају тужбу и позвао се на недостатак такозване пасивне легитимације Јасмине Петковић, јер она није била главна и одговорна уредница медија када су спорни прилози (у мају и јуну прошле године) емитовани.

Адвокат тужиоца Вељко Милић тврди да је тај приговор неоснован, те да је Јасмина Петковић у време подношења тужбе, у новембру 2019. године, била главна и одговорна уредница Радио-телевизије Панчево.

Саша Левнајић је предложио да се међу доказе уврсте објаве у вези са спорним прилозима РТВ Панчево на Фејсбук профилу Ненада Живковића.

Наредно рочиште за више од четири месеца

Правни заступници РТВ Панчево и главне и одговорне уреднице тврде да су наводи у прилозима тачни и да не представљају увреду за тужиоца. Као доказе за то наводе да се Живковић никада није обратио уредништву РТВ Панчево и затражио да се објави исправка, или да укаже на одређене пропусте, а објављене прилоге је делио на свом Фејсбук профилу.

Као и у емитованим прилозима РТВ Панчево, и адвокати ове медијске куће оспоравају да је Живковић новинар и тврде да је политички активиста. Покушавајући да докажу да су квалификације из спорних прилога тачне, они наводе одређена сазнања новинара Радио-телевизије Панчево, али не званична документа.

Објашњавајући тврдњу да је Живковић ученик шпијуна, правници РТВ Панчево као доказ нуде објаву са Фејсбук профила у којој се извесни Хајнц Класен обраћа Живковићу са „драги пријатељу”. Наводи се да су новинари панчевачког медија дошли до информација да је Хајнц помагао Живковићу у формирању невладине организације и да су постојале индиције да је Хајнц немачки шпијун, те да је на основу тих сазнања направљен споран прилог.

Хајнц је, како пише портал Аутономија, за време рата у Панчево допремао хуманитарну помоћ: лекове, одећу, обућу, храну, намештај, медицинску опрему за децу у Дому у Јабуци…

Доказ за тврдњу да је Живковић страни плаћеник, према адвокатима РТВ Панчево, јесте то што је Грађанска акција, чији је Живковић члан, на списку невладиних организација, објављеном у медијима, за које се у тим медијима износи недоказана сумња да „добијају новац из иностранства ради остваривања страног интереса у нашој држави“.

Према тужби, у коју смо имали увид, у поменутим медијским садржајима изнете су неистине и увредљиви вредносни судови који су повредили углед и част тужиоца. У тужби се тврди и да је повређено више тачака Кодекса новинара Србије – истинитост извештавања, одговорност новинара, новинарска пажња и поштовање приватности.

Тужилац тражи да РТВ Панчево и Јасмина Петковић на име накнаде нематеријалне штете због претрпљених душевних болова, те због повреде угледа и части, исплате Живковићу 300.000 динара и да се тој телевизији забрани објављивање сличних информација, под претњом нове казне од 250.000 динара. Такође, од Јасмине Петковић тужилац тражи да правоснажну пресуду објави на Радио-телевизији Панчево.

Наредно рочиште је судија Марина Бркић заказала за 5. октобар, када ће бити саслушани Живковић и Јасмина Петковић. Она је предложила да временски оквир суђења буде 12 месеци, у три рочишта.

И после два упозорења РЕМ-а Радио-телевизија Панчево наставила с хајком

Тужба је подигнута због три прилога, који су на РТВ Панчево емитовани 29. маја, 5. и 6. јуна, као и због текстова на порталу те телевизије, у којима је Живковић означен као „плаћени пројекат“ и „политички активиста“, који подржава „проусташке медије“, и да је део пројекта унутрашње дестабилизације Србије.

Он је представљен и као „средство за даље усташке обрачуне са Србијом, као лажни новинар, професионални ‘опозиционар’, промотер насиља, лажни борац за мир, опсесивни материјалиста, ученик шпијуна“, а оптужен је и да се бави махинацијама, преварама и злоупотребама.

Због ових прилога, РЕМ је Радио-телевизији Панчево изрекао трећу меру упозорења, а дотадашњи главни и одговорни уредник Мирослав Милаков смењен је са те функције.

Радио-телевизија Панчево је у фебруару 2019. године емитовала серију прилога и текстова у којима се дискредитује и вређа Ненад Живковић, због чега их је новинар тужио у јулу те године. Након прилога из фебруара, РЕМ им је изрекао две мере упозорења, али оне нису биле препрека да се са кампањом настави.

У првом поступку против РТВ Панчево одржано је једно рочиште – у новембру прошле године. Наредно је заказано за 26. март ове године, али је одложено због ванредног стања. Како смо сазнали у Вишем суду у Београду, нова расправа у овом поступку није заказана.

Неће се још судити ни панчевачком порталу еpancevo, који је Живковић такође тужио у јулу прошле године. За увредљиве текстове објављене на том порталу, Савет за штампу је том порталу изрекао чак девет опомена и утврдио до се ретко сретао са тако драстичним прекршајима професионалних и етичких правила.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси