Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Спреман сам да на полиграфу причамо о понуди да одустанем
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 05. 2020.

Аутор: Вук Јеремић Извор: Данас

Милан Јовановић, новинар портала "Жиг инфо", за Данас поводом наставка поступка који се води против бившег председника општине Гроцка

Спреман сам да на полиграфу причамо о понуди да одустанем

Након вишемесечног застоја због епидемије вируса корона, судски поступак који се води против бившег председника општине Гроцка Драгољуба Симоновића и још три особе због паљења куће новинара портала „Жиг инфо“ Милана Јовановића, наставиће се пред Другим основним судом у Београду 3. јуна.

Како за Данас каже Јовановић, ускоро би требало очекивати да се првостепени поступак оконча.

– На наредном претресу би требало да се саслушају вештаци на околности пожара и шта је све у кући изгорело. Требало би очекивати да се након наредног претреса, или евентуално још једног, приступи изношењу завршних речи. Толико је ту све јасно да нема потребе да се даље води поступак. То наравно под претпоставком да се окривљени и њихови браниоци не одлуче да и даље опструишу ток поступка, што ме не би изненадило, каже Јовановић.

Суђење за паљење куће новинару „Жиг инфа“ почело је у априлу 2019. године, привлачећи велику пажњу медија. Фокус јавности више од годину дана није напуштао суђење током којег је било неколико тренутака који су причу о поступку за паљење куће Милана Јовановића избацивали на насловне стране.

Најзначајнији обрт у поступку свакако је дошао када су двојица окривљених – Владимир Михаиловић и Игор Новаковић променили исказ који су дали у истрази, тврдећи да су под притиском означили Драгољуба Симоновића као инспиратора догађаја.

На тај начин је читава линија која води од Симоновића до Александра Маринковића, како је овај догађај описан у оптужници, доведена у питање. Ипак, обрт који је изненадио многе, није изненадио и Милана Јовановића.

– Ја сам то очекивао, чим су Драгољуба Симоновића пустили да се брани са слободе. Ради се о веома богатом и утицајном човеку. И онда Владимир Михаиловић, узгред полицијски службеник, каже да су полицијски функционери вршили притисак на њега да окриви Драгољуба Симоновића. Истог тог Симоновића, који је лични пријатељ са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем и бившим начелником полиције у општини Гроцка. Ко би од функционера полиције могао да се усуди да врши притисак на њих да окриве Симоновића? Чињеница је да је Михаиловићева супруга запослена у Општини Гроцка и да је, преко ње, вероватно вршен огроман притисак. Да ли је неки новац играо улогу, не знам. Оно што знам је да су и мени непознате особе нудиле да кажем ‘безобразну цифру’ како би се цео овај поступак ‘гурнуо под тепих’, наводи Јовановић додајући да је спреман на ову околности да буде тестиран полиграфским испитивањем.

Догађај који је такође имао велики утицај на ток поступка је и бекство окривљеног Александра Маринковића, који се у оптужници, али и исказу Бојане Цветковић Шијацки, која је признала кривицу за помагање Маринковићу, терети као непосредни извршилац злочина.

Након што је пропустио да се појави на главном претресу, суд је за њим расписао потерницу, а накнадно и раздвојио поступак у односу на друге окривљене. Како каже Милан Јовановић, колико је њему познато, он се и даље налази у бекству.

– Његову кућу константно обилазе неке особе, барем су то чиниле до пре неколико месеци. Долазе у џиповима, без регистарских ознака и обилазе му кућу и траже га. Не знам шта стоји иза тога, као што ни не знам да ли му је неко дао новац како би побегао ван земље. У сваком случају ја сам све то пријавио полицији и поднео сам пријаву да му је живот угрожен. Мени изгледа да је стратегија да се цео злочин припише Маринковићу и утврди да је он све урадио својевољно, а да се сви остали ‘оперу’ кривице. Што је свакако ноторна лаж, истиче Јовановић.

Шеснаест пријава, седам одбачено

Паралелно са поступком који се води због паљења куће Милана Јовановића, пред судовима се води низ поступака по тужби бившег председника општине Гроцка Драгољуба Симоновића против самог Јовановића и портала за који ради – „Жиг инфо“. „Недавно смо добили и шеснаесту пријаву. Све оне се односе на наводну клевету и угрожавање угледа. Већ је седам таквих тужби одбачено као неосновано, а ја очекујем да то буде случај и са осталима“, каже Јовановић додајући да му је индикативно да су све тужбе поднете након што је њему запаљена кућа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси