Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Београдски медијски конкурс: Пиштаљка опет одбијена, фирма основана дан пре конкурса добила скоро 6.000.000 динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 05. 2020.

Аутор: Екипа Пиштаљке Извор: Пиштаљка

Београдски медијски конкурс: Пиштаљка опет одбијена, фирма основана дан пре конкурса добила скоро 6.000.000 динара

Пиштаљкин предлог да истражује корупцију у Београду по четврти пут је одбијен на конкурсу за суфинансирање медијских пројеката који је расписао градски Секретаријат за информисање.

Претходних година је градска власт наш пројекат одбијала под изговором да истраживање корупције „није у јавном интересу“ а овог пута – пошто је Пиштаљка недавно добила спор пред Управним судом – навели су да буџет пројекта „није довољно разрађен“.

У образложењу одлуке наводи се да „са становишта економске оправданости предлога буџета у односу на циљ и пројектне активности није испуњен критеријум прецизности и разрађености буџета пројекта“, што би вероватно требало да значи да је Пиштаљка тражила превише новца и да није добро образложила оно што је тражила. У образложењу се такође наводи да је вредност Пиштаљкиног пројекта била 12 милиона динара а да је предложено суфинансирање било у износу од 4,2 милиона.

Износ је сличан оном који је тражила фирма „Видеотон д.о.о.“. Њен пројекат „Зелено је здраво“ наводно вреди 12.663.000 динара, а тражила је да из београдског буџета добије 6.000.000. Комисија је утврдила да је пројекат „у складу са наменом средстава“ намењених за конкурс и да се њиме „остварује циљ јавног интереса“ и одобрила „Видеотону“, власнице Јелене Рашовић, чак 5.900.000 динара, без примедбе да буџет није разрађен. Можда то и не би било чудно да „Видеотон“ није основан свега дан пре него што је Секретаријат за информисање расписао конкурс. Пиштаљка постоји десет година.

И на овогодишњем конкурсу примећује се наставак тренда доделе новца медијима блиским власти, таблоидима који крше Кодекс новинара и која због тога не би требало да добију јавна средства, као и привредним друштвима која нису позната по производњи медијског садржаја.

Студио Б је поново корисник значајних средстава – 4,3 милиона за пројекат „Живот у Београду“, око 4,2 милиона за пројекат „Интернет – данашњи начин одрастања“, око 4,5 милиона за пројекат „У служби грађана“. Ту су и Ало са 5,7 милиона, Информер са укупно 5,9 милиона динара на два пројекта (један преко издавача „Инсајдер тима“, други преко фирме-ћерке „Инфо ИТ медија“), „Адрија медија“, издавач „Курира“, са четири пројекта од по милион динара, телевизија Хепи са пројектом „Прело у Београду“ за које је предложено суфинансирање од 2,5 милиона, телевизија СОС канал плус са два пројекта од по 2.100.000 динара. Од „старих знанаца“ ту су још „Глас нације д.о.о“, „Брендер“, „Коперникус“, „Видео калибрејшн“ и „Зофин“, сви поменути у претходним текстовима Пиштаљке на ову тему.

Нова тужба Управном суду

После тужбе Пиштаљке, односно њеног издавача, Удружења Еутопија, Управни суду је поништио одлуку Секретаријата за информисање из 2017. и наложио му да је ваљано образложи. Секретаријат је крајем прошле године издао ново решење којим је Пиштаљку поново одбио. Пошто ни то решење није садржало образложење, Пиштаљка је још једном поднела тужбу Управном суду. 

Фирма „Брендер“, на пример, добила је сада 3.500.000 динара за пројекат „Победници Београда“ а први пут је средства добила још 2016. године, исте године када је и основана. Фирма „Глас нације“ (2.100.000 динара за пројекат „Духовна страна Београда“) основана је 2018. године, исте године када је добила средства на конкурсу Града Београда. Те 2018. године, као и ове, средства је добило и предузеће „Видео калибрејшн“ (Video calibration) која је до расписивања конкурса 2018. године имала друго име (Metalon calibration) и бавила се продајом машина. Сада су добили 5.685.000 динара за пројекат „Дуално образовање“. „Зофин“ је била још једна новооснована фирма која је 2017. године добила новац на конкурсу. Куриозитет је да је била основана пет дана после расписивања конкурса. Ове године додељено им је чак 5,8 милиона динара.

Комисија је на располагању имала 85 милиона динара, али је распоредила 79.690.000 не образложивши зашто је више од пет милиона динара оставила у градској каси.

У комисији која је одлучивала о пројектима није било представника ниједног познатог новинарског удружења, већ су је чинили Велимир Петрушић, представљен као независни стручњак за медије, Горан Анђелковић на предлог Удружења спортских новинара Београда, Биљана Ратковић Његован на предлог Друштва новинара Војводине, Зорана Богдановић на предлог удружења „ComNet“ и Зорица Карановић, такође званично представљена као независни стручњак за медије.

Пиштаљка ће тражити записнике са седница да би се утврдило како су чланови комисије гласали и које су тачно аргументе износили у прилог ставова изнетих у штуром образложењу решења о додели средстава.

 

Коментари (2)

Остави коментар
пет

22.05.

2020.

Mali Budaanonymous [нерегистровани] у 22:05

PIŠTALJKA DA SE ČUJE JOŠ JAČE

Bilo bi zanimljivo da Pištalja sazna nešto o medijskim sadržajima, odnosno temama za koje pomenuti "genijalci" uzimaju tolike pare građana.Ovom temom osim UNS-a i Pištaljke skoro da se niko više ne bavi iako javno bahaćenje vlasti i njoj podčinjenih medija traje nekoliko godina.Ovakav dil, čisto sumnjam, da ima bilo ko u svetu!?

Одговори
чет

21.05.

2020.

Zale [нерегистровани] у 18:12

Do kraja

Pištaljka da tera i istera poslove do kraja!
O informeru, kuriru i ostalim režimskim službenim glasilima sve je poznato, ali - "nezavisni medijski stručnjaci", pa osnivanje firme samo da bi uzela pare....potpuno sns ludilo za koje će kad tad neki morati da odgovaraju!
Puna podrška Pištaljki!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси