Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уредница КоССева задржана сат времена па пуштена због кршења полицијског часа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 04. 2020.

Аутор: ТАНЈУГ, ФОНЕТ, КОСОВО ОНЛАЈН Извор: РТС

Уредница КоССева задржана сат времена па пуштена због кршења полицијског часа

Татјана Лазаревић, уредница портала КоССев из Северне Митровице, приведена је дана после 14 сати у полицијску станицу у Северној Митровици, пошто ју је патрола КПС за регион север зауставила на улици током забране кретања. Полиција је након једносатног задржавања пустила. Косово Онлајн незваничнио сазнаје да ће бити поднета кривична пријава против ње.

Полиција је Татјану Лазаревић зауставила док се шетала преко Малог Звечана.

Строжа забрана кретања на снази је од поднева до шест сати ујутру, док је викендом у Северној Митровици и Звечану потпуна забрана кретања.

Косово онлајн наводи да им Лазаревић засад није била доступна за више информација. Удружење новинара Србије (УНС) и његов огранак на Косову и Метохији затражили су од косовске полиције да одмах пусти на слободу Татјану Лазаревић.

У саопштењу се подсећа да су власти у Приштини дозволиле кретање новинара током полицијског часа.

"УНС и УНС на Косову сматрају да је слобода медија самим чином привођења уреднице Кошева нарушена, а да би свако њено даље задржавање било озбиљно угрожавање медијских слобода", наводи се у саопштењу.

Строжа забрана кретања на снази је од поднева до шест сати ујутру, док је викендом у Северној Митровици и Звечану потпуна забрана кретања. 

Како наводи портал Коссев, уредница овог портала Татјана Лазаревић је у моменту када је приведена данас нешто након 14 часова, због кршења забране кретања, била на новинарском задатку осматрања атмосфере.

Полиција је након једносатног задржавања, пустила Лазаревићеву на слободу, преноси Косово онлајн.

Лазаревићева је изјавила да има јаке сумње да је привођење било намештено и да има индикације зашто је то намештено.

"Сумњам да сам циљано приведена", рекла је за Н1 и додала да је имала две новинарске легитимације.

Она је за и Н1 потврдила да је била је на радном задатку и да је током читаве протекле недеље радила текстове о атмосфери током карантина.

Како Косово Онлајн незваничнио сазнаје у изворима блиским косовском правосуђу, против уреднице Коссева Татјане Лазаревић биће поднета кривична пријава због непоступања по здравственим прописима током епидемије, а случај ће бити отворен по редовној процедури.

Директор Института за афирмацију међуетничких односа у Приштини Фатмир Шехоли оценио је да је уредница КоССева Татјана Лазаревић кршењем забране, која важи за све грађане
две општине на северу Косова, учинила непримерен потез у време епидемије коронавируса, а портал Коссев објавио је да је Лазеревић била на новинарском задатку.

Шехоли је оценио је да је злоупотреба легитимације новинара у сврхе изласка у време забране кретања "катастрофална".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси