Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Фантомски портал оптужио Новосадску новинарску школу да обучава „новинаре сепаратисте и стране агенте“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 04. 2020.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Цензоловка

Фантомски портал оптужио Новосадску новинарску школу да обучава „новинаре сепаратисте и стране агенте“

Портал prismotra.net, члан „породице“ фантомских портала и Фејсбук страница чијим креаторима није лако ући у траг а баве се искључиво блаћењем појединаца и организација који се не сматрају провладиним, оптужио је Новосадску новинарску школу (ННШ) да се бави „регрутовањем младих новинара који ће у Србији деловати као агенти провокатори и сепаратисти у интересу западних обавештајних служби“. Постојање оваквих портала и начин њиховог „извештавања“ управо потврђују колико је друштву потребно све оно што радимо, кажу у ННШ.

Без иједног доказа, овај фантомски портал, о којем се једино зна да му је домен регистрован крајем прошле године, оптужио је Новосадску новинарску школу и њен руководећи тим за „регрутовање младих новинара који ће у Србији деловати каФао агенти провокатори и сепаратисти у интересу западних обавештајних служби“. Текст је објављен и на Фејсбук страници овог портала, која је креирана 27. јануара ове године.

Скреће присмотра.нет даље пажњу јавности на то да је један од пројеката ННШ и портал под називом Fake news tragač, који се иначе бави деконструкцијом лажних вести и дезинформација, а који се – опа! – финансира „од стране америчке амбасаде, Фондације за отворено друштво и National Endowment for Democracy (NED)“, што у екосистему фантомских, хушкачких (и антизападних) псеудомедија редовно служи као „крунски доказ“ за тврдње о деловању појединаца или медија у интересу страних држава.

Својствено оваквим опскурним порталима је да, кад не знају ни за шта друго, своје мете из Војводине етикетирају као „војвођанске сепаратисте“, пословично не нудећи ниједан доказ у прилог таквој тешкој оптужби. Такве је – наводне сепаратисте, дакле – присмотра.нет „открила“ и у Новосадској новинарској школи, узевши са сајта ННШ и његове секције „ННШ тим“ имена, фотографије и селективно одабране делове из објављених биографија оних који су, је ли, задужени за регрутацију будућих сепаратиста и страних агената.

У „војвођанске сепаратисте“, поред директора ННШ Милана Недељковића, уврштене су и координаторке пројеката у ННШ Тијана Фемић Бумбић и Марина Грња Клаић. У секцији „ННШ тим“ на сајту ове новосадске организације налази се осам особа, а по томе што је најављен наставак раскринкавања сепаратиста, на тапету „присмотраша“ ће се, сва је прилика, наћи и остатак тима.

Једна од у овој тури прозваних, Тијана Фемић Бумбић, и не труди се да демантује наводе с опскурног портала. Она зато за Цензоловку истиче нешто друго – да постојање портала, попут prismotra.net, као и начин њиховог „извештавања“ управо потврђују колико је друштву потребно све оно што ради Новосадска новинарска школа.

„Интернет простор пружа могућност оваквим порталима да, иако нерегистровани званично као медиј, као медији делују, и то је оно што представља највећи проблем у свему овоме. Текстови попут овог нису писани само о Новосадској новинарској школи већ и о осталим организацијама и удружењима који су дужи низ година активни у Србији“, наводи координаторка пројеката у ННШ.

Она подсећа да ННШ постоји од 1996. године, а као невладина организација делује од 1998.године, и да је, иако формално више не одржава курсеве новинарства, задржала у свом називу појам „школа“ јер својим активностима доприноси образовању грађана и грађанки.

„Последњих година најактивније се бавимо темом медијске писмености и деконструкцијом лажних вести, јер верујемо да је то оно што је тренутно свима најпотребније“, истиче Фемић Бумбић, која је координаторка пројеката из области медијске информационе писмености. „Медијски писмена публика би много лакше одолевала медијским манипулацијама и била би у могућности да идентификује портале који се представљају као медиј а да то заиста нису. Знала би да направи разлику између информације и дезинформације, као и између чињеница и личног става.“

Prismotra.net је члан „породице“ фантомских портала и Фејсбук страница који се, по правилу, појаве ниоткуда, о онима који стоје иза таквих пројеката не зна се ништа, а заједничко им је и блаћење појединаца и организација, а некако највише новинара и новинарки, чији се ангажман свесно лажно представља као антидржавни, иако је посреди тек критичко извештавање о власти.

Пре портала prismotra.net, лучоноша у блаћењу, пре свега новинарки и новинара, био је портал istraga.rs, који је у међувремену нестао са веба. Власник тог домена, како је открио VOICE, пословно је повезан са Лавом Пајкићем, водитељем Контравизије и кандидатом СНС на у међувремену одложеним изборима. На Фејсбуку пак, кампање које је против новинара и других појединаца водила станица Србија наша земља сада је преузела страница COVID-19 Serbia.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси