Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Независни медији се овде третирају као Ковид 19
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 04. 2020.

Аутор: С. Косорић Извор: Данас

Нови “Интервју на мрежи” листа Данас - новинарка Даница Вученић

Независни медији се овде третирају као Ковид 19

Ми смо у ванредно стање ушли из једне екстремне подељености. На то је утицала власт која је друштво константно делила, обраћајући се само свом бирачком телу, док их други нису занимали, а сада се захтева обострано поверење и усаглашено деловање друштва и државе, али то не може да се постигне за два дана.

Професионални медији овде су непријатељски третирани годинама, као израслина на телу државе и друштва коју што пре треба одстранити, као Ковид 19 у овој пандемији, а заправо се покушава одстранити здраво ткиво.

Овако је новинарка Даница Вученић, у овонедељном разговору за рубрику Интервју на мрежи, прокоментарисала позицију медија у тренутној кризи у земљи.

„Медијски систем и медији су у кризним ситуацијама попут поплава, пожара, па и епидемија, од животног значаја за грађане и грађанке. Та дилема коју постављају популисти – да ли је битнија слобода или безбедност – јесте лажна дилема јер се онда зарад безбедности покушава укинути слобода, а само је добро информисано друштво са професионалним медијима – безбедно. Демократске процедуре, слободно правосуђе и слободни медији нису противне безбедности“, истиче Вученић.

Очито је, додаје, да се ванредно стање покушава злоупотребити, а оно што је нарочито брине јесте то што данас немамо одговоре на питања колико ће све ово трајати и какав је план за касније, „да ли се враћамо у фебруар или идемо негде напред“.

Она сматра да у Србији данас влада једно свеопште неповерење, будући да су грађани годинама бомбардовани лажним вестима, а готово свакодневно доношење нових мера додатно их збуњује.

„Нема континуитета ни у чему, ни у мерама, ни у начину комуникације, она је неконзистентна и скандалозна. Затрпани смо неким бљутавим емоцијама, конференције предуго трају, питања је мало, новинари који тамо одлазе унапред не верују да ће чути истину без обзира на то имају ли поверења у докторе, притом ова власт никако не може да призна сопствену грешку, неће да каже ‘извините'“, каже она.

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), подсећа, прво је приметило искорак у виду „устремљивања струке на струку“ – да се и медицинска струка, што се могло видети на примеру пријаве новинарке Ане Лалић од стране Клиничког центра Војводине, према медијима сада понаша на начин сличан власти.

„То је сад искорак, али с друге стране и није јер сте и раније имали сукобе унутар струке, константну производњу непријатеља и жртава, константно сукоб који производи власт. Струка се плаши за посао, лекари не смеју да говоре. Сем она два човека из Параћина, ниједан лекар није смео именом и презименом да каже да им недостаје маска. Ни испод отвореног писма упућеном Милосаву Бојићу (директору Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“) не стоје имена и презимена, потписани су као ‘Колектив'“, каже Вученић за наш портал.

Кроз ванредно стање се, оцењује она, пролази застрашивањем, а све дојучерашње поделе у друштву сада само више долази до изражаја.

„Ја не разумем зашто је потребно то застрашивање, у земљама региона не видим да се нека власт тако односи према грађанима. Већ смо измалтретирани мењањем начина живота, опасношћу од вируса, па сад имате и додатно малтретирање, свакодневне конференције, наступи премијерке и председника, СМС поруке Кризног штаба“, коментарише она.

Без обзира на повлачење Закључка Владе о централизовању информација, Вученић сматра да су оне централизоване и без њега.

„Улога локалних медија у овом ванредном стању је потпуно обесмишљена. Можда је тога било и раније, али ја се не сећам да су локални новинари некад извештавали, а да немају ниједну информацију. Они стоје испред дома здравља и не могу ништа да сазнају, већ морају да чекају конференцију у 15 часова како би сазнали шта се дешава у њиховом граду, а локални медији би у овој причи морали да буду најзначајнији“, поручује она.

Без обзира на то што, како каже, ова власт, као и све аутократске власти, заташкава информације, она верује да ће, када епидемија прође,   грађани „све сазнати“.

„Ако је у Србији нешто развијено, то је истраживачко новинарство, и сигурна сам да ћемо све ово што се сада крије, све слабе тачке за које се у другим државама сазнаје ‘у ходу’, сазнати накнадно“, закључује наша саговорница.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси