Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Спирић: Конференција за медије преношена уживо мимо наше сагласности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 04. 2020.

Извор: КоССев

Спирић: Конференција за медије преношена уживо мимо наше сагласности

„Имали смо ситуацију на жалост, да мимо наше сагласности, лајв је ишао током јучерашњег дана“, казао је данас на редовној конференцији за медије у вези са коронавирусом на Северу Косова, председник Привременог органа Косовска Митровица, Александар Спирић.

 

Спирић је у свом уводном делу, осим о ситуацији у вези са коронавирусом, говорио и о начину извештавања појединих медија.

Конференцију за медије на Фејсбуку уживо је јуче преносио управо наш портал.

Новинару нашег портала Ивану Митићу казао је и да му је жао што ми имамо „превише слободног времена“, те да се не бавимо борбом против коронавируса, већ „којекаквим питањима“, која пре свега доприносе „нестабилизацији“, а поготову (могућношћу) да се „бавимо политичким питањима и оним што заправо из Приштине долази“, поставивши нам питање „шта смо и колико допринели као портал у заједничкој борби“,  затраживши да међу новинарима „солидарност буде на најбољем могућем нивоу“.

„Све кад су у питању новинари и медијске куће колегијални и да пре свега сви извештаји у право време саопштавате и молим вас да без, наравно, унапред најављеног догађаја да је у току лајв, молим да сви будете у потпуности солидарни, јер сви сте на висини свог задатка. До сада радите веома одговорно и обавезе су извршаване на најбољи начин. Имали смо ситуацију, на жалост, да мимо наше сагласности лајв је ишао током јучерашњег дана (са конференције за медије, прим.ред). Знамо да због, ако се договарамо, ако је у интересу да се све медијске куће подједнако баве својом делатношћу, буду на висини свог задатка, као што јесу. Дајте само међу вама да то буде на најбољем могућем нивоу“, казао је у уводном делу свог обраћања на конференцији за медије Кризног штаба Александар Спирић.

На питања нашег портала на основу којег правила медији немају право да извештају уживо видео преносом са конференције за медије, односно какав је договор прекршен, те о каквој се то равноправности, односно колегијалности ради, и зашто се портал КоССев и даље не обавештава о одржавању конференција за медије Кризног штаба, Спирић је одговорио:

„Мени је страшно жао што ви имате превише слободног времена и очигледна ствар је да се искључиво не бавите овом борбом, а то је да мотивишете младе људе како да буду волонтери, како да помогну својим пријатељима, комшијама. Шта и колико као ваш портал сте допринели у овој заједничкој борби? Борба није само кризног штаба, борба је сваког појединца и човека“.

Када је у питању то да ли је могуће конференцију за медије преносити уживо видеом, он каже:

„Јасно је регулисано. Лајв укључења су могућа уколико су техничке могућности и техничке могућности дозвољавају, али пре свега мислим и да треба да водимо и ту основну етику новинарства, а пре свега и кроз удружења, сматрајући и да сте ви део неког удружења новинара, претпостављам, и искључиво из тог разлога, да поштујете колеге са којима заједно овде се сви боримо да будемо обавештени на прави начин. Неспорно је говорити да ли је лајв или било шта, али око свих тих ствари немој да будемо транспарентни, као што радимо све јавно. Не морамо да радимо ствари скривено и да презентујемо наопаке ствари и да се сладимо са коментарима беспотребним који су тако приказани“.

Замолио нас је и да у наредном периоду будемо „мотивисанији“ за „унапређење волонтера“ да буду „укључени у пружање помоћи старим и немоћним лицима, комшијама и грађанима“.

Подучио нас је да је Косовска Митровица „град свих нас“ и да морамо да Митровицу „волимо и чувамо и дамо допринос“, а да у овом моменту покажемо „ноту хуманости“.

„А то да искривимо слику то можемо стално, нама није интерес то и народ ћемо увек да обавештавамо јавно и транспарентно али ја вас поново враћам на питање због колега који су овде са нама доста, доста дуго, као и ви, тако да ништа није спорно око вашег медија, као ни других портала“, такође је казао.

На коментар нашег новинара да су видео преноси конференција за медије о коронавирусу уобичајени и за друге медије у Србији и у свету, те да је управо КоССев писао о волонтерима, Спирић је упитао да ли новинар жели „да се расправља“ са њим, а онда је замолио следеће:

„Ја ћу најљубазније да вас замолим да нам помогнете и да будете окренути према борби са KОВИД-19, а не са којекаквим питањима, која пре свега доприносе нестабилизацији, а поготову бавимо се политичким питањима и оно што заправо из Приштине долази и што одговара да ми овог момента одговарамо“.

„Наш интерес јесте борба и заштита сваког човека, без обзира да ли је реч о Србима или Албанцима. Чувајмо здравље пре свега и чувајмо и поштујмо нашу Митровицу“.

Подсетимо, КоССев је јуче преносио уживо на Фејсбук страници редовну конференцију за медије Кризног штаба, које се одржавају и на којима се саопштавају најновије информације у вези са коронавирусом на Северу.

На конференцији су, поред нашег новинара, били присутни и новинари и екипе ТВ Мост, Косово онлине, Радио Косовска Митровица, Радио Контакт плус и РТК2.

КоССев портал већ неколико година не добија обавештења од већине српских и косовских институција којима руководе званичници Српске листе, а челници ових институција не одговарају на позиве или писана питања нашег портала.

КоССев ће у току дана у вези са овим догађајем обавестити струковна удружења и институције које се баве заштитом новинара и слободе извештавања.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси